Huawei-anstÀllda arbetade med Kinas militÀr pÄ tekniska forskningsprojekt

Huawei-anstÀllda arbetade med Kinas militÀr pÄ tekniska forskningsprojekt

En rapport om att Huawei-anstÀllda arbetat med forskningsprojekt tillsammans med kinesisk militÀrpersonal i minst tio Är kan inte vara goda nyheter för Huawei just nu. Företagets förmÄga att bedriva affÀrer har allvarligt hindrats i Är, eftersom Trumps senaste förbud hindrar företaget frÄn att importera nÄgon amerikansk teknik, oavsett om det Àr chips frÄn Intel och Qualcomm eller Android-operativsystemet frÄn Google. KÀrnan i saken Àr USA: s oro för att Huawei Àr för nÀra den kinesiska regeringen och att dess utrustning kan anvÀndas för att spionera pÄ vÀsterlÀndska stater och företag. Huawei har under det senaste Äret försökt göra det klart att dess enheter och tekniker Àr sÀkra och att de inte spionerar pÄ uppdrag av den kinesiska regeringen, sÄ den senaste avslöjandet Àr minst sagt ett bakslag.

Under sökningen i en online-databas som professorer anvÀnder för att upptÀcka plagiering bland studenter, Bloomberg upptÀckte studier frÄn 2006 som bevisade att Huawei-anstÀllda skrev forskningsdokument tillsammans med tjÀnstemÀn frÄn Folkets befrielsearmé i Kina.

Bland forskningsprojekten Bloomberg hittades finns det en teknik som kan extrahera och klassificera kÀnslor frÄn onlinevideokommentarer, samt ett initiativ för att förbÀttra insamlingen och analysen av satellitbilder och geografiska koordinater. Medan Huawei-anstÀllda nÀmnde sin arbetsgivare i dessa tidningar finns det ingen tydlig koppling mellan Huawei, företaget och PLA. Rapporten noterar ocksÄ att Huawei anstÀllda kanske inte har meddelat företaget om att arbeta med tredje part pÄ nÄgra forsknings parter, eller kunde ha meddelat Huawei först efter att studierna publicerades. Huawei sysselsÀtter mer Àn 180 000 personer. Det faktum att mÀnniskor frÄn de tvÄ organen har arbetat tillsammans i flera Är kommer dock inte att se bra ut för USA eller dess allierade.

Huawei förnekade att det fungerar i nÄgon officiell egenskap med PLA.

“Huawei kĂ€nner inte till att de anstĂ€llda publicerar forskningsdokument i sin egen egenskap”, sĂ€ger talesman Glenn Schloss. ”Huawei har inget FoU-samarbete eller partnerskap med de PLA-anslutna institutionerna. Huawei utvecklar och producerar endast kommunikationsprodukter som överensstĂ€mmer med civila standarder över hela vĂ€rlden och anpassar inte FoU-produkter för militĂ€ren. ”

Det Àr inte ovanligt att teknikföretag arbetar med militÀren för nÄgot land. Senast protesterade nÄgra av Googles anstÀllda pÄ företagets arbete med USA: s vÀpnade styrkor i ett projekt som involverade anvÀndning av AI för att analysera data frÄn droneövervakningssystem, och Google slutade slutligen ut ur en tÀvling för att blÀcka ett Pentagon-kontrakt pÄ 10 miljarder dollar. Andra tekniska giganter, inklusive Amazon, IBM, Microsoft och Oracle, har ocksÄ tÀvlat om JEDI-molninfrastrukturavtalet.

Men Äterigen Àr det Huawei som var tvungen att försvara sig mot att spionera anklagelser frÄn olika högt uppsatta amerikanska underrÀttelsetjÀnstemÀn under de senaste Ären.

Bloombergs rapport klargör att det bara fanns nÄgra fall dÀr samarbete mellan Huawei-anstÀllda och PLA-medlemmar kan bevisas. Det Àr oklart om nÄgra andra studier skulle skapa ett mer betydelsefullt Huawei-engagemang med PLA. Naturligtvis skulle alla forskningsprojekt som klassificeras inte ens dyka upp i de databaser som publikationen sökte efter.