Hur pÄverkar Tesla vÄr bil framtid?

Hur pÄverkar Tesla vÄr bil framtid?

Ända sedan Tesla Motors lanserades Ă€r framtiden för bensindrivna fordon ganska osĂ€ker. Även om alternativa bilar har kritiserats i stor utstrĂ€ckning för dyr drift och underhĂ„ll, Ă€r bĂ„de experter och bilĂ€lskare överens om deras utsikter: Tesla Ă€r hĂ€r för att stanna.

Under Ärens lopp har vÀrldens mest kÀnda biltillverkare som McLaren, Ferrari och Porsche implementerat sofistikerad teknik för att skapa en energieffektiv bil. Jag skulle inte kalla försöken lyckade; ÀndÄ lyckades dessa företag pÄ sina egna villkor och banade vÀg för de senaste tillvÀgagÄngssÀtten.

Och sedan, helt plötsligt, slĂ€ppte Tesla Motors hyperbilen – för omfattande medieuppmĂ€rksamhet och kritik. Vad handlar Tesla-bilkonceptet om?

Tesla Àr utrustad med en enkel motor som omvandlar elektricitet till mekanisk kraft och tvÀrtom och utför funktioner frÄn en generator. Motorn Àr relativt liten (ungefÀr storleken pÄ en vattenmelon), lÀtt att styra och har inga timingproblem. Tesla rotorledare Àr gjorda av koppar. Metallen Àr motstÄndskraftig mot höga strömmar. Motorn producerar lite vÀrme, men bilen Àr förbÀttrad med kylfenor för att ta ut den ÀndÄ.

SĂ„dana fordon marknadsförs som de ”gröna”. Efter att ha ersatt förbrĂ€nningsmotorer med elmotorer bidrog Tesla definitivt till en renare och hĂ€lsosammare vĂ€rld.

Effektiv energianvÀndning

Tillbaka 2006 publicerade Popular Mechanics en nyfiken artikel om alternativa brÀnslen som beskriver en lÀngdÄkning med el-, metanol-, etanol-, biodiesel- och andra hybridbilar. Elbilar vann klart tÀvlingen med resekostnaderna pÄ cirka $ 60.

En bensindriven bil Àr inte lÀngre svaret. Endast 30 procent av brÀnslet du fyller tanken med förvandlas faktiskt till energi. Det betyder att vi brÀnner vÄra pengar och förorenar atmosfÀren samtidigt (koldioxidutslÀppen Àr katastrofal).

Ekologi

FrÄn och med nu anvÀnder vi fossila brÀnslen för att fÄ energi. Dessa brÀnslen Àr förresten inget annat Àn en enorm massa kol som av nÄgon anledning gör det inte förfalla som det borde. NÀr vi brÀnner bensin och andra oljeprodukter slÀpps enorma mÀngder koldioxid ut. Forskare kallar CO2 en vÀxthusgas, och det finns en stark anledning till det. Koldioxid ackumulerar solens energi och orsakar vÀrme.

FrĂ„n och med 2014 nĂ„dde antalet bilar i vĂ€rlden 1,2 miljarder och fortsĂ€tter att vĂ€xa. Bensindrivna fordon och industrialisering – det hĂ€r Ă€r de viktigaste orsakerna till global uppvĂ€rmning. För ungefĂ€r 20 tusen Ă„r sedan var medeltemperaturen pĂ„ vĂ„r planet 5 ÂșC lĂ€gre. HĂ€lften av Amerika och Europa tĂ€cktes med ett 1 km tjockt isskikt. Även en liten temperaturökning – 5 ÂșC Ă€r inte sĂ„ mycket – kan orsaka oĂ„terkalleliga förĂ€ndringar. Sedan början av 1900-talet har medeltemperaturen pĂ„ planeten stigit med 1 grad. Bensinfordons input Ă€r uppenbart.

LÄg underhÄllslösning

Dyrt underhĂ„ll citeras ofta som en av de frĂ€msta anledningarna till att framtiden för elektriska alternativa bilar kan vara osĂ€ker. Det finns inga anlĂ€ggningar för att reparera och ladda alternativa bilar i OSS och lĂ€nder i tredje vĂ€rlden. Mellan laddningarna kĂ€mpar Ă€ven den dyraste elbilen för att tĂ€cka ett avstĂ„nd pĂ„ 300 mil. ÄndĂ„ vill jag att du ska titta pĂ„ problemet frĂ„n en annan vinkel.

Tesla Motors priser för en elbil börjar pÄ $ 101,5 tusen. De faktiska kostnaderna för hyperbilsÀgande (inklusive elrÀkningar) överstiger dock sÀllan $ 15 per mÄnad. Elmotorer krÀver mindre underhÄll Àven om du ger dig ut pÄ en lÄng resa (upp till 6 000 mil).

Denna information hÀmtas faktiskt frÄn webbplatsen för Nissan Leaf. Nissan följde ocksÄ elbilstrenden och Leaf slÀpptes pÄ marknaden. BladÀgare svarade pÄ frÄgor om bilens nackdelar och fördelar.

Prestige

Ekotrenderna lever och andas – sĂ€rskilt i vĂ€lmĂ„ende lĂ€nder vars medborgare tjĂ€nar tillrĂ€ckligt för att tĂ€nka pĂ„ planetens framtid. Danmark anvĂ€nder till exempel vindkraft och förvĂ€ntas uppnĂ„ 100% anvĂ€ndning av förnybar energi varje dag. Karibiska öarna har redan skiljt sig frĂ„n fossila brĂ€nslen. Tyskland Ă€r EU-ledare för solvĂ€rmeindustrin.

MÀnniskor Àr medvetna om hur förbrÀnningsmotorer pÄverkar naturen, och det Àr dÀrför alternativa bilar kommer till mode. Enligt WeLoveAnyCar övervÀger de rikaste bilÀlskarna som Àger en Mercedes, Jaguar eller BMW att köpa ett elfordon.

ÄndĂ„ Ă€r elbilens framtid oklar. Biltillverkare mĂ„ste pĂ„ nĂ„got sĂ€tt förlĂ€nga batteriets livslĂ€ngd, medan myndigheterna bör tillhandahĂ„lla lösningar för laddningsinfrastruktur. Men man kan inte förneka att Tesla Motors uppfann det alternativa bilkonceptet.

Bildkredit: Wikipedia