Huaweis Android-alternativ som heter Ark OS

Huaweis Android-alternativ som heter Ark OS

Huawei har utnÀmnt sitt nya operativsystem till Ark OS. Det kinesiska teknikföretaget verkar inriktat pÄ att utveckla sitt eget operativsystem, med tanke pÄ att det inte lÀngre kan anvÀnda Googles Android-plattform.

Nyheter om namnet kommer frÄn europeiska varumÀrkesansökningar. Detta markerar de första riktiga tecknen pÄ att Huawei menar allvar med att skapa sitt eget operativsystem för att konkurrera med Android och iOS.

Denna utveckling följer det amerikanska regeringsförbudet mot amerikanska företag som levererar hÄrdvara eller programvara till den kinesiska telefonjÀtten. Detta chockbeslut överraskade mÄnga och kan potentiellt lÀmna Huawei-anvÀndare i kylan nÀr nya versioner av Android anlÀnder.

Varför gör Huawei sitt eget operativsystem?

Eftersom det mĂ„ste – sĂ„ enkelt Ă€r det verkligen.

Den amerikanska regeringens förbud mot amerikanska företag som arbetar med Huawei har verkligen tvingat sin hand – Huawei kommer inte att kunna anvĂ€nda Android pĂ„ sina framtida telefoner om inte förbudet upphĂ€vs.

Naturligtvis kan förbudet upphĂ€vas i framtiden – av denna administration eller nĂ„gon annan. Men med tanke pĂ„ mottagningen som Huawei fĂ„r i vĂ€st just nu, kan företaget bara hĂ„lla sig till sitt eget operativsystem om det visar sig vara populĂ€rt.

LĂ€s mer – Allt du behöver veta om Huawei Ban

Med tanke pĂ„ den enorma storleken pĂ„ den kinesiska marknaden Ă€r det inte som om Huawei kommer att sakna kunder. LĂ„t oss inte glömma att Huawei Ă€r den nĂ€st största telefontillverkaren pĂ„ jorden – trots att telefoner effektivt blockeras frĂ„n försĂ€ljning i USA.

Varför gav Huawei sitt OS Ark namn?

Ingen vet det för tillfĂ€llet – allt vi hittills har sett Ă€r varumĂ€rkesansökningarna.

Företag tenderar att hÄlla nya operativsystem ganska tysta. Google har till exempel varit otroligt hemlighetsfullt om Fuchsia-operativsystemet som det har utvecklats i nÄgra Är nu.

Det finns dock möjligheten att Ark OS kan vara en stor bluff. Huawei Àr en av fÄ telefontillverkare med vÀxande försÀljning, vilket gör det till en avgörande partner för Google i utvecklingsekonomier.

Genom att registrera Ark OS-varumÀrken kan Huawei signalera till Google (och USA) om att det Àr allvarligt med att dela sig frÄn sökjÀtten. Huawei skulle naturligtvis dÄ vara fritt att dominera tillvÀxtmarknader, inklusive Kina och Indien, med potential att bilda ett seriöst alternativ till Android.

Ta reda pĂ„ mer – Är Huawei en Ă€kta sĂ€kerhetshot?

Utsikterna att Android förvandlas frÄn en partner till en rival kan tvinga Google att utöva sin betydande lobbyverksamhet för att upphÀva det amerikanska förbudet.

Hur som helst blir det intressant att se hur denna kamp spelar ut för alla inblandade.

LÀs mer av de senaste tekniska nyheterna pÄ Tech.co