Hur en 27-Ärig testare frÄn Estland hanterar en industri pÄ 3,5 biljoner dollar

Hur en 27-Ärig testare frÄn Estland hanterar en industri pÄ 3,5 biljoner dollar

Kristel KruustĂŒk var bara 23 Ă„r nĂ€r hon bestĂ€mde sig för att Ă€ndra hur kvalitetssĂ€kringstestare (QA) behandlades. Tillsammans med sin dĂ„varande pojkvĂ€n (nu grundare och make) Marko KruustĂŒk byggde hon en plattform utformad för att ansluta QA-testare med företag utan att utnyttja nĂ„gon av dem. Efter att ha vunnit en förstaplats pĂ„ 25 000 dollar till investeringar i vĂ€rldens största hackathon, Angelhack, gick de tvĂ„ i affĂ€rer som Testlio.

Testlios kunder inkluderar idag Microsoft, Lyft, Salesforce, CBS Interactive, Flipboard, Strava och GoDaddy. Förra Äret tillkÀnnagav de en serie A pÄ 6,25 miljoner dollar för sitt frilansnÀtverk med över 150 testare frÄn 33 olika lÀnder som arbetar pÄ 36 olika sprÄk. Det Àr uppenbart att företaget klarar sig bra nÀr det tar sig in pÄ marknaden för 3,5 biljoner USD. Företaget har för nÀrvarande ett ingenjörskontor i Estland och huvudkontor i San Francisco.

HĂ€r Ă€r Kristel KruustĂŒk om hur Testlio fungerar, utmaningarna med att vĂ€xa ett företag och vad framtiden innebĂ€r.

Hur kom du pÄ idén för Testlio?

”Jag började arbeta som testare medan jag gick pĂ„ college. Jag registrerade mig som frilansare pĂ„ olika crowdtesting-plattformar och jag sĂ„g pĂ„ egen hand att det nuvarande systemet inte fungerade bra och att det fanns utrymme för att drastiskt Ă€ndra hur QA gjordes.

”Testarnas tid uppskattades inte och teamarbete uppmuntrades inte eftersom lön baserades pĂ„ konkurrens bland testare. Detta var dĂ„ligt för slutanvĂ€ndare ocksĂ„. Jag tog saken i mina egna hĂ€nder Testlio föddes. ”

Kan du sammanfatta vad företaget gör?

”Testlio hjĂ€lper företag att upptĂ€cka och Ă„tgĂ€rda problem innan de slĂ€pper ut produkter till sina kunder. VĂ„rt community av experttestare söker efter vĂ„ra kunders produkter och hittar fel. VĂ„r heltĂ€ckande QA-hanteringsplattform förbinder kunder med deras testteam och ger rapportering och integreras med deras verktyg.

VĂ„r vision Ă€r att Ă€ndra hur QA görs. Vi tror att fantastiska kundupplevelser gör företag framgĂ„ngsrika och expert QA Ă€r avgörande för den framgĂ„ngen. ”

Hur fungerar företagets frilansnÀtverk?

”Testare kan registrera sig var som helst över hela vĂ€rlden. De fĂ„r övningscykler för att mĂ€ta sina fĂ€rdigheter. Om de som godkĂ€nns av vĂ„ra testtester för communityt blir de inbjudna att gĂ„ med i vĂ„rt community. VĂ„rt communityteam hjĂ€lper ombord dem, hĂ„ller dem engagerade och vĂ„rdar dem under hela sin karriĂ€r. ”

Vilka unika utmaningar har du mött nÀr du vÀxte företaget?

”Utmaningar Ă€r stĂ€ndiga i alla entreprenörers liv och jag har fĂ„tt vĂ€xa en tjock hud för att hantera dem. Jag hade ingen ledningserfarenhet som en första grundare. Jag anstĂ€llde nĂ„gra personer utan att tydligt definiera deras roller och ansvar tidigt, vilket visade sig vara svĂ„rt. ”

Vad Àr din femÄrsplan för Testlios framtid?

”Vi vill fortsĂ€tta att lösa verkliga smĂ€rtpunkter för vĂ„ra kunder. QA Ă€r svĂ„rt och vi tror att vi har ett sĂ€tt att hjĂ€lpa företag att utmĂ€rka sig pĂ„ det. VĂ„rt samhĂ€lle Ă€r avgörande för vĂ„r framgĂ„ng, sĂ„ vi skulle vilja odla det och ge meningsfulla tillvĂ€xtmöjligheter för testare över hela vĂ€rlden. ”

NÄgra rÄd till företagare som hoppas komma in i ditt expertomrÄde?

”Du mĂ„ste verkligen bry dig om den marknad du gĂ„r in pĂ„ och har en önskan att göra nĂ„got som löser ett verkligt problem. NĂ€r du har gjort det, hitta de bĂ€sta mĂ€nniskorna att gĂ„ pĂ„ denna resa med dig. ”

LÀs mer inspirerande intervjuer hÀr pÄ Tech.Co.