Hur effektiv Àr varför ditt företag?

Hur effektiv Àr varför ditt företag?

Ett företag utan ett tydligt ”varför” fĂ„r mĂ„l att verka mĂ„llösa – Ă€ven om de uppnĂ„s.

Ett företag utan ”varför” Ă€r som en ledare utan syfte. Det Ă€r dock lĂ€tt att blanda ihop ett mĂ„l med ett “varför”, och det Ă€r hĂ€r saker ofta gĂ„r fel för företag. LĂ„t mig förklara.

Ett mĂ„l Ă€r bara en destination – en plats du vill Ă„ka till. MissförstĂ„ mig inte; mĂ„l Ă€r viktiga, till och med kritiska. Men de tjĂ€nar bara som tillfĂ€lliga destinationer i en bredare resa.

LĂ„t oss sĂ€ga att du Ă€r pĂ„ en kryssning med fem destinationer (mĂ„l) lĂ€ngs vĂ€gen. Om “varför” en kryssning Ă€r att slappna av och koppla ifrĂ„n nĂ€r du utforskar nya platser, bör detta fungera som grunden för allt annat. Enskilda destinationer Ă€r mindre mĂ„l i strĂ€van efter detta större Ă„tagande. Detta “varför” pĂ„minner besĂ€ttningen och ledningen om vad de gör utanför taktik och utförande. Det Ă€r det ledande ljuset som hjĂ€lper till att forma den perfekta resan.

Att driva ett företag Àr inte annorlunda. AnstÀllda Àr inte nöjda med att bara slutföra uppgifter och uppnÄ mÄl lÀngre. Dessa dagar vill folk veta Varför de gör nÄgot. Varför stÄr de upp pÄ morgonen? Varför arbetar de för din organisation? Om de inte kan svara pÄ dessa frÄgor kommer de inte att bli mycket nöjda.

För att göra saker vÀrre, ju större ett företag blir desto hungrigare blir laget för syftet. NÀr anstÀllda Àr osÀkra pÄ vart de ska gÄ eller varför de Äker alls, börjar de ifrÄgasÀtta sjÀlva verksamheten. Men om alla Àr tydliga pÄ Varförhamnar det som ett lugnande inflytande, sÀrskilt nÀr vattnet Àr grovt.

Varför det Ă€r viktigt att hitta ditt ”varför”

I praktiken Ă€r det viktigt för alla i ett företag att ha ett ”varför”, frĂ„n VD till praktikant. Om vi ​​förstĂ„r Varför vi gör vad vi gör, vi kan bestĂ€mma vad vi ska göra nĂ€sta och nĂ€r vi ska göra det. Och i mĂ„nga fall kan vi göra det sjĂ€lvstĂ€ndigt med vetskap om att vi arbetar för en gemensam sak som vi alla tror pĂ„.

Jag har sett de negativa effekterna av att förlora ditt ”varför” i smĂ„, medelstora och stora organisationer. NĂ€r chefer inte kan stĂ„ för nĂ„got större och kommunicera det till sina team Ă€r effekterna förödande. Idag Ă€r det viskningar i korridorerna; imorgon Ă€r det massflykt.

SÄ frÄga dig sjÀlv detta: vet du verkligen som ledare i en organisation Varför gör du vad du gör? Om svaret Àr ja, kommunicerar du detta till alla i organisationen? Om du Àr, dÄ bra. Om inte, hÀr Àr mina rekommendationer.

Undersök och frĂ„ga din “varför”

NĂ€r du Ă€r pĂ„ ett ungt eller vĂ€xande företag Ă€r teamet relativt litet, verksamheten Ă€r ung och smidighet bör komma lĂ€tt. Om du har tappat bort ditt ”varför, ” ta lite ledigt. GĂ„ ut frĂ„n kontoret och prata med vĂ€nner, familj – Ă€ven din hund om du behöver. GrĂ€va dig djupt in i din sjĂ€l och gĂ„ till roten till varför du startade det hĂ€r företaget, varför du kĂ€mpar varje dag för att vinna och vad det Ă€r som driver dig. Skriv ner dina tankar. Placera dem pĂ„ vĂ€ggarna, sov pĂ„ dem, prata igenom dem. I slutĂ€ndan kommer du fram med ett kortfattat meddelande som beskriver ditt “varför”.

NĂ€r du har nĂ„got du kĂ€nner Ă€r vettigt, tryck dig sjĂ€lv pĂ„ det. FrĂ„ga det, undersök det och var sĂ€ker pĂ„ att du tror pĂ„ det, för du kommer att leva med det i mĂ„nga Ă„r framöver. Om det inte Ă€r nĂ„got som verkligen betyder nĂ„got för dig – om det bara Ă€r nĂ„gra ord pĂ„ en vĂ€gg – Ă€r du pĂ„ vĂ€g mot en katastrof, eller Ă„tminstone nĂ„gra hĂ„rda och deprimerande Ă„r av ouppfyllande arbete.

Kommunicera, kommunicera, kommunicera

Förutsatt att du kommer till ett “varför” som verkligen fungerar Ă€r nĂ€sta bit lĂ€tt: kommunicera, kommunicera, kommunicera. Åh, och kommunicera lite mer. Förklara för ditt team, dina chefer, dina investerare, för alla och alla, vad ditt “varför” Ă€r. AnvĂ€nd talade ord, skrivna ord, Ă€ven bilder om du behöver. MĂ„let Ă€r att se till att ditt “varför” förstĂ„s och tros av ditt team.

Identifiera personer som inte köper ditt “varför”

Slutligen leta efter avvikarna – de mĂ€nniskor i din organisation som inte delar din passion för “varför”. Jag har upptĂ€ckt att det bĂ€sta Ă€r att dela vĂ€gar snabbt. Detta kommer att minska risken för att de sitter tyst, gĂ„r obemĂ€rkt förbi och Ă€ter bort din organisation inifrĂ„n tills det Ă€r för sent att reparera skadan.

Att se ditt “varför” i aktion

NÀr du verkligen förstÄr ditt syfte och kommunicerar det bra Àr effekten pÄ ditt lag inget annat Àn euforiskt. NÀr du arbetar i harmoni och förenas av ett enda syfte, saker kommer att börja hÀnda som inspirerar dig och andra.

Till exempel pĂ„ Ceros Ă€r vĂ„rt “varför” att lĂ„sa upp kreativitet. Vi strĂ€var efter att göra det med varandra, vĂ„ra kunder, vĂ„ra partners och alla vi interagerar med. Men detta syfte manifesterar sig ofta pĂ„ sĂ€tt som jag aldrig kunde ha förestĂ€llt mig nĂ€r jag började.

För nĂ„gra veckor sedan höll tvĂ„ av vĂ„ra anstĂ€llda en jamsession pĂ„ vĂ„rt kontor. Jag stod pĂ„ kontoret som vi hade skapat som ett team, med ett team av mĂ€nniskor som vi hade samlat kring ett gemensamt syfte och lyssnade pĂ„ tvĂ„ av dem som skapade vacker musik tillsammans. Det fick en tĂ„r i ögat och var en fantastisk pĂ„minnelse om kraften i “varför.” Det skapar ett band, en drivkraft, en energi och ett fokus för mitt team som Ă€r oövertrĂ€ffad.

Sammanfattningsvis: hitta ditt “varför”. Gör det idag och kommunicera det bra. Du kommer snart att upptĂ€cka vad du aldrig ens visste att du missade.