Huawei skickar enligt uppgift 1 miljon smartphones med eget HongMeng OS

Huawei skickar enligt uppgift 1 miljon smartphones med eget HongMeng OS

“Enligt rapporterna kanske de levererade telefonerna inte har varit produktionsenheter och istĂ€llet befann sig i testfasen.”

En ny rapport frÄn forskningsföretaget Rosenblatt Securities har hÀvdat att det kinesiska elektronikkonglomeratet Huawei har levererat en miljon enheter som kör sitt eget, Android-ersÀttande HongMeng OS. Medan Huawei tros ha byggt sitt eget operativsystem och minskat beroendet av Google och dess Android-ekosystem, har den nyligen intensifierade handelskrigssituationen mellan USA och Kina lett till att Huawei har förbjudits frÄn Android-ekosystemet och dÀrmed tvingat Huawei att spela sin hand .

Huawei-P30-Lite-01Rapporten i frÄga sÀger att de enheter som Huawei uppenbarligen har levererat kanske inte riktigt har varit produktionsfÀrdiga enheter och istÀllet varit enheter som listas som enheter som testas. Detta verkar ganska möjligt eftersom Huawei har hÄllit sig till Android för tillfÀllet pÄ grund av situationen pÄ marknaden. Med detta sagt Àr det ett tydligt tecken pÄ att Huawei har förberett sig pÄ eventuella förbud frÄn amerikanska företag, och dÀrmed blötlÀgga testa sitt eget operativsystem med marknadsförbara enheter.

Huaweis HongMeng OS Àr till synes fortfarande under de sista utvecklingsstadierna, och enligt rapporter tar Huawei ocksÄ hÀnsyn till möjligheten att förbjudas att ens anvÀnda Windows pÄ lÄng sikt. Som ett resultat kan operativsystemet vara kompatibelt med olika formfaktorenheter, inklusive surfplattor, bÀrbara datorer, tv-apparater, smarta apparater och mer.

Huawei-P30-Pro-recension-91mobiles-05.jpgHuawei har vidare sagt att dess kommande operativsystem, som sÄ smÄningom kanske inte heter HongMeng, ocksÄ kommer att vara kompatibelt med alla Android-appar. Appkompatibilitet Àr ett av de största frÄgorna som företag har stÀllts inför nÀr de bygger sina egna operativsystem, som Samsungs Bada OS och Nokias ikoniska Symbian lider av detta. Med sitt nya drag hoppas Huawei att ha byggt upp ett tillrÀckligt starkt rykte med sina enheter och fokusera pÄ mjukvarukompatibilitet som ett sÀtt att övertyga anvÀndare att fortsÀtta köpa sina enheter.

Det ÄterstÄr att se hur sjöfartssituationen utvecklas. Vi Àr förvisso en tid frÄn att se Huaweis eget operativsystem i aktion, innan vilket fler leveransrapporter förhoppningsvis ger oss ledtrÄdar om marknadsrörelsen.