Hur Google Stadia kan förÀndra spelindustrin

 Google Stadia för att stödja spel som Àr gratis att spela;  Familjedelning kommer 2020

“Det kan vara för tidigt att dra slutsatser, men Google Stadia har verkligen gett oss en snygg titt pĂ„ hur vi kommer att nĂ€rma oss spel och dess hĂ„rdvara i framtiden”

Under mycket fanfare vid konferensen för spelutvecklare i 2019 tog Google sina tjĂ€nster frĂ„n Stadia-spelströmningstjĂ€nsten, som Ă€r konsumentvarianten av allmĂ€nt ryktade Googles Project Stream. Det var inte riktigt en överraskning – vi har religiöst spekulerat i det tillsammans med mĂ„nga andra eftersom det slĂ€ppte teasers som ledde till grundtonen frĂ„n tidigare idag. Vad som emellertid Ă€r onekligen spĂ€nnande Ă€r att Stadia Ă€r ett futuristiskt grepp om nĂ„got som har funnits sedan evigt – spel.

Vad Stadia ger

I grund och botten Ă€ndrar Google Stadia det sĂ€tt vi brukar spela ett spel pĂ„. Ännu idag Ă€r det mycket grundlĂ€ggande kravet att spela en av de senaste AAA-speltitlarna att Ă€ga en spel-PC eller en av de dedikerade konsolerna frĂ„n Microsoft, Nintendo eller Sony. Du mĂ„ste dĂ„ fĂ„ tag pĂ„ en kopia av spelet som du tĂ€nker spela genom att antingen ladda ner det frĂ„n internet eller köpa en fysisk skiva frĂ„n en butik.

Visserligen finns det spĂ€rrar hĂ€r. Splurging pĂ„ en dedikerad dator för spel Ă€r en dyr affĂ€r (Ă€ven om du köper en bĂ€rbar dator). Sedan Ă€r det litet att betala stora pengar för ett spel som du kanske inte spelar igen nĂ€r du Ă€r klar med huvudhistorien. Även om det finns butiker som gradvis introducerar en medlemsbaserad modell dĂ€r du kan köpa ett spel och senare lĂ€mna tillbaka det och byta ut det mot en annan titel utan att behöva betala extra – detta i efterhand Ă€r inte en mycket bekvĂ€m och effektiv modell av handel.

Google tror att det har ett svar pÄ alla sÄdana problem med Stadia. Vad den tÀnker göra Àr att fylla i ett (troligtvis) fotbollsstadion-rum med speldatorer och koppla ihop dem med sin nÀtverksbandbredd för att möjliggöra fjÀrrstyrning av anvÀndare. Stadias allra viktigaste grund Àr baserat pÄ det faktum att varje anvÀndare Àger antingen en smartphone, en surfplatta, en bÀrbar dator, en PC och / eller en TV, varför varje spel ska vara tillgÀngligt sömlöst pÄ alla dessa enheter, redo för dig att spela.

Hur fungerar detta? Till att börja med har Google samarbetat med AMD för att skapa anpassade grafiklösningar för sina speldatacenter, som tydligen kommer att leverera upp till 10,7 teraflops datorkraft. Som referens levererar Microsoft Xbox One X 6 teraflops, medan Sony PlayStation 4 Pro endast levererar 4,2 teraflops. En anpassad x86-processor klockad vid 2,7 GHz och med ospecificerade kÀrnor kommer att paras ihop med denna GPU och 16 GB minne för att driva praktiskt taget alla spel frÄn en fjÀrrplats. TÀnk pÄ Stadia som en virtuell konsol som du Àger men inte kan se fysiskt.

Google Stadia - i text 1

Google-assistenten och Googles övergripande ekosystem ligger i centrum för Stadia. Till exempel laddar mĂ„nga spelentusiaster upp sina spelströmmar till YouTube, som sedan ses av miljontals tittare. Stadia, enligt Google, kommer att integreras inom YouTubes ramverk. Som ett resultat, nĂ€r du Ă€r klar med att titta pĂ„ en stream eller trailer, kommer ett popup-fönster att erbjuda möjligheten (förutsatt att du har de nödvĂ€ndiga inloggningsuppgifterna) att hoppa direkt in och spela spelet. Att trycka pĂ„ “ja” startar spelet pĂ„ vilken skĂ€rm du anvĂ€nder just nu – vare sig det Ă€r en smartphone eller en TV.

Det betyder ocksÄ att du kanske inte lÀngre behövs för att köpa en konsol eller uppgradera din spel-PC eller till och med köpa ett enda spel nÀr Stadia tar över vÀrlden. Visst, den udda entusiasten frÄn PC Master Race kommer fortfarande att leva vidare i förnekelse, men spelvÀrlden Àr pÄ vÀg att förÀndras, och Stadia vinkar en ny horisont in i denna bransch. Det ger ocksÄ ett nytt sÀtt för utvecklare att arbeta, dÀr majoriteten av spelen körs frÄn specifika datacenter. Som ett resultat skulle felsökningsfrÄgor bli mer strömlinjeformade.

Google Stadia - i text 2

Utvecklare och distributörer skulle ocksÄ ha en skicklig partner i Google för att hjÀlpa till att nÄ ut till en större del av vÀrldens befolkning, och alla anvÀndare som ville spela men som inte kunde pÄ grund av kostnadsrestriktioner kan nu spela oavsett det. Slutligen tar den nya spelhorisonten med sig skÀrmövergripande spel, vilket Àr den ultimata plattformssynkroniseringen som alla företag runt om i vÀrlden rusar efter.

Varför det betyder nÄgot

Anledningen till att detta betyder sĂ„ mycket beror först pĂ„ den kommersiella aspekten – en spelströmningsmodell kommer att förĂ€ndra dynamiken i den nuvarande spelindustrin helt. I sjĂ€lva verket, om all spelhĂ„rdvara utnyttjas av kraften i molnbearbetning, kan det mycket vĂ€l stava den ultimata bortgĂ„ngen av spelkonsolen, och minskande PC-leveranser kommer att fortsĂ€tta med slutet av dedikerad spelhĂ„rdvara.

Även om det inte kommer att vara slutet – marknaden kommer fortfarande att krĂ€va dedikerade speltillbehör och flera ingĂ„ngsgrĂ€nssnitt, men spel kan mycket vĂ€l utvecklas till vad TV- och filmindustrin har idag. Gilla Netflix och Amazon Prime tog bort fysiska DVD-skivor och videospelare och placerade dem i appar som kan köras pĂ„ vilken skĂ€rm som helst. Allt innehĂ„ll lagras pĂ„ internet, och tittarna betalar en fast summa pengar varje mĂ„nad för att lĂ„na innehĂ„llet efter eget val och titta pĂ„ det pĂ„ valfri enhet – ingen detaljerad hĂ„rdvara eller trĂ„kig upphandling krĂ€vs.

Google Stadia - i text 3

Med Stadia kan branschen utvecklas till en sÄdan modell. Faktum Àr att kompatibilitet över flera plattformar och flera enheter, tillsammans med anvÀndarvÀnlighet och drift Àr faktorer som varje företag kör efter. Streamingmodellen för videospel Àr redo att bli ett slagfÀlt för alla speljÀttar. Sony strömmar redan sina PlayStation-titlar till bÄde PS-konsoler och datorer genom PlayStation Now-programmet, Microsofts xCloud-spelströmningsprojekt kommer att offentliggöras vid spelkonferensen E3 2019, Valves Steam Link Àr redo att öka utvecklarstödet och till och med Amazon förvÀntas att komma in i detta lopp mycket snart.

Spelströmning Ă€r dĂ€rför inte helt nytt eller nĂ„got nytt som ingen annan Ă€n Google tĂ€nkte pĂ„. Anledningen till att Stadia betyder sĂ„ mycket Ă€r dock att Google har styrkan i sina sök- och YouTube-plattformar, medan Android och Android TV driver ett övervĂ€ldigande antal av vĂ€rldens smartphones och smarta TV-apparater. Som ett resultat, medan alla Sony-, Microsoft-, Valve- och Nintendos tjĂ€nster fortfarande krĂ€ver dedikerad spelhĂ„rdvara, har Google i huvudsak omvandlat allas vardagliga enheter till en spelanordning – det spelar helt enkelt ingen roll hur kraftfull din bĂ€rbara dator Ă€r.

Google Stadia - i text 4

Att ha en strömmande modell hjÀlper Google ocksÄ att etablera sig och oroa de stora kanonerna. Vi som generation Àr nu vana att betala för mÄnatliga prenumerationer, med sÄdana som Netflix och Spotify som har lett vÀgen för att denna praxis blir en vana. Att betala ett fast belopp för att kunna spela alla vÀrldens senaste spel kommer att kosta anvÀndare en brÄkdel av vad det skulle kosta dem att köpa varje titel. Sedan Àr det frÄgan om att regelbundet uppgradera hÄrdvaran för att sÀkerstÀlla att spel förblir spelbara och underhÄll för att se till att din vÀrdefulla spelanordning inte dör pÄ grund av mekaniska fel.

Dock


FrÄn och med nu verkar det som om Google har slagit stor tid med Stadia. Dödsgongen för spelhÄrdvara har lÄtits och spelvÀrlden kommer möjligen snart att gÄ in i en Sony-Microsoft-Google-kamp om spelströmmande överlÀgsenhet. Medan internet-titan har meddelat att det redan har över 100 utvecklare som det arbetar med och till och med har öppnat en egen studio för Stadia-exklusiva speltitlar, kan det inte förnekas att fÄ kÀnner spelvÀrlden bÀttre Àn Sony och Microsoft.

Framöver, om bÄde Sony och Microsoft lanserar liknande program som gör det möjligt för anvÀndare att spela över enheter och synkronisering, kan Google tycka att det Àr mycket svÄrare Àn det tror att vinna över lojalisterna frÄn bÄda lÀgren. BÄda dessa speljÀttar har redan massiva spelutvecklarekosystem, och om de expanderar och driver sina streamingtjÀnster framÄt kommer utvecklare verkligen inte att sÀga nej och byta till Google. De tvÄ behemothsna har ocksÄ en fantastisk samling Àldre spel, dÀr Google antingen skulle rita ett tomt eller behöva ingÄ ett slags samarbete för att föra sÄdana titlar till Stadia.

Google Stadia - i text 5

Det sista strĂ„et hĂ€r involverar sjĂ€lva grunden för spelströmning – internetanslutning. Vid sin kundförsök hade Google specificerat att en 25Mbps internetlinje krĂ€vs för 1080p-spel vid 60fps. Vid sin GDC 2019-grundton uppgav Google vidare att samma bandbredd nu kan vara vĂ€rd för 4K-spel vid 30 fps. Sanningen att sĂ€ga, tills streamingtekniken förbĂ€ttras ytterligare parallellt med internetanslutning, kommer Stadia inte att hĂ„lla nĂ„gon mark i de flesta lĂ€nder runt om i vĂ€rlden.

De flesta utvecklingslĂ€nder, inklusive Indien, kĂ€mpar fortfarande för att uppnĂ„ 15 Mbps betyder nationell bandbredd för internet, och nĂ€tverksbelastning och tung latens innebĂ€r att sĂ„dana nĂ€tverk aldrig fungerar till sin fulla potential. Det Ă€r just denna faktor som tydligt sĂ€ger att vĂ€rlden inte Ă€r redo för Stadia Ă€n, och förmodligen inte kommer att vara pĂ„ ett tag. Och dĂ„ skulle Google frukta att vĂ€rlden kommer att komma ikapp med deras tekniska framsteg med Stadia. Vi ska vĂ€nta och titta …