Huawei fick precis förbudet för att behöva slÀppa Mate 30 Pro och Mate X

Huaweis svar pÄ Galaxy S11 kommer att ha en aldrig tidigare sett design

Den 19 augusti markerar slutet pÄ den tillfÀlliga fördröjning som den amerikanska regeringen gav Huawei efter att ha förbjudit sin tillgÄng till amerikanska produkter, inklusive hÄrdvarukomponenter samt mjukvarulicenser som den behöver för att tillverka och sÀlja alla slags enheter. Men det betyder inte att Huawei inte lÀngre kommer att kunna göra affÀrer med USA-baserade partners, eftersom handelsdepartementet förvÀntades pÄ mÄndag förlÀnga fördröjningen med flera mÄnader. FörlÀngningen tillkÀnnagavs precis, vilket innebÀr att Huawei har gott om tid att lansera tvÄ av Ärets viktigaste produkter, inklusive Mate 30 Pro och Mate X vikbar.

Mate X försenades nyligen till november, medan Mate 30 Pro ryktas avslöjas den 19 september, en dag före Apples iPhone 11-slÀpp. I bÄda fallen tittar vi pÄ datum efter den första tidsfristen den 19 augusti.

NÀr förbudet tillkÀnnagavs först slog flera amerikanska företag band med Huawei, Ätminstone tillfÀlligt. Det stod snart klart att Huawei kanske inte kunde tillverka och sÀlja Android-telefoner under förbudet, men det kinesiska konglomeratet gjorde det klart att alla telefoner som lanserades med Googles Android skulle fortsÀtta att fÄ programuppdateringar.

KĂ€llor som Ă€r bekanta med saken berĂ€ttas Reuters för nĂ„gra dagar sedan att den “tillfĂ€lliga allmĂ€nna licensen” skulle förlĂ€ngas med 80 dagar.

Samma kĂ€llor sa att situationen förblir flytande och kan förĂ€ndras före tidsfristen pĂ„ mĂ„ndag. USA: s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping förvĂ€ntades diskutera saken under ett samtal under helgen. Även om förbudet mot Huawei kan grundas finns det anledning att tro att företaget anvĂ€nds som ett förhandlingschip i handelskriget mellan USA och Kina.

Regeringen svartlistade Huawei och hÀvdade att företaget bryter mot USA: s sanktioner mot Iran. Dessutom var Huawei tvungen att försvara sig mot anklagelser om att dess telekomutrustning, inklusive smartphones och nÀtverksutrustning, kunde anvÀndas för att spionera pÄ amerikaner.

Utan fördröjningsförlÀngning skulle flera av de stora amerikanska tekniska giganterna som gör affÀrer med Huawei inte kunna leverera delar till den kinesiska smarttelefonleverantören. Dessutom kan Huaweis lanseringsplaner för Mate 30 Pro och Mate X pÄverkas allvarligt.

Handelssekreterare Wilbur Ross berÀttade för journalister förra mÄnaden att mer Àn 50 ansökningar om speciallicenser att sÀlja till Huawei mottogs. Huawei spenderade cirka 11 miljarder dollar i USA förra Äret av de totalt 70 miljarder dollar det betalade för delar. Företag inklusive Intel, Qualcomm och Micron Àr bland Huaweis leverantörer, men de Àr knappast de enda. Att byta ut försörjningskedjan kan vara problematiskt, och listan över problem inkluderar Googles Android och Microsofts Windows. Dessa tvÄ operativsystem driver uppenbarligen Huawei smartphones, surfplattor och datorer.

Ross sa pÄ mÄndagen att den amerikanska regeringen verkligen kommer att förlÀnga fördröjningen med 90 dagar, Reuters rapporter. Han sa ocksÄ att 46 Huawei-dotterbolag har lagts till i enhetslistan, vilket har ökat totalt till över 100 Huawei-enheter som omfattas av förbudet.

Det Ă€r oklart vad som kommer att hĂ€nda i november nĂ€r den nya tidsfristen löper ut. “Alla har haft massor av varsel om det, det har skett massor av diskussioner med presidenten”, sa Ross och tillade att förlĂ€ngningen Ă€r tĂ€nkt att frĂ€mst hjĂ€lpa de amerikanska kunder som driver nĂ€tverk pĂ„ landsbygden i Amerika.

Rapporten konstaterar att Huawei fortfarande Ă€r förbjudet att köpa amerikanska delar och komponenter till nya produkter utan ytterligare speciallicenser. Ross sa att det inte fanns nĂ„gra ”specifika licenser för nĂ„got” pĂ„ mĂ„ndagen.