Hur DIY-designplattformar pÄverkar den kreativa industrin

Hur DIY-designplattformar pÄverkar den kreativa industrin

Under det senaste decenniet har grafiska formgivare varit mycket efterfrÄgade. Praktiskt taget alla företag i alla branscher har haft behov av nÄgon form av digital marknadsföring, och med kunskapsintensiva program som det enda sÀttet att skapa professionell sÀkerhet var bördan för professionella designers att fylla i gapet.

Det finns för nÀrvarande 261 000 jobb för grafiska formgivare i USA, och nya jobb lÀggs till nÀstan varje Är. Men dessa siffror kan vara i fara tack vare ny teknik som gör det lÀttare för icke-designers att utföra allt arbete de behöver för sina yrken.

AnvÀndarvÀnliga plattformar

Vi börjar se framvÀxten av mer anvÀndarvÀnliga plattformar, som inte krÀver Är av utbildning eller erfarenhet för att producera professionellt designmÀsterverk. Till exempel tillÄter Celtras AdCreator-plattform annonsörer att skapa annonser av hög kvalitet med en handfull enkla anpassningsverktyg. JÀmför det med Adobe Creative Suite, en samling av olika program som ofta krÀver Är av klasser för att fullstÀndigt behÀrska. Canva tillÄter anvÀndare att skapa vackra inlÀgg pÄ sociala medier, bloggar och infografik med nÄgra fÄ knapptryckningar. Denna omvandling gör skicklighetsintensiva jobb mindre kompetensintensiva och gör det möjligt för icke-designroller att delta i designansvar.

WYSIWYG

En liknande utveckling har dykt upp inom webbplatsdesign och skapande av webbplatser. Webbplatser som WordPress Ă€r beroende av ett system som kallas WYSIWYG — eller ”vad du ser Ă€r vad du fĂ„r.” Denna redaktör ger blivande webbdesigners alla verktyg de behöver för att vĂ€lja ett centralt “tema” och anpassa det efter eget tycke genom att dra och slĂ€ppa, direkt redigera text och lĂ€gga till bilder. Det behövs inga speciella fĂ€rdigheter och anvĂ€ndare ser en förhandsgranskning av den fĂ€rdiga produkten nĂ€r de gĂ„r vidare med att designa den.

EfterfrÄgan pÄ WYSIWYG-redaktörer har gjort dem till en vanlig komponent i mÄnga appar och konkurrensen tvingar dem att bli Ànnu enklare och mer sofistikerade. Denna vÀg kan eliminera en massa grafiska designjobb, vilket minskar de totala arbetstimmar som krÀvs för att bygga och designa webbplatser frÄn grunden.

Crowdsourcing och Commoditization

Teknik pĂ„verkar ocksĂ„ en förĂ€ndring i typen av efterfrĂ„gan pĂ„ frilansare – mestadels genom crowdsourcing, vilket i sin tur tvingar commoditization i branschen. Webbplatser som 99 Designs Ă€r framgĂ„ngsrika eftersom de kopplar yrkesverksamma med designbehov till tusentals grafiska formgivare samtidigt, vilket gör att mĂ„nga designers kan skicka in möjliga mönster och bara debitera (och betala) för en vald “vinnande” design. Detta minskar kostnaden för grafisk design, lönen för grafiska formgivare och antalet tillgĂ€ngliga heltidsjobb för grafisk design.

Problemet med mallar

Alla dessa förĂ€ndringar Ă€r dock inte nödvĂ€ndigtvis en komplett ersĂ€ttning för grafiska formgivare. WYSIWYG-redaktörer och anvĂ€ndarvĂ€nliga plattformar Ă€r praktiska eftersom de erbjuder malllösningar för vanliga designbehov. Mallar Ă€r dock inte nödvĂ€ndigtvis av hög kvalitet – och om de anvĂ€nds av för mĂ„nga mĂ€nniskor ser de ut som ostiga eller glömska (det Ă€r dĂ€rför stockbilder ofta verkar uppriktiga). Detta kan hĂ„lla efterfrĂ„gan pĂ„ grafiska formgivare relativt hög, Ă„tminstone under överskĂ„dlig framtid, eftersom ökad konkurrens inom anvĂ€ndarvĂ€nliga plattformar gör mallarna pĂ„ dessa plattformar vanligare och mindre vĂ€rdefulla.

Designa mönster

Vi bör ocksÄ övervÀga det faktum att dessa nya anvÀndarvÀnliga plattformar, tillsammans med sina professionella mallar, inte har kommit ur luften. Eftersom fler av dessa plattformar skapas, förbÀttras och distribueras kommer det att finnas en ökad efterfrÄgan pÄ högkvalitativa designkonsultpositioner, sÄ att programmerare kan skapa plattformar som mÀnniskor vill anvÀnda. I den hÀr situationen skulle yrket för grafisk design inte dö ut. IstÀllet skulle det bli Ànnu mer högt och kompetensintensivt. I stÀllet för att arbeta med enskilda mönster skulle de utforma de plattformar som slutanvÀndarna litar pÄ för att producera sina egna individuella mönster. Det ÄterstÄr att se om detta skulle lÀgga till, subtrahera eller stabilisera det totala antalet tillgÀngliga jobb.

Framtiden för grafisk design

Nuvarande prognoser för grafisk formgivares efterfrĂ„gan förutspĂ„r liten eller ingen förĂ€ndring av tillgĂ€ngligheten under de nĂ€rmaste sju Ă„ren, men dessa uppskattningar Ă€r kanske inte tillförlitliga. De bygger pĂ„ ett antal antaganden om marknaden och de verktyg som finns tillgĂ€ngliga för bĂ„de skickliga grafiska formgivare och andra yrken – och bĂ„da förĂ€ndras i snabbare och snabbare takt tack vare ny teknik.

Betyder detta att grafiska formgivare kan utrotas? Det verkar osannolikt just nu. Även om grafiska designverktyg blir tillrĂ€ckligt enkla och kreativa nog för att generera kĂ€llmaterial för större delen av konsumenterna, kommer det fortfarande att finnas behov av designers att skapa dessa verktyg och efterfrĂ„gan pĂ„ högkvalificerade designers som kan skapa bĂ€ttre, mer originella mönster.

Sammantaget kan det grafiska designyrket minska nÄgot och kan genomgÄ betydande förÀndringar, men det Àr mycket osannolikt att det försvinner.

LÀs mer om trender inom grafisk design pÄ TechCo