Hur man blir den bÀsta ledaren du kan vara för ditt företag

Hur man blir den bÀsta ledaren du kan vara för ditt företag

Som entreprenör med en vĂ€xande verksamhet klagar du förmodligen pĂ„ att behĂ„lla kontrollen nĂ€r saker och ting förĂ€ndras – jag vet att jag var med mitt eget företag. TyvĂ€rr, i min strĂ€van efter kontroll, gjorde jag faktiskt min verksamhet och team en bett. En av vĂ„ra kĂ€rnvĂ€rden i mitt företag Ă€r att höja alla omkring dig. Men till och med som grundare satt jag fast i ogrĂ€set och stod i vĂ€gen för de begĂ„vade mĂ€nniskorna vi anlitade för att fĂ„ jobbet gjort.

NĂ€r jag kĂ€mpade med detta problem fick jag nĂ„gra tips frĂ„n en golfbuss pĂ„ min baksvĂ€ng (jag brukade spĂ€nna upp, greppa klubben för hĂ„rt och skĂ€ra bollen ur banan). Han instruerade mig att lossa greppet och inte spĂ€nna upp i det kritiska ögonblicket – vilket ledde till ett bĂ€ttre och mer konsekvent skott. Det Ă€r kontraintuitivt, men detta rĂ„d har gett mig bĂ„de en bĂ€ttre golfsving och ett mer effektivt sĂ€tt att arbeta med mitt team.

SÄ hÀr Àr de fem reglerna som jag har satt för mig sjÀlv nÀr jag planerar att verkligen genomföra detta i min verksamhet.

Försök inte fixa allt pÄ en gÄng

Som grundare av ett vĂ€xande företag Ă€r du troligtvis övervĂ€ldigad av den stora mĂ€ngden problem du ser – det gjorde jag verkligen. Personligen pĂ„pekade jag problem till vĂ€nster och höger och distraherade mitt team frĂ„n att fokusera pĂ„ det som verkligen spelade roll. Jag försökte fixa allt pĂ„ en gĂ„ng istĂ€llet för att fixa ett problem i taget.

Fokusera pÄ det brÄdskande och viktiga

NÀr jag blir övervÀldigad, anvÀnder jag Eisenhower Box för att frÄga mig sjÀlv: Vad Àr bÄde brÄdskande och viktigt? Jag fokuserar pÄ den ena saken och samlar teamet runt den. Detta ger tydlighet och eliminerar kostnaden för förvirrande prioriteringar och kontextbyte.

Eisenhower kategoriserade sitt arbete i grader av brÄdskande karaktÀr och betydelse. Som entreprenör Àr det lÀtt att fokusera pÄ det som Àr direkt framför dig. De brÄdskande krÀver din uppmÀrksamhet just dÄ. Att slutföra den brÄdskande uppgiften ger mig en mental höjd och kÀnsla av prestation. I motsats till detta Viktig objekt kanske inte alltid ligger framför dig, men dessa uppgifter bidrar till lÄngsiktiga mÄl och ambitioner. Om du alltid fokuserar pÄ det brÄdskande har du inte tid att ta itu med det viktiga. Eisenhower föreslÄr att du först arbetar med uppgifter som Àr bÄde brÄdskande och viktiga, delegerar de brÄdskande men oviktiga och planerar tid för att arbeta med de viktiga men inte brÄdskande uppgifterna.

Fixa inte allt sjÀlv

Det hÀr Àr den svÄraste regeln för mig. Ta dig tid att förklara varför nÄgot mÄste fixas och ge nÄgon annan möjlighet att fixa det. Du borde inte göra det sjÀlv eftersom du har anstÀllt begÄvade mÀnniskor för att lösa dessa utmaningar specifikt sÄ att du kan fokusera pÄ andra saker.

Dessutom blir teamet bÀttre och mer kapabelt nÀr du inte Àr den enda som löser problem. Viktigast av allt, du kan skada relationer med ditt team nÀr du löser problem för dem. Det skickar ett meddelande om att du inte litar pÄ dem för att fÄ jobbet gjort.

Fokusera pÄ resultat, inte metod

Nu nĂ€r du har bemyndigat nĂ„gon att fĂ„ det gjort, inte micromanage hur de gör det. Fokusera pĂ„ resultaten, inte pĂ„ metoden. MĂ€nniskor med olika bakgrund och perspektiv nĂ€rmar sig problem pĂ„ olika sĂ€tt, och det Ă€r det som gör det bra att arbeta med andra. Kommunicera tydligt vad du vill och gĂ„ ur vĂ€gen. En teammedlem kan lösa problemet pĂ„ ett nytt sĂ€tt och du kan lĂ€ra dig nĂ„got – deras tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt kan till och med vara mer effektivt.

Till exempel fick mitt team tidigt veta att det att hĂ„lla evenemang hjĂ€lpte oss att bygga relationer med blivande studenter. Jag kĂ€nde mig personligen skyldig att samordna dessa. Men efter personalplanering med vĂ„r marknadsdirektör blev det klart att en dedikerad evenemangskoordinator skulle frigöra mĂ€nniskor i teamet för att fokusera pĂ„ vad de gör bra. Att fokusera pĂ„ resultatet av fler hĂ€ndelser istĂ€llet för hur vi skulle uppnĂ„ dem rensade logjam, och det hjĂ€lpte vĂ„r marknadschef att kĂ€nna sig mer bemyndigad kring sina egna ansvarsomrĂ„den inom organisationen. Nu finns det mindre pĂ„ min egen tallrik och jag kan fokusera pĂ„ vad jag gör bĂ€st – jag mĂ„ste bara visa upp till hĂ€ndelserna och dela min entusiasm.

Var medkÀnnande för dig sjÀlv och ditt team

Jag Ă€r mjukvaruutvecklare i handeln, och mekaniken och omedelbar tillfredsstĂ€llelse med att skriva kod Ă€r tillfredsstĂ€llande. Du ger datorn en instruktion och den gör vad du vill eller ger ett fel. Den omedelbara feedbacken gör att du kan Ă€ndra din instĂ€llning. SĂ„ det var en anpassning nĂ€r jag började leda mĂ€nniskor. Återkoppling kommer inte att vara omedelbar, och att skruva upp Ă€r en sĂ€kerhet.

Var tÄlmodig med dig sjÀlv. Det Àr en lÄngsam process och saker och ting kommer inte alltid att vara tydliga. Var ocksÄ medkÀnnande med ditt team. Jag försöker alltid dela med mig av att jag lÀr mig och att jag ocksÄ gör misstag. Detta hjÀlper till att öppna en dialog om hur vi kan kommunicera bÀttre i framtiden och göra bÀttre framÄt.

LÀs fler tips och tricks för ditt företag pÄ TechCo