Hur Facebooks algoritm gör publiken mindre men mer engagerade

Hur Facebooks algoritm gör publiken mindre men mer engagerade

För de flesta nystartade företag som letar efter en seed-runda Àr det viktigt med en publik pÄ nÄgra tusen tidiga adaptrar. Och dessa anvÀndare ansluter vanligtvis via internetversionen av mun till mun: sociala medier. Kort sagt, om du Àr bland majoriteten av nystartade företag som inte kan landa en stor TechCrunch-profil, borde du ha en snygg Facebook-sida.

Det Àr dÀrför de senaste rykten om den sociala mediejÀtten Àr oroande.

2017 faller Facebook-engagemang över hela linjen

Förlag ser enorma fall i Facebook-sidtrafiken, rapporterade Digiday den hÀr veckan efter ett beundransvÀrt öppet, datapackat blogginlÀgg frÄn Kurt Gessler, bitrÀdande redaktör för digitala nyheter vid Chicago Tribune. Tribune har vuxit sin Facebook-fansida sedan januari och upplevde en oförklarlig minskning av engagemang under samma tidsperiod. Andra utgivare vid Boston Globe och Religion News Service citerade liknande trender, men Digiday sparade den bÀsta rapporten för sist:

”Brandon Doyle, VD och grundare av Wallaroo Media, ett konsultföretag för sociala medier, sa att han har sett en minskad organisk rĂ€ckvidd under första kvartalet över ett 20-tal publicister han spĂ„rar.”

Sanningen Àr oundviklig: Oavsett anledning Àr engagemanget pÄ Facebook lÄngsamt för mÄnga publicister runt om i vÀrlden.

Den troliga orsaken: Casual publik snarare Àn engagerade nischer

Snarare sagt, de tvĂ„ föreslagna artiklarna under Digiday-artikeln har rubrikerna “Bleacher Report CEO: Sites med en avslappnad publik Ă€r” döda “,” och “Alex Skatell: Media handlar nu om lojalister.” Medan mĂ„nga bugaboos potentiellt ansvarar för Facebooks senaste algoritmjustering – ett videofokus, ett publikintresse för mer polariserade eller politiserade nyheter – verkar en huvudorsak mest sannolikt. Facebook har redan en massiv publik och fokuserar nu pĂ„ att hĂ„lla dem engagerade genom att mata dem nyhetsinlĂ€gg som redan har visat en hög potential för engagemang. Facebooks algoritm ger varje inlĂ€gg en enda chans innan den begravs till förmĂ„n för ett mer engagerande inlĂ€gg nĂ„gon annanstans.

Facebook prioriterar engagemang, vilket innebÀr att man bestraffar majoriteten av publicerat innehÄll. Tiden för rÀckvidd Àr över: Tiden för nischengagemang har börjat.

Det troliga resultatet: Mindre beroende av annonsintÀkter

En liten men engagerad kĂ€rnpublik kan ge abonnemangsintĂ€kter, lokala evenemangsintĂ€kter, medlemsintĂ€kter eller merchandisingintĂ€kter. Det Ă€r ocksĂ„ exakt vad en ny start eller app behöver för att bevisa sig. Det enda det inte stöder Ă€r en reklamintĂ€ktsmodell – vilket Ă€r den modell som de flesta publikationer idag förlitar sig pĂ„.

Sanningen Àr att detta har lÀnge kommit: Andelar per innehÄllsobjekt har sjunkit sedan december 2014. Bara förra Äret skrev jag om varför 2017 kan bli Äret vi Àntligen börjar se mindre internetinnehÄll. Det Àr inte sÄ att vi publicerar fÀrre artiklar. Det Àr sÄ att plattformar inser att det Àr i deras bÀsta att ytan mindre av det.

FörlÀggare har lÀnge hÀvdat att de vÀrdesÀtter engagemang och kvalitet över skalbar clickbait. Men 2017 kan vara det första Äret som de ser ett sant och obestridligt incitament att gÄ efter kvalitet över kvantitet. Vi kommer att se ett blodbad under de nÀrmaste Ären, men en ny klass av högkvalitativa, högt engagerade och sannolikt prenumerationsfokuserade medieförlag kommer sÄ smÄningom att dyka upp.