Huawei stÀmmer USA: s regering över produktförbud

Huawei stÀmmer USA: s regering över produktförbud

Den kinesiska telekommunikations- och smarttelefonjÀtten Huawei stÀmmer den amerikanska regeringen för ett förbud mot deras teknik som företaget hÀvdar att de utpekade dem för straff utan rÀttegÄng.

Medan de flesta amerikanska konsumenter knappt Àr medvetna om Huawei, Àr företaget faktiskt den nÀst största smarttelefontillverkaren i vÀrlden och sÀljer över 10% av alla vÀrldens smartphones. Denna rÀttegÄng Àr en stor sak.

Vad hĂ€nder hĂ€r? Är regeringen fel? Kan vi lita pĂ„ Huaweis teknik? HĂ€r Ă€r vĂ„r förstĂ„else för situationen.

Varför stÀmmer Huawei den amerikanska regeringen?

Huaweis mĂ„l Ă€r att fĂ„ en federal domstol i USA att upphĂ€va aspekter av National Defense Authorization Act, som undertecknades i augusti förra Ă„ret av president Trump. USA: s lag införde ett fullstĂ€ndigt förbud mot Huawei (liksom dess konkurrerande tillverkare av telekomutrustning, ZTE) pĂ„ grund av misstankar om att den kinesiska regeringen skulle kunna anvĂ€nda de kinesiska företagens teknik för att spionera pĂ„ USA. Nyckelordet hĂ€r Ă€r “kanske”, eftersom USA inte har hittat nĂ„gra rökvapen för att bevisa nĂ„gra avsikter att spionera.

Som ett resultat hÀvdar Huawei nu att lagen bryter mot USA: s konstitution genom att utesluta deras företag för ett straffförbud utan en rÀttvis rÀttegÄng.

“Detta förbud Ă€r inte bara olagligt utan hindrar ocksĂ„ Huawei frĂ„n att delta i rĂ€ttvis konkurrens, vilket i slutĂ€ndan skadar amerikanska konsumenter”, sĂ€ger Huawei vice ordförande Guo Ping vid en presskonferens som omfattas av CNN och tillade att kongressen agerade som “domare, jury och bödel ”Genom Ă„tgĂ€rden.

Vilka Huawei-produkter Àr förbjudna i USA?

Förbudet gÀller amerikanska regeringsanstÀllda och entreprenörer, som fÄr förbjudas att anvÀnda Huaweis varor och tjÀnster helt. De tvÄ största pÄverkade omrÄdena Àr Huaweis smartphones och dess 5G-telenÀt.

Även om förbudet inte direkt pĂ„verkar amerikanska medborgare, kommer du fortfarande att ha svĂ„rt att fĂ„ tag pĂ„ en Huawei-telefon, eftersom Verizon och AT&T slutade lagra Huawei-produkter mĂ„nader före lagen om försvarstillstĂ„nd och betraktade dem som ett sĂ€kerhetshot.

Även om Huaweis rĂ€ttegĂ„ng lyckas kommer företaget att ha en tuff vĂ€g framĂ„t pĂ„ den amerikanska marknaden. Vilket Ă€r synd: Deras Huawei Mate 20 Pro Ă€r en utmĂ€rkt smartphone som landade pĂ„ vĂ„r sammanstĂ€llning av de bĂ€sta telefonerna för 2019.

SÄ Àr Huawei-produkter sÀkra?

Ska du övervĂ€ga att Huawei-telefoner Ă€r sĂ€kra att anvĂ€nda? Det Ă€r ett komplicerat Ă€mne – vi skrev den slutgiltiga uppfattningen om Ă€mnet hĂ€r.

Den korta versionen Àr att det inte finns nÄgra bevis för nÄgot felaktigt spel, men det finns viss anledning till misstankar bland nÄgra dystra handlingar frÄn teknikjÀtten. Huawei förnekade alla militÀra band i ett uttalande frÄn 2011.

Intressant har massiva teknikföretag i USA arbetat med deras regeringens militĂ€ra anstrĂ€ngningar, som Microsofts vd Satya Nadella gjorde klart sĂ„ sent som förra mĂ„naden, nĂ€r han uttryckte sitt stöd för företagets 479 miljoner dollar kontrakt med den amerikanska armĂ©n. Nadella sa att företaget “fattade ett principbeslut om att vi inte kommer att undanhĂ„lla teknik frĂ„n institutioner som vi har valt i demokratier för att skydda de friheter vi Ă„tnjuter.”

Under tiden kan Huaweis rÀttegÄng driva den amerikanska regeringen in i ett offentligt Àrende i frÄgan. Oavsett vad som hÀnder Àr det tydligt att Huawei inte lÄter detta gÄ tyst.