Hur podcastindustrin överlever pandemin

Hur podcastindustrin överlever pandemin

Hur podcastindustrin överlever pandemin | Tech.co

2020 sÄg ut som om det kan bli ett bra Är tillbaka i januari.

DĂ„ svepte koronviruspandemin vĂ€rlden och inledde en serie av globalt ekonomiskt hotande lockdowns – allt för att avvĂ€rja en vĂ„g av Ă€nnu mer ekonomiskt hotande massdödsfall. Grim grejer.

Pandemin utvecklas till en livsförÀndrande hÀndelse för mÄnga runt om i vÀrlden, och den kommer att omforma otaliga industrier i processen. Nu har vi nya uppgifter om hur det har pÄverkat en sÄdan industri, podcastingvÀrlden.

Vad var pandemins inverkan?

Podcasting var redo för enorm tillvÀxt i början av Äret, pÄ en bana som enligt en analys satte branschen pÄ rÀtt vÀg att överstiga 1 miljard dollar i reklam till 2021.

Men med pandemin som lĂ„ste alla in i sina lĂ€genheter 24/7, var plötsligt alla större podcast-lyssningstider – pendling till jobbet, gymmet, pendling tillbaka frĂ„n jobbet – borta. Lyssningstiden sjönk dramatiskt först och det sĂ„g ut som om podcasting kanske inte Ă„terhĂ€mtade sig.

Enligt en ny State of the Podcast Universe Report, frÄn ljudteknikföretaget Voxnest, gjorde podcasting trots allt inte sÄ dÄligt.

podcasttillvÀxt 2020

Podcast-lyssningar vacklade i alla spÄrade lÀnder, men bara USA sÄg en övergripande nedgÄng i lyssnande, och Àven det varierade beroende pÄ kategorin podcast och började utvecklas igen under april.

”Globala podcastlyssningar ökade med 42 procent och europeiska lyssningar ökade med 53 procent. [
] Vi spĂ„rade specifikt de tvĂ„ lĂ€nder som sattes i karantĂ€n först och fann att lyssnande ökade med 29 procent i Italien och upp med 25 procent i Spanien. Under tiden visar USA en nedgĂ„ng pĂ„ 20 procent. – State of the Podcast Universe Report ”

Beviljas, denna tillvÀxt kan vara lite ljummet jÀmfört med den tillvÀxt som podcasting makt har sett utan en pandemi, men det Àr lÄngt ifrÄn den fullstÀndiga krateringen av podcast-publik som vissa kanske har förutsagt i början av pandemin.

Bristen pÄ dagliga pendlar pÄverkar sannolikt fortfarande podcasting negativt, med tanke pÄ vilka typer av enheter som sÄg mest lyssnande under de första fem mÄnaderna 2020: Podcast lyssnade frÄn stationÀra enheter ökade 58%, medan telefon och surfplattor bara lyssnade ökade 32%.

Programmatiska annonser ökar med 65%

Podcast-annonstillvÀxten har fortsatt Àven under all pandemisk osÀkerhet, enligt denna nya stat. Nya byrÄer och varumÀrken fortsÀtter att utforska rymden, Àven om mÄnga reklambudgetar har slagit.

“Sedan januari”, sĂ€ger rapporten, “har programmatisk reklam inom vĂ„rt nĂ€tverk ökat med 65 procent.”

Men det finns en fÄngst: Samma annonskategori hade en tillvÀxt pÄ 137 procent i slutet av 2019, enligt Voxnests statistik, vilket innebÀr att den hastighet med vilken annonser vÀxer har sjunkit en hel del under 2020.

Branschen gÄr fortfarande bra jÀmfört med mÄnga andra, men den kan inte övertrÀffa den allmÀnna ekonomiska sammandragningen som en global pandemi medför.

SĂ„ … vem drar nytta av all den tillvĂ€xten?

Spotifys stjÀrna stiger

Spotify har inte gjort det hemligt att det Àr ute att dricka Apples milkshake. Bara i Är har ljudströmningsföretaget lanserat 78 ursprungliga eller exklusiva podcasts, förvÀrvat medieföretaget The Ringer och skurit en uppgift enligt uppgift norr om 100 miljoner dollar för exklusiva rÀttigheter till massivt populÀra podcast frÄn Joe Rogan Experience.

Nu bekrÀftar nya nummer att Spotify har nappat en stor del av podcastpubliken. Mellan bara dessa tvÄ tjÀnster hade Spotify 23% av lyssnarna under de första mÄnaderna av 2019, men 41% 2020, medan Apples 77% lyssnarandel minskade till 59% pÄ samma gÄng.

Visst, Apple har fortfarande den största biten av kakan, men balansen har förÀndrats. Eller, som rapporten uttrycker det:

“Under de senaste 15 mĂ„naderna har det gĂ„tt frĂ„n en dragkamp till en erövrare som stadigt tar ansprĂ„k pĂ„ territorium varje mĂ„nad.”

PoddsÀndningar var aldrig sÄ stora pengar-tillverkare som Apple tenderar att gÄ för, och företaget slog aldrig mycket av en kamp. Spotify har officiellt framtrÀtt som den största podcast-utmanaren 2020.

Med tanke pÄ den relativt starka prestandan av podcasting som en global bransch hittills under Äret Àr det goda nyheter för framtiden för podcasting i allmÀnhet och Spotify i synnerhet.

Spotify vs Apple, 2020

Den hĂ€r artikeln uppdaterades senast den: 27/07/2020 – 12:07

Tyckte du att den hÀr artikeln var till hjÀlp? Klicka pÄ en av följande knappar

Ja Nej

Vi Àr sÄ glada att du gillade! FÄ mer levererad till din inkorg precis som den.

Vi beklagar att den hĂ€r artikeln inte hjĂ€lpte dig idag – vi vĂ€lkomnar feedback, sĂ„ om du tycker att vi kan förbĂ€ttra vĂ„rt innehĂ„ll kan du skicka ett e-postmeddelande till [email protected]

Adam Àr författare pÄ Tech.co och har arbetat som teknisk författare, bloggare och kopieringsredaktör under det senaste decenniet. Han Àr ocksÄ Forbes-bidragsgivare i förlagsbranschen (och Digital Book World 2018 finalist) och har medverkat i publikationer inklusive Popular Mechanics och IDG Connect. NÀr han inte Àr limmad till TechMeme Àlskar han att besÀtta över 1970-talets sci-fi-konst.

Utforska mer Se alla nyheter

Uber VD efterlyser förbÀttrade fördelar för gigarbetare

VD för Uber har skrivit en op-ed i New York Times …

Conor Cawley – för 2 mĂ„nader sedan

Är Microsoft pĂ„ vĂ€g att förvĂ€rva TikTok?

Med Trump uppenbarligen pĂ„ vĂ€g att förbjuda TikTok, kan …

Jack Turner – för 2 mĂ„nader sedan

Congress vs Big Tech Antitrust Hearing – anklagelserna och svaren

Big Tech trĂ€ffade kongressen vid gĂ„rdagens antitrustutfrĂ„gningar, som …

Jack Turner – för 2 mĂ„nader sedan

Hur Tech Giants anpassar sig till att arbeta hemifrÄn

Vi utforskar hur Google, Facebook och Twitter reagerar pĂ„ …

Bethany Howell – för 2 mĂ„nader sedan

Ladda fler artiklar nÀra Skapa en webbplats? Se vÄra rekommendationer för de bÀsta webbplatsbyggarna att anvÀnda: BÀst pÄ test

Vi anvÀnder cookies. Genom att surfa pÄ vÄr webbplats godkÀnner du vÄr anvÀndning av cookies.