Hur 5G kommer att göra smartphones fula igen

Hur 5G kommer att göra smartphones fula igen

De första 5G-mobila enheterna ska Ă€ntligen komma nĂ€sta Ă„r, vilket innebĂ€r att smartphonetillverkare hamrar ut detaljerna just nu. Till skillnad frĂ„n mĂ„nga andra komponentförbĂ€ttringar som smartphones har sett under det senaste decenniet, som bĂ€ttre kameror, snabbare processorer och ljusare skĂ€rmar, kommer 5G-radioer att krĂ€va nĂ„gra designkompromisser som kommer att se ut bakĂ„t – Ă„tminstone för konsumenter som Ă€r vana vid tunnare och snyggare enheter kommer ut som urverk.

Problemet, som LjuslÀsning pÄpekar, Àr att 5G kommer att förlita sig pÄ mycket högre frekvensspektrum Àn vad vÄra nuvarande mobilnÀt anvÀnder. De högre frekvenserna möjliggör de multi-gigabit-hastigheter som nÀtverken har hypat sÄ mycket, men pÄ bekostnad av penetration. Högfrekventa radiovÄgor fÀrdas mindre avstÄnd Àn mellanbands- eller lÄgbandsignaler, och viktigast av allt trÀnger de inte igenom föremÄl vÀl.

Varför betyder det hÀr för smartphone-design? Tja, för om handen som hÄller telefonen sitter över antennen eller hindrar siktlinjen till cellstationen, kan din anslutning försÀmras eller förloras. Det betyder Ätminstone smarttelefontillverkare att behöva designa i flera antenner, vilket kan Àndra vilka material enheter Àr tillverkade av, liksom deras form och storlek. Metallryggar kommer troligen att försvinna helt och till och med de metallsidor som Àr en hÀftklammer för moderna flaggskeppssmartphones kan utformas.

För den inledande omgÄngen av 5G-enheter kunde vi ocksÄ se en ÄtergÄng till de otroligt fula antennnubbarna som var en hÀftklammer för tidigare mobiltelefoner. Motorolas nyligen avtÀckta 5G Moto Mod har till exempel en nub som inte skulle se ut pÄ sin plats pÄ en 2003-flip-telefon.

Den andra konsekvensen av 5Gs designbegrĂ€nsningar kan vara att det tar Ă€nnu lĂ€ngre tid för 5G-smartphones att bli mainstream. Även om de första 5G-nĂ€tverken och enheterna slĂ€pps i början av nĂ€sta Ă„r, tar det flera Ă„r tills 5G-nĂ€tverk Ă€r vanligare. Att rulla ut 5G över ett brett spektrum av spektrum kommer att ta Ă€nnu mer arbete Ă€n att uppgradera nĂ€tverk frĂ„n 3G till 4G, eftersom de trĂ„dlösa operatörerna mĂ„ste bygga hundratals smĂ„cellsplatser i varje stad.

Medan det hÀr arbetet pÄgÄr kanske smarttelefontillverkare inte vill göra sina flaggskepps smartphones fulare och dyrare för att inkludera en funktion som 90% av kunderna inte kommer att kunna komma Ät. I synnerhet Apple har aldrig brÄttom att ta med de senaste mobiltelefonerna i sina iPhones, sÀrskilt om det kostar designkompromisser.