Helt nya Kindle (10: e generationens) recension: lyser upp den grundlÀggande Kindle

Helt nya Kindle (10: e generationens) recension: lyser upp den grundlÀggande Kindle

Jag har granskat flera Kindle-e-boklÀsare under de senaste fem Ären, och den jag fortsÀtter att komma tillbaka till Àr Paperwhite (recension). Det har alltid varit högst upp pÄ min lista att rekommendera, och med den senaste uppgraderingen som lÀgger till vattentÀtning och en kant-till-kant-skÀrm till mixen, kÀnns det nu som ett komplett paket. För mÄnga anvÀndare Àr Kindle pÄ grundnivÄ dock standardvalet tack vare sin överkomliga prislapp. Medan basen Kindle gör jobbet har det alltid saknats pÄ grund av att ett ljus har utelÀmnats. Nu har det ocksÄ förÀndrats, med Amazon lanserar en helt ny Kindle med ett inbyggt ljus. Till sitt begÀrt pris pÄ 7999 Rs sitter den mellan basen Kindle och Paperwhite. För att ta reda pÄ om det uppfyller mÀrket har jag anvÀnt det som min primÀra e-lÀsare under de senaste veckorna.

Den helt nya Kindle kĂ€nns vĂ€ldigt lĂ€tt och kompakt – med 174 g Ă€r den lĂ€tt att hĂ„lla och anvĂ€nda med en hand, och med en tjocklek pĂ„ 8,7 mm Ă€r den ocksĂ„ mĂ€rkbart smalare Ă€n bas Kindle, som mĂ€ter 9,1 mm runt midjan. Du kan fĂ„ den i svarta eller vita fĂ€rger, Ă€ven om jag mycket föredrar den förra. De enda portarna och knapparna pĂ„ enheten Ă€r en strömknapp, en mikro-USB-laddningsport och LED-laddningsindikator, som ligger i nedre kanten. Till skillnad frĂ„n den nya Paperwhite som har en spolskĂ€rm, Ă€r skĂ€rmen pĂ„ den helt nya Kindle infĂ€lld, vilket gör att knacka pĂ„ skĂ€rmkanten för en sida blir en mindre flytande upplevelse. Liksom den Ă€ldre Kindle tenderar de infĂ€llda kanterna ocksĂ„ att samla smuts och smuts över tiden.

Helt ny Kindle_6

SkĂ€rmen har samma 6-tums storlek som Kindle och Paperwhite. Det nya tillĂ€gget hĂ€r Ă€r naturligtvis det inbyggda ljuset, som aktiveras av fyra lysdioder (mot fem pĂ„ Paperwhite). Ljusets intensitet kan styras via en skjutreglage pĂ„ skĂ€rmen, men förvĂ€nta dig inte automatisk ljusstyrka – det Ă€r en funktion som Ă€r reserverad enbart för flaggskeppet Oasis (recension). Ljuset Ă€r en enorm spelbytare för den helt nya Kindle – jag tycker att det gör skĂ€rmen mycket mer lĂ€sbar Ă€ven i dagsljus, och minskar ögonbelastningen ocksĂ„. TyvĂ€rr har skĂ€rmupplösningen inte fĂ„tt en bula frĂ„n basen Kindle, och det Ă€r mycket uppenbart efter att ha anvĂ€nt avancerade modeller. Med en pixeldensitet pĂ„ 167ppi Ă€r skĂ€rmen mĂ€rkbart mindre skarp jĂ€mfört med Paperwhites 300ppi. Du kan se skillnaden nĂ€r du tittar pĂ„ hemsidan, sĂ€rskilt med mindre text och omslag. Om du Ă€r den typ som lĂ€ser grafiska romaner pĂ„ Kindle Ă€r den hĂ€r ett definitivt nej-nej. Den lĂ€gre upplösningen Ă€r dock inte en affĂ€rsbrytare, med sidor i en bok som ser helt skarpa och lĂ€sbara ut.

Programvarufunktionerna i Kindles förblir desamma över alla modeller, sÄ du fÄr Goodreads och Whispersync-integration, röntgen, anteckningar och Word Wise. Du kan ocksÄ anpassa utseendet och kÀnslan för sidlayouten med ett antal teckensnitt och teman. Den inverterade svartvita skÀrmfunktionen pÄ nya Paperwhite och Oasis saknas dock. Hörbar integration Àr inte heller tillgÀnglig Àn, Àven om det Àr fallet för alla Kindles i Indien. En sak som jag mÀrkte Àr att pekskÀrmen pÄ den helt nya Kindle inte Àr lika kÀnslig som Paperwhite, med sidvisningar som ibland verkar tröga eller omedvetna nÀr jag knackade pÄ skÀrmen.

Helt ny Kindle_5Den nya Kindle kommer endast i en Wi-Fi-variant, till skillnad frĂ„n avancerade modeller som ocksĂ„ finns tillgĂ€ngliga i mobilalternativ. Lagringen Ă€r instĂ€lld pĂ„ 4 GB, vilket rĂ€cker för att rymma ett par tusen böcker. Batteriets livslĂ€ngd Ă€r ocksĂ„ bra – Amazon uppskattar det till nĂ„gra veckor. Jag har lĂ€st om det varje dag under de senaste tvĂ„ veckorna, och det finns fortfarande cirka 50 procent laddning kvar, med flyglĂ€ge aktiverat.

Helt nya Kindle_8Med den helt nya Kindle lÀgger Amazon till ytterligare en enhet i sitt e-lÀsareutbud. Och Àven om det finns mÄnga anledningar att rekommendera Paperwhite över den hÀr modellen, Àr det i grunden att den nya Kindle Àr Ànnu ett alternativ för konsumenterna, och alternativen Àr bra. PÄ Rs 7,999 Àr det en rÀttvis premie över basen Kindle, som sÀljs till Rs 5,999. Oavsett om du vÀljer att betala skillnaden Àr det upp till dig, men vet att en bakgrundsbelyst skÀrm kommer att göra en vÀrld av skillnad för din lÀsupplevelse.

Redaktörens betyg: 4/5

Fördelar:

Inbyggt ljus Kompakt och lÀtt PrisvÀrd

Nackdelar:

SkÀrm med lÀgre upplösning InfÀlld skÀrm Ibland tröga sidor