Huawei P30 och P30 Pro första intryck: höja ribban för smarttelefonkameror

Huawei P30 och P30 Pro första intryck: höja ribban för smarttelefonkameror

Vid ett evenemang i Paris i dag tog Huawei omslaget frĂ„n sina flaggskepp P-serie smartphones för 2019, P30 och P30 Pro. De tvĂ„ smartphones delar flera likheter, bĂ„de nĂ€r det gĂ€ller design och kĂ€rnspecifikationer, men det bakomliggande temat Ă€r tydligt hĂ€r – och det handlar om kameror. Medan P30 Pro har en Leica-certifierad fyrkamera-instĂ€llning Ă€r P30 inte lĂ„ngt efter med tredubbla bakre kameror. Jag fick chansen att spendera lite tid med bĂ„da enheterna vid lanseringsevenemanget, och hĂ€r Ă€r allt du behöver veta om du Ă€r intresserad.

Huawei P30_P30 Pro_2NĂ€r det gĂ€ller design Ă€r bĂ„de P30 och P30 Pro ganska identiska, förutom storlek. De finns i fem fĂ€rger – svart, andningskristall, pĂ€rlvit, Aurora och Amber Sunrise och Ă€r gjorda av glas. Medan P30 har en 6,1-tums OLED-skĂ€rm, har P30 Pro en större 6,47-tums skĂ€rm. BĂ„da telefonerna Ă€r förvĂ„nansvĂ€rt kompakta tack vare det lilla daggdroppskĂ„ret pĂ„ toppen och minimala ramar pĂ„ alla sidor. De har ocksĂ„ fingeravtrycksskannrar pĂ„ displayen, men jag fick inte chansen att testa detta. Medan skĂ€rmarna har full HD + -upplösning, erbjuder de utmĂ€rkt klarhet, bra betraktningsvinklar och kraftfulla fĂ€rger. P30 har en platt skĂ€rm, medan Pro-varianten har en böjd skĂ€rmdesign som ger en omedelbar streck av premiumitet till enheten. BĂ„da telefonerna Ă€r ocksĂ„ estetiskt tilltalande och ergonomiska, Ă€ven om jag tyckte att den blanka ytan blir plĂ„strad med fingeravtryck pĂ„ nĂ„gra minuter. P30 Ă€r IP53-certifierad för vatten- och dammbestĂ€ndighet, medan P30 Pro fĂ„r en högre IP68-klassning.

NĂ€r det gĂ€ller portar och knappar har P30 en strömbrytare och volymvippa till höger, tillsammans med ett utmatbart SIM-kortfack till vĂ€nster. Facket accepterar ett par nano-SIM-kort, med en av kortplatserna som fungerar som en NM-kortplats, vilket i grunden Ă€r Huaweis egenutvecklade SD-kortdesign. PĂ„ botten hittar du en högtalargrill och USB Type-C-port för bĂ„de laddning och dataöverföring. Som förvĂ€ntat saknas 3,5 mm ljuduttag pĂ„ bĂ„da enheterna. PĂ„ P30 Pro Ă€r placeringen av port och knappar nĂ„got annorlunda, med nedre kanten som rymmer SIM-kortfacket förutom högtalaren och Type-C-porten. Det fĂ„r ocksĂ„ en IR-blaster högst upp, en funktion saknas pĂ„ P30. Intressant Ă€r att bĂ„da telefonerna saknar ett hörsnĂ€cka och har en ‘Acoustic Display Technology’ som överför ljud via vibrationer frĂ„n skĂ€rmen.

Huawei P30_P30 Pro_3
NĂ€r det gĂ€ller kamerorna har bĂ„da telefonerna en ny SuperSpectrum-sensor som Huawei har utvecklat i samarbete med Sony. Sensorn Ă€r RYYB (röd gul gul svart), i motsats till RGB (röd grön svart), och ersĂ€tter de gröna pixlarna med gula, vilket enligt Huawei lĂ„ter sensorn slĂ€ppa in mer ljus. Specifikationerna Ă€r imponerande – P30 Pro har en ISO-klassning pĂ„ 409600, medan P30 har en ISO-klass pĂ„ 204800. Du kan justera ISO upp till den högsta punkten i Pro-lĂ€get, Ă€ven om anvĂ€ndningsfallet för detta Ă€r fĂ„. P30 Pro har en 40MP-huvudkamera med SuperSpectrum-sensor och f / 1.6-blĂ€ndare, en 20MP ultra-vidvinkelkamera, en 8MP tele-kamera (upp till 50x digital zoom) och en ToF-kamera. Medan de tre första kamerorna Ă€r inriktade vertikalt placeras ToF-sensorn bredvid dem, strax ovanför LED-blixt. PĂ„ P30 fĂ„r du en 40MP SuperSpectrum-sensor, 16MP ultravidvinkelobjektiv och 8MP teleobjektiv (upp till 30x digital zoom). BĂ„da kamerorna har en 32MP frĂ€mre kamera. Jag tog nĂ„gra bilder med P30 Pro, och resultaten Ă€r imponerande, sĂ€rskilt i svagt ljus. Den digitala zoomfunktionen var ocksĂ„ vĂ€ldigt praktisk och eftersom teleobjektivet levereras med OIS lyckas man fĂ„ anstĂ€ndiga resultat utan alltför oskĂ€rpa.

BÄde P30 och P30 Pro drivs av Huaweis flaggskepp 7nm Kirin 980-processor. PÄ P30 Àr detta förenat med 6 GB RAM och 128 GB lagring, medan P30 Pro finns i bÄde 6 GB och 8 GB RAM-varianter och upp till 512 GB lagring. P30 har ett 3,650mAh batteri med 22,5W SuperCharge-teknik, medan P30 Pro fÄr en 4,200mAh-cell med 40W SuperCharge-teknik. P30 Pro erbjuder ocksÄ 15W snabb trÄdlös laddning och har ocksÄ omvÀnd trÄdlös laddning, en funktion som vi ocksÄ sÄg pÄ Mate 20 Pro (recension). PÄ mjukvarufronten kör bÄda telefonerna Android 9 Pie med EMUI 9.1 pÄ toppen.

P30 och P30 Pro Àr bland de mest spÀnnande enheterna jag har sett i Är och Àr laddade till randen, bÄde vad gÀller kamerafunktioner och rÄhÀstkrafter. Huawei planerar att lansera bÄda telefonerna i Indien nÀsta mÄnad, och det blir intressant att se hur varumÀrket placerar dem mot flaggskeppet Mate 20 Pro, som lanserades i Indien för bara nÄgra mÄnader sedan.

UtlÀmnande: Denna författare deltog i P30-lanseringsevenemanget i Paris pÄ Huaweis inbjudan