Hur du skyddar och övervakar din identitet efter Equifax Hack

BedrÀgerier, smarta pÄsar och festmÄnader

Equifax-intrĂ„nget Ă€r en av böckerna och har Ă€ventyrat 143 miljoner konsumenters privata och personliga ekonomiska data. Obehörig Ă„tkomst intrĂ€ffade mellan mitten av maj och juli 2017 och upptĂ€cktes den 29 juli – företaget meddelade just det förra veckan.

Enligt deras pressmeddelande sÀger Equifax att det inte finns nÄgra bevis för obehörig tillgÄng till sina centrala kreditrapporteringsdatabaser, men erbjuder konsumenter identitetskontrolltjÀnster, som drivs av Equifax, till alla som vill dra nytta av det. Dessa tjÀnster inkluderar kopior av din Equifax-kreditrapport, möjligheten att lÄsa din Equifax-rapport, övervakning av alla tre kreditbyrÄer för Àndringar i din rapport, skanning av Internet för ditt personnummer och identitetsstöldförsÀkring.

Equifax, du hade ett jobb

FörstÄeligt nog Àr mÄnga skeptiska eller misstÀnksamma om att registrera sig för dessa erbjudna tjÀnster via Equifax. MÄnga Àr tveksamma till att ge mer information till företaget som förlorade det i första hand. Jag skulle uppmuntra alla att anta att de pÄverkades, oavsett vad Equifax webbplats sÀger, eftersom utredningen av övertrÀdelsen pÄgÄr. Jag skulle ocksÄ uppmuntra alla som vÀljer att registrera sig för de tjÀnster som Equifax erbjuder att inte enbart lita pÄ det för kredit- och identitetsskydd. Identitetsstöld kan vara förlamande, dyrt och otroligt svÄrt att lösa.

Vad kan du göra

Följande Àr nÄgra steg vi kan (och sannolikt borde) ta för att skydda oss frÄn identitetsstöld och för att mildra dess konsekvenser om det hÀnder:

Övervaka din bank. Börja att hĂ„lla koll pĂ„ din bank och annan finansiell kontoaktivitet noga. Om du mĂ€rker misstĂ€nkta transaktioner, meddela din finansinstitut omedelbart.
Övervaka din e-post och e-post. Om du fĂ„r misstĂ€nkta meddelanden, till exempel ett godkĂ€nnande för ett kreditkort som du inte ansökte om, meddelande om ett nytt konto som du inte öppnade eller en förklaring av fördelar frĂ„n din sjukförsĂ€kring för tjĂ€nster du inte fĂ„tt.
Ange ingen personlig information. LĂ€mna aldrig ut din personliga information till nĂ„gon som har kontaktat dig “angĂ„ende Equifax-övertrĂ€delsen” (eller nĂ„gon annan övertrĂ€delse eller omstĂ€ndighet för den delen). Stora övertrĂ€delser som detta lockar bedragare och brottslingar som försöker fĂ„ din personliga information genom att posera som företaget som upplevt övertrĂ€delsen och / eller företaget som tillhandahĂ„ller kredit- och identitetsövervakningstjĂ€nster som ett resultat av övertrĂ€delsen.
Gratis tjÀnster. Kontrollera med dina finansinstitut om de erbjuder ytterligare sÀkerhetsÄtgÀrder som e-post / textvarningar, tvÄfaktorautentisering och verbala lösenord. Om sÄ Àr fallet, registrera dig för dem.

Kör dina kreditrapporter. Du kan fÄ en gratis kreditrapport varje Är frÄn var och en av de tre byrÄerna pÄ www.annualcreditreport.com eller 1-877-322-8228. Du kan ocksÄ förskjuta dessa, sÄ du kan till exempel begÀra din Experian-rapport fyra mÄnader efter att du begÀr din TransUnion-rapport för att kontinuerligt övervaka dem. Om du mÀrker nÄgot felaktigt, meddela omedelbart lÀmplig byrÄ.

ÖvervĂ€g att frysa din kredit. Detta förhindrar att nya konton öppnas i ditt namn medan frysningen Ă€r i kraft om du inte anger en 10-siffrig PIN-kod. Detta kan kosta en liten avgift om du inte har bevis pĂ„ identitetsstöld eller polisanmĂ€lan och du mĂ„ste lyfta eller ta bort frysningen om du behöver en tredje part för att fĂ„ Ă„tkomst till din kreditrapport för en kreditkortsansökan eller en billĂ„nansökan , till exempel. En frys kvar tills du tar bort den. Detta förhindrar bara att nya konton öppnas i ditt namn – kom ihĂ„g att majoriteten av identitetsstöld förekommer pĂ„ befintliga konton. HĂ€r Ă€r lĂ€nkarna för att frysa din kredit hos Equifax, Experian och TransUnion.

ÖvervĂ€g att placera en bedrĂ€gerivarning pĂ„ din kredit. Detta Ă€r ett mindre drastiskt steg Ă€n en frysning, men kan vara mycket effektivt. Detta fungerar som en varning nĂ€r din kreditrapport begĂ€rs att din identitet nyligen har Ă€ventyrats och ytterligare steg bör vidtas för att verifiera din identitet innan du fortsĂ€tter. Observera att initiala bedrĂ€gerivarningar inte krĂ€ver att ytterligare Ă„tgĂ€rder vidtas för att verifiera din identitet och upphöra att gĂ€lla efter 90 dagar. FörlĂ€ngda bedrĂ€gerivarningar krĂ€ver detta, men krĂ€ver vanligtvis en polisrapport för att fĂ„ pĂ„ plats – de varar i sju Ă„r. Om du Ă€r aktiv militĂ€r kan du ocksĂ„ skicka ett Ă„rs bedrĂ€gerivarning medan du Ă€r utplacerad. För att göra en bedrĂ€gerilarm behöver du bara kontakta en kreditbyrĂ„, som sedan Ă€r ansvarig för att kontakta de andra tvĂ„: Equifax, Experian eller TransUnion.

Om du nÄgonsin har anledning att tro att du har utsatts för identitetsstöld har Federal Trade Commission en webbplats som hjÀlper dig genom stegen att rapportera och ÄterhÀmta dig pÄ den hÀr anvÀndbara webbplatsen.

Detta Àr en bra pÄminnelse till oss alla om att stÀndig vaksamhet Àr mer nödvÀndig Àn nÄgonsin nÀr det gÀller vÄr kredit. NÀr vi gÄr in i en alltmer ansluten vÀrld kan sÀkerheten för vÄr personliga information inte garanteras fullt ut av dem vi anförtror den. Att ta nÄgra eller alla stegen ovan kan inte heller garantera att du aldrig kommer att uppleva nÄgon form av identitetsstöld, men du kommer att vara mer medveten om potentiella problem innan de blir större.

LÀs mer om att förhindra hack med ditt personliga eller företag pÄ TechCo