Hur Googles självkörande bilar blev smartare 2016

Hur Googles självkörande bilar blev smartare 2016

Framtiden för självkörande bilar verkar gå i en lovande riktning. Enligt en rapport från California Department of Motor Vehicles visade Googles självkörande fordon en signifikant minskning av beroende av mänskliga förare förra året.

Kaliforniens DMV kr√§ver att alla f√∂retag som testar sj√§lvk√∂rande bilar i staten ska rapportera sitt antal “urkopplingar” eller tillf√§llen d√• en m√§nniska var tvungen att ta ratten p√• sina fordon. Waymo, f√∂retaget som tillverkar Googles sj√§lvk√∂rande bil, s√•g en kraftig nedg√•ng i frikopplingarna 2016.

Frikopplingar: Fortfarande går ner

År 2015 rapporterade Waymo att frigörelser inträffade i genomsnitt åtta per var 10 000 mil. Den hastigheten sjönk till två per var 10 000 mil året efter, men dessa siffror ensamma berättar inte hela historien; denna positiva trend sammanfaller med en ökning av mängden självkörande bilar på vägarna. Sammantaget behövde Googles autonoma bilar hjälp från mänskliga förare bara 124 gånger under mer än 600 000 mil.

Naturligtvis √§r 124 l√•ngt ifr√•n noll, varf√∂r Consumer Watchdog har h√§vdat att autonoma fordon fortfarande “helt enkelt inte √§r redo att sl√§ppas f√∂r att vandra p√• v√•ra v√§gar.” √Ąnd√• planerar Waymo att deras bilar kommer att finnas kommersiellt tillg√§ngliga senast 2018.

Representanter för Waymo noterar att deras fordon främst testas i stads- och förortsområden för att säkerställa deras säkerhet vid högdensitetstrafik tillsammans med fotgängare och cyklister. Medan vissa urkopplingar orsakades av fel i programvaran, var många andra drivrutiner fel. Ingen av frikopplingarna ledde till en kollision eller olycka. Med tanke på att trafikdödsfall på grund av mänskliga fel ökar nationellt, är det möjligt att självkörande fordon en dag kan vara säkrare än de som kontrolleras av människor.

Tekniken som hittade en lösning: Simuleringar

Hur exakt blev självkörande bilar smartare 2016? Waymos tekniska chef, Dmitri Dolgov, säger att hans programvara använder principerna för maskininlärning för att säkerställa att varje frikoppling leder till en förbättring av tekniken.

“F√∂r varje h√§ndelse kan vi skapa hundratals … relaterade scenarier i simulering, som varierar parametrarna som position och hastighet f√∂r andra trafikanter i omr√•det”, f√∂rklarade Dolgov i ett blogginl√§gg.

Förutom över en halv miljon mil från verkliga resor, reste Google-bilar mer än en miljard mil på simulerade vägar 2016 och slog ut de kinks som upptäcktes under urkoppling samt testade andra teoretiska situationer som förare kan stöta på.

Fler teknikföretag vågar in på området för självkörande fordon, men Waymo är fortfarande ledande när det gäller praktisk forskning. Av de 11 företag som ingick i DMV-rapporten loggade Waymos bilar fler mil än resten av tävlingen tillsammans. På en bilutställning nyligen i Detroit presenterade Waymo en självkörande Chrysler Pacifica minibuss som redan testas på vägar i Kalifornien och Arizona.