Hur livet som invandrare hjÀlpte mig att starta en start

Att vara entreprenör Àr lÀskigt, spÀnnande och glÀdjande. Entreprenörskap framkallar sÄ mÄnga kÀnslor blandade i en. Detsamma gÀller för att vara invandrare.

Momchil Kyurkchiev, ursprungligen frÄn Bulgarien, Àr VD och grundare av Leanplum, ett marknadsföringsmoln byggt för mobil eran, med kontor i San Francisco, New York, London och Bulgarien. De har samlat in 46 miljoner dollar i finansiering frÄn toppklassiga VC: er som Canaan Partners, Kleiner Perkins och Shasta Ventures och vann VentureBeats GrowthBeat Innovation Showdown. Momchil har anvÀnt sina livserfarenheter för att förbereda sig för startlivet. Momchil berÀttar hur det att vara immigrant har hjÀlpt honom att starta en start.

Hoppa av klippan

Det var 2003 och jag hade precis kommit till USA frÄn mitt hemland Bulgarien, redo för mitt nyÄrsÄr pÄ The College of Brockport i upstate New York. Med bara tvÄ resvÀskor som innehöll innehÄllet i hela mitt liv, klÀder och mina minnen hade jag allt jag behövde för att börja fÀrskt.

Nio Är senare, som grundare, var jag tillbaka till ingenting och pÄminde stÀndigt att 90 procent av startups misslyckas. OvanpÄ denna stress hade mitt Googles anstÀllds skyddsnÀt försvunnit. Med oddsen staplade mot mig och livrÀdd att livet jag hade byggt i Amerika kunde avdunsta pÄ ett ögonblick visste jag att jag var tvungen att fÄ min start att fungera.

Lita pÄ vÀnner, familj och dÄrar

Mitt stipendium tĂ€ckte undervisning – men resten var upp till mig. För att gĂ„ pĂ„ universitetet lĂ„nade jag mina förĂ€ldrars fullstĂ€ndiga besparingar, inklusive deras 401 Ă„r, och tog gĂ„vor frĂ„n storfamiljen. Jag skrapade ihop tillrĂ€ckligt för att tĂ€cka rum och brĂ€da för mitt första Ă„r, ungefĂ€r $ 5000.

Att skaffa finansiering Àr en liknande upplevelse. Du mÄste lita pÄ vÀnner, familj och dÄrar för att fÄ tillrÀckligt med fröfinansiering för din första produkt- eller tjÀnstelansering. Det Àr en fÀrdighetsuppsÀttning som kan kÀnnas obekvÀm men som Àr nödvÀndig för att överleva.

Bli en effektivitetsmaskin

Strax efter att jag började i skolan fick jag ett jobb som “smoothie-kille” i skolans cafeteria. Det var kyrkogĂ„rdsskiftet frĂ„n 21.00 till 02.00 och tjĂ€nade 50 cent per timme mer Ă€n dagskiftet.

Jag arbetade 20 timmar varje vecka, det högsta tillÄtna arbetet pÄ campus som heltidsstudent, allt medan jag studerade i matematik, datavetenskap och datavetenskap. Jag hade bara tid för att arbeta, studera, Àta och sova.

Mellan universitet och grundare Leanplum (Techstars Seattle ’12) arbetade jag pĂ„ Google i fem Ă„r. NĂ€r jag lĂ€mnade visste jag att jag gav upp sĂ€kerheten för en arbetsvisum och lönecheck, som bĂ„da skulle jag förlita mig starkt pĂ„. PĂ„ ett sĂ€tt kĂ€ndes det som om jag var en 19-Ă„rig invandrare igen, frĂ„n början utan resurser. Och nĂ€r jag började med Leanplum var jag direkt tillbaka med det och kodade, pratade med kunder, Ă„t och sov.

Lita pÄ ditt vitt

SĂ„ upptagen som jag var pĂ„ universitetet var jag ocksĂ„ den lyckligaste jag nĂ„gonsin varit. Varför? Jag kĂ€nde mig bemyndigad att driva mina drömmar med bara min vision – en tro som jag skulle behöva nĂ€stan ett decennium senare som företagare. Saken med entreprenörer som ocksĂ„ Ă€r invandrare Ă€r att vi obevekligt Ă€r resursstarka – den frĂ€msta entreprenörsegenskapen.

I Bulgarien finns det en folklorekaraktÀr som heter Hitar Petar, eller Clever Peter, som liknar Robin Hood. Clever Peter litar pÄ sin uppfinningsrikedom för att lyckas, och det finns gott om historier som visar hans skicklighet. Hans vÀsen lever vidare i Bulgarien, en nation som kanske inte Àr den mest vÀlbÀrgade, men som verkligen Àr resursfull. Det Àr denna egenskap som har hjÀlpt mig att blomstra, bÄde i skolan och i Silicon Valley.

Riskera allt

NÀr du vÀl har hoppat av klippan kan du inte se tillbaka. Som student var jag tusentals mil frÄn min familj och livrÀdd för misslyckande. I slutet av mina fyra Är arbetade jag hÄrt och tog examen frÄn Summa Cum Laude. Men nÀr jag stod dÀr med mina tvÄ resvÀskor den dagen visste jag inte att min tid pÄ universitetet skulle spela ut.

Fem Ă„r efter lanseringen av Leanplum Ă€r jag stolt över att ha byggt ett företag som Ă€r lika framgĂ„ngsrikt som jag kunde ha hoppats. Vi ökade vĂ„r serie C-finansiering i oktober förra Ă„ret, fortsĂ€tter att tredubbla vĂ„ra intĂ€kter och medarbetartillvĂ€xt varje Ă„r och arbetar med de största varumĂ€rkena i vĂ€rlden, som Tinder, Macy’s och Lyft.

Det var min upplevelse som invandrare som gjorde allt detta möjligt – en upplevelse som jag inte skulle byta för vĂ€rlden.

LÀs mer om att driva dina drömmar pÄ Tech.Co.