Hur Maine Center for Biomedical Innovation utbildar framtidens forskare

Medan det lÄter rakt ut ur en Sci-Fi-roman, har Kevin Strange (VD och grundare) och hans medgrundare, Viravuth Yin, tillsammans med en annan forskare, Michael Zasloff, identifierat en viss molekyl (den heter MSI-1436) som har visat regenerativ egenskaper i laboratoriet, först i zebrafisk och sedan hos möss. MÄlet Àr nu att leda denna lÀkemedelskandidat genom kliniska prövningar pÄ stora dÀggdjur och sedan förhoppningsvis visa att det kan hjÀlpa mÀnniskor att regenerera hjÀrtmuskelvÀvnad efter en hjÀrtinfarkt. Tillsammans lanserade de Novo Biosciences.

“Det var ganska mycket en crackpot-idĂ© för Ă„tta Ă„r sedan, men pĂ„ mindre Ă€n fyra Ă„r upptĂ€ckte vi ett lĂ€kemedel som lanserade Novo Biosciences”, sĂ€ger Strange. “Hittills Ă€r det det första och enda lĂ€kemedlet som nĂ„gonsin har visat sig stimulera regenerering av dĂ€ggdjurshjĂ€rtat.”

Trots sitt förtroende för forskningsresultaten hittills Àr Strange noga med att inte överförsÀlja företagets potential och dess lÀkemedelskandidat. Det finns fortfarande mÄnga hinder framför dem, inte minst behovet av att samla in massiva pengar frÄn investerare. Att leda ett lÀkemedel genom kliniska prövningar kan kosta sÄ mycket som 30 miljoner dollar, sÀger han, och misslyckande i lÀkemedelsutveckling Àr oerhört hög.

“Vi kunde inte ha en mer riskfylld verksamhet Ă€n lĂ€kemedelsutveckling”, sĂ€ger Strange. “Jag har hört att mĂ€nniskor som investerar i lĂ€kemedelsutveckling ses som ganska vilseledande.”

Men utdelningen om det fungerar kan vara enorm. Förutom Àran att komma med ett lÀkemedel som kan hjÀlpa mÀnniskor att överleva hjÀrt-kÀrlsjukdom, vÀrldens frÀmsta mördare, skulle ett sÄdant lÀkemedel generera miljarder dollar per Är i intÀkter.

Novo Biosciences Àr en vinstdrivande spion av MDI Biological Laboratory i Salisbury Cove, dÀr Strange ocksÄ Àr president, efter att ha lÀmnat ett jobb vid Vanderbilt University School of Medicine 2009 för att flytta till Maine för jobbet. Förutom att snurra av Novo Sciences, ocksÄ laboratoriet under Strange ledning

I denna intervju med Founder Forum gÄr Strange djupt in i de ekonomiska riskerna med lÀkemedelsutveckling, hur Maine bÀttre kan stimulera tekniköverföring frÄn akademiska institutioner, bristen pÄ resurser i staten för att stödja biomedicinska företagare och hur uppfattningen om staten har skadat hans chanser. för att höja investeringarna.

De förÀndringar som Strange gjorde nÀr han tog tyglarna vid MDI Biological Laboratory ledde direkt till att Novo Biosciences avvecklades och det nyligen lanserade Maine Center for Biomedical Innovation, som fungerar som en inkubator för biomedicinska startups.

Denna intervju har redigerats för tydlighet och lÀngd.

Vad ledde till att ditt företag upptÀcktes?

Jag skulle hĂ€vda att MDI Biological Laboratory Ă€r en start – det rĂ„kar bara vara 120 Ă„r gammalt. Men sĂ€kert var det var för Ă„tta Ă„r sedan jĂ€mfört med dĂ€r det Ă€r idag Ă€r det mycket annorlunda, och det var faktiskt det som ledde till denna upptĂ€ckt.

Jag likstÀller inte heller entreprenörskap med vinstdrivande enheter. Jag tror att det Àr mÀnniskor som tar risker och gÄr ut och startar nÄgot nytt som i synnerhet kan vara störande, mot spannmÄlen eller skiljer sig frÄn vad som Àr status quo. Men det Àr den första vinstdrivande enheten som jag har startat.

Det var i grunden en sÀsongsbetonad havsforskningsstation fram till Är 2000. DÄ fanns det bara nio anstÀllda hÀr och ingen av dem var forskare, ingen av dem var lÀrare. Deras enda jobb var att öppna platsen i maj, köra den för besökare frÄn utlandet under sommarmÄnaderna, stÀnga den i september och hÄlla den frÄn att falla ner pÄ vintern. Men 2001, och till stor del drivs av pengar, fattades beslutet att skapa en heltidsforskningsinstitution hÀr. Modellen för en sÀsongsbetonad forskningsinstitution var verkligen inte livskraftig lÀngre. Det vÀxte pÄ ett ad hoc-sÀtt fram till 2009 nÀr jag kom in och jag satte ett mycket, mycket starkt forskningsfokus pÄ plats, vilket det inte hade tidigare. Det var det som ledde till denna upptÀckt.

Forskningsfokus ligger inom omrĂ„det regenerativ biologi och medicin. Vi har tagit ett mycket annorlunda tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt för detta omrĂ„de Ă€n vad som var vanligt. Jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att du har hört talas om stamceller – detta hade varit fokus för regenerativ medicin. Tanken att du helt enkelt kan injicera patienter med denna speciella typ av celler och de kommer att fixa vad som helst som gör det. Detta Ă€r nĂ„got jag alltid har varit mycket skeptisk till, delvis för att det inte finns mycket bra, stark vetenskap som stöder denna idĂ©.

bÀrbar hÀlso- och sjukvÄrd

SĂ„ nĂ€r jag kom hit bestĂ€mde jag mig för att flytta institutionen till regenerativ medicin, men ta ett helt annat slag. Den metod vi har tagit Ă€r att om du tittar över alla slags djur i naturen finns det mĂ„nga djur som har djup förmĂ„ga att reparera och ersĂ€tta vĂ€vnad efter att den har skadats eller amputerats. De har denna anmĂ€rkningsvĂ€rda kapacitet. Om de tappar en lem vĂ€xer de tillbaka. Om ryggmĂ€rgen Ă€r avskuren, lĂ€ker de det helt bra. Om hjĂ€rnan Ă€r skadad reparerar de den utan tvekan. Om det finns nĂ„gon form av hjĂ€rtskador, oavsett om vi gör det experimentellt mot dem eller om det hĂ€nder naturligt, reparerar de det ganska lĂ€tt. SĂ„ metoden vi har hĂ€r Ă€r att titta pĂ„ dessa djur, studera dem intensivt och stĂ€lla en mycket grundlĂ€ggande frĂ„ga: Hur uppnĂ„r dessa djur denna fantastiska bedrift och varför Ă€r det för det mesta att det mesta av vĂ„r vĂ€vnad – vĂ„rt hjĂ€rta , vĂ„r ryggmĂ€rg, vĂ„r hjĂ€rna, till exempel – regenereras inte efter en skada?

Hittills Àr det det första och enda lÀkemedlet som nÄgonsin har visat sig stimulera regenerering av dÀggdjurshjÀrtat.

Om du skulle fĂ„ en hjĂ€rtattack idag och du överlever den, skulle den del av ditt hjĂ€rta som skadades av förlust av blodflöde förvandlas till icke-funktionell Ă€rrvĂ€vnad och det Ă€r nĂ„got du mĂ„ste ta itu med resten av ditt liv . Det kan leda till fler hjĂ€rtattacker och sĂ„ smĂ„ningom leda till hjĂ€rtsvikt. Återigen var idĂ©n att studera dessa djur, frĂ„ga hur de gör det, definiera dessa mekanismer i detalj, och lĂ„t oss sedan förstĂ„ varför de flesta av vĂ„r vĂ€vnad inte gör det sĂ„ bra. Och vi gĂ„r dĂ€rifrĂ„n för att utveckla lĂ€kemedel för att behandla denna typ av skador som kan aktivera denna regenerativa förmĂ„ga. Det var ganska mycket en crackpot-idĂ© för Ă„tta Ă„r sedan, men pĂ„ mindre Ă€n fyra Ă„r upptĂ€ckte vi ett lĂ€kemedel som lanserade Novo Biosciences.

BerÀtta mer om Maine Center for Biomedical Innovation

Vi lanserade Maine Center for Biomedical Innovation för bara nÄgra mÄnader sedan, som Àr tÀnkt att vara ett nav och accelerator i staten för kommersialisering av biomedicinska upptÀckter. Vi har massor av utbildning i entreprenörskap för naturvetenskapstudenter, forskare, mÀnniskor som startar bioteknik typer av startföretag. Vi erbjuder ocksÄ inkubatorutrymme hÀr pÄ campus. Jag har fem företag som inkuberar pÄ vÄrt campus, inklusive tvÄ frÄn utlandet. En frÄn New York och en frÄn Pennsylvania. Vi har gjort mycket ur det perspektivet genom att bara försöka uppmuntra och stimulera denna typ av aktivitet.

I grund och botten har vi skapat det för att hjÀlpa till att driva den hÀr aktiviteten utan ett regeringsmandat, utan en enorm mÀngd resurser. Det kommer verkligen att skapa en kontaktpunkt i staten för vad staten kan och bör göra för att försöka hjÀlpa till att vÀxa denna typ av aktivitet. Vad vi gör i Maine Center Àr att tillhandahÄlla inkubatorutrymme till företag, och det Àr mer Àn bara en hyra. MÄnga tror att en inkubator bara Àr en plats dÀr du kan hyra lite utrymme. Vi förser dem med en enorm mÀngd expertis, forskare, vetenskaplig expertis, mycket kostsam vetenskaplig infrastruktur, nÀtverk av mÀnniskor. Jag kan inte berÀtta hur ofta nÄgra av dessa mÀnniskor kommer till mig för att fÄ hjÀlp med att lösa ett visst problem. SÄ vi ger dem de resurser de behöver för att fÄ sina företag frÄn marken. Vi har tillhandahÄllit en hel del utbildning i entreprenörskap för naturvetenskapstudenter i detta tillstÄnd, och mÄnga av dessa kurser fokuserar inte bara pÄ grunderna i vad som krÀvs för att starta och fÄ ett företag att vÀxa, men hur tÀnker du över disciplinÀra grÀnser, hur kommunicerar du med nÄgon i en annan disciplin för att lansera nya idéer och gÄ ut och göra störande saker i vÀrlden. Vi erbjuder samma typ av utbildning för nystartade företag som Àr hÀr, liksom forskare.

SĂ„ vi försöker göra mycket med detta Maine Center, men hela tanken Ă€r hela tiden att göra det till ett nav, en kontaktpunkt som sĂ€ger: ‘Titta, det hĂ€r Ă€r nĂ„got som kan göras i delstaten Maine, men du kommer att behöva göra saker som detta – jag sĂ€ger inte att det hĂ€r Ă€r den enda idĂ©n. Jag sĂ€ger inte ens att det Ă€r en perfekt idĂ© – men du kommer att göra saker som detta om du vill vĂ€xa staten. ‘

Och nÀr vi har fler framgÄngar börjar vi lobbya mer, föresprÄka mer och komma ut framför detta pÄ alla möjliga nivÄer. Antalet mÀnniskor som jag knackar pÄ min dörr nu jÀmfört med för ett Är sedan Àr Ätminstone hundra gÄnger fler och det beror pÄ att prata om detta, arbeta med vÄra senatorer, vÄra statsrepresentanter, folk börjar göra dessa förbindelser och göra saker börjar hÀnda nu. Jag har faktiskt vÀnt företag bort eftersom vi inte har plats för dem. Men Äterigen Àr det ett lÄngsiktigt Ätagande; det Àr inte en snabb vÀndning pÄ nÄgot sÀtt.

Kevin Strange och Viravuth Yin, grundare av Novo Biosciences i Bar Harbor.

Vilka har varit utmaningarna sedan lanseringen?

Först och frÀmst visste jag ingenting om det nÀr jag började. Jag lÀrde mig allt pÄ det hÄrda sÀttet. Lyckligtvis har jag alltid sagt att jag Àr Ätminstone smart nog att veta vad jag inte vet, sÄ jag har lyckats inte göra nÄgra katastrofala misstag Àn. Men det Àr hÄrt arbete. Vi fick precis vÄrt första patent pÄ denna molekyl i november förra Äret. Det Àr den första patentansökan och första patentet i institutionens 120-Äriga historia. Jag visste ingenting om patentprocessen, och att lÀra mig om det tog enorm tid, anstrÀngning och frustration, för att inte tala om nÄgra pengar för att fÄ den hÀr saken patenterad. SÄ det finns en stor startkurva. Vi har alla en begrÀnsad bandbredd, sÄ du börjar göra nÄgot annat, nÄgot annat gÄr. Det kostade mig min vetenskapliga karriÀr till stor del att inte bara göra Novo utan hela institutionen. SÄ det Àr hÄrt arbete, det Àr mycket riskabelt. Vi kunde inte bedriva en mer riskfylld verksamhet Àn lÀkemedelsutveckling. Jag har hört att mÀnniskor som investerar i lÀkemedelsutveckling ses som ganska vilseledande. Och resultatet Àr binÀrt: Du förlorar antingen allt eller tjÀnar enorma summor pengar. Nackdelarna Àr risken, tidsÄtagandet, förhoppningsvis inte gör nÄgra stora misstag som fÄr dig skickad till fÀngelse eller fÄr dig stÀmd.

Prata om uppfattningen hos investerare i Maine.

Det finns tvÄ saker vi stöter pÄ. En Àr att investerare fortsÀtter att sÀga att vi Àr för tidiga, de vill se att det fungerar hos mÀnniskor först. Ok (skratt), det Àr igen, kommer att ta miljoner dollar. Den andra saken Àr att jag tror att vi lider av uppfattning hÀr uppe. Jag menar att jag tillbringade ett antal Är pÄ Harvard Medical School och jag Àr helt sÀker pÄ att om jag hade spunnit ut detta frÄn Harvard eller en Boston-institution skulle jag ha massor av pengar och investerare nu. HÀr uppe i Maine, sÀrskilt i Down East Maine, Àr detta nÄgot som spÀnner över konventionen hÀr, och jag tror att folk ser mycket skeptiskt pÄ det. Hur kan killarna dÀr uppe i mitten av ingenstans hitta nÄgot liknande? SÄ jag tror att det finns en uppfattningsfrÄga hÀr. Och det finns ocksÄ en realistisk.

Om du Ă€r en investerare med X-pengar att lĂ€gga ner i en riskfylld strĂ€van, kommer du att lĂ€gga ner den pĂ„ en liten plats som du förmodligen aldrig har hört talas om pĂ„ Mount Desert Island eller Harvard Medical School? Uppenbarligen skulle du förmodligen gĂ„ med Harvard Medical School om din första instinkt Ă€r att gĂ„ dit du tror att pengarna Ă€r sĂ€krare. Du sitter inte i den hĂ€r stora robusta biotekniska forskargruppen. Det finns inte i Maine. Det finns bitar av det överallt, men de Ă€r spridda över 35.000 kvadratkilometer. Jag tror att mĂ€nniskor upplever mindre risk om du Ă€r i Boston. Även om jag har sett saker som investerats dĂ€r nere som bara chockade mig ihjĂ€l. MĂ€nniskor som bokstavligen inte har nĂ„got annat Ă€n en idĂ© och de fĂ„r miljontals dollar för att driva idĂ©n, medan vi har ett patent, fenomenala data, etc., etc. Det finns ocksĂ„ en hjordmentalitet hĂ€r nĂ€r det gĂ€ller att investera ibland.

LÀs mer om Maine-ekosystemet pÄ TechCo