HTC har enligt uppgift i samtal med indiska OEM-företag att lÀgga ut telefoner under sitt namn

HTC tillkÀnnager hÀndelse i Kina den 11 juni, U19e-smarttelefonlansering förvÀntas

“Den taiwanesiska jĂ€tten, som en gĂ„ng hade en massiv nĂ€rvaro i branschen, sĂ€gs vara i samtal med Micromax, Lava och Karbonn om ett varumĂ€rkeslicensavtal.”

HTC har enligt uppgift samtal med tre indiska tillverkare för att hyra ut sitt varumĂ€rke under en licensierad affĂ€r, sĂ€ger en rapport frĂ„n The Economic Times. Med hĂ€nvisning till kĂ€llor inom företaget anges i rapporten att HTC kanske vill hyra ut sitt varumĂ€rke pĂ„ ett sĂ€tt som liknar BlackBerrys avtal TCL. De tre indiska tillverkarna som nĂ€mns i rapporten Ă€r Micromax, Lava och Karbonn – företag som sjĂ€lva har haft en ganska svĂ„r fas.

Om en sÄdan ÄtgÀrd verkligen fungerar, kan situationen vara gynnsam för bÄde HTC och den valda OEM-tillverkaren. För det en gÄng sÄ massiva taiwanesiska företaget har HTC-varumÀrket fortfarande en respektabel status nÀr det gÀller vad det erbjuder, och medan företaget officiellt lÀmnade den indiska smartphonebranschen efter att ha misslyckats med att hantera angreppet frÄn kinesiska OEM-tillverkare i landet, dess varumÀrke kan fortfarande hÄlla betydande vikt om rÀtt kombination av prissÀttning och specifikationer erbjuds kunderna.

HTC-telefon bak - presenterad

För OEM-tillverkarna har alla nÀmnda indiska företag nu valt att fokusera pÄ funktionstelefoner, ocksÄ pÄ grund av samma faktor som ledde till HTC: s eventuella bortgÄng. Som ett resultat har inget av dessa företag en nÀrvaro pÄ smarttelefonmarknaden till en prispunkt över 10 000 Rs. Med tanke pÄ att HTC: s positionering pÄ marknaden var av en mer premiumprodukt, kommer det att hjÀlpa OEM-tillverkarna att Äter gÄ in i nÀmnda prisparametrar med mellanklass- och premium-enheter, i ett försök att bryta tillbaka en del av marknadsandelen frÄn sina kinesiska motsvarigheter.

I gengÀld tjÀnar HTC potentiellt royalty mot varje enhet som sÀljs under sitt varumÀrke. Företaget förvÀntas inte ha nÄgon input nÀr det gÀller enhetskonfigurationer, prissÀttning eller marknadsföringsstrategier, Àven om ET rapporten anger att HTC möjligen kommer att ha en viss Äsikt nÀr det gÀller designfaktorn. FrÄn och med nu finns det dock ingen officiell klarhet nÀr det gÀller nÀr affÀren kan gÄ igenom och vilken OEM som skulle vÀljas. Det kan till och med finnas en möjlighet för Lava och Karbonn att göra ett gemensamt bud pÄ HTCs varumÀrkeslicens, men allt Àr fortfarande spekulativt för tillfÀllet.