Hur rittdelning pÄverkar bilindustrin

Är privatbilsĂ€gande pĂ„ vĂ€g att gĂ„ vĂ€gen till hĂ€stĂ€gande? Enligt analytikern Stanford-ekonom Tony Seba och teknisk investerare James Arbib Ă€r svaret: förr Ă€n du tror.

Seba och Arbib förutspÄr att bilÀgarskapet kommer att minska med 80 procent fram till 2030, vilket minskar antalet passagerarfordon i USA frÄn 247 miljoner Är 2020 till 44 miljoner Är 2030. Denna massutrotning kommer delvis att ske pÄ grund av att nya rittdelningsföretag och företag som Uber och Lyft kommer att göra det billigare, bekvÀmare och mindre besvÀrligt att dela bilar och hagla turer Àn att Àga en bil.

Som vd för ett framtidsfokuserat teknikföretag gör det mig ont om att regna pÄ denna prognosticeringsparad, men enligt min Äsikt har rykten om dödsfallet av bilÀgande varit mycket överdrivna.

För mĂ„nga kommer Ă€garskapet att göra mer “cent”

Det finns tvingande skÀl till att bilÀgande sannolikt inte kommer att försvinna nÀr som helst. Den första anledningen Àr psykologisk, den andra ekonomiska och den tredje tekniska.

Psykologisk

Medan vissa Ă„rtusenden inte Ă€r sĂ„ förtjusta i amerikansk “bilkultur”, fortsĂ€tter de flesta amerikanska medborgare att se bilĂ€gande som en födelserĂ€tt. För mĂ„nga av dessa mĂ€nniskor förblir bilar och lĂ€tta lastbilar ambitionella köp och statussymboler. Och som mĂ„nga undersökningar av attityder till autonoma fordon har avslöjat Ă€r de flesta förare ovilliga att avstĂ„ frĂ„n ratten till en mjukvara. De vill ha kontroll över fordonet och de vill att deras bilar ska vara tillgĂ€ngliga direkt dygnet runt. Även nĂ€r det Ă€r ekonomiskt vettigt att dela ett fordon eller köpa en resa, vill mĂ„nga hellre köpa en bil och lĂ„ta den sitta i en uppfart för det mesta.

lyft

Finansiell

För inte sÄ lÀnge sedan oroade biltillverkare och bilförsÀkringsbolag att tusenÄrsÄldern var helt ointresserad av att köpa bilar. Denna rÀdsla visade sig vara överdriven. I verkligheten orsakade högre arbetslöshet (och andra faktorer) mÄnga ungdomar att försena inköp av stora biljettartiklar som bilar. Det fick dem ocksÄ att skjuta upp Àktenskap, barn och hemköp, men det förÀndras nu. Och nÀr Ärtusenden flyttar till förorterna för att höja familjer, inser de att rittdelningen och ekonomin pÄ begÀran inte lÀngre passar deras livsstil. Att kalla en Uber kan fungera för stadsbor som mÀter den genomsnittliga resan i kvarter, inte mil, men nÀr du kommer in i förorter och landsbygd kan Uber vara dyrare Àn att Àga en bil.

Teknologisk

Till skillnad frĂ„n den nuvarande on-demand-modellen kommer rittdelningstjĂ€nsterna under utveckling att lösa de psykologiska och ekonomiska delarna av ekvationen. Ride-share-kunder skulle (för nĂ€rvarande) faktiskt köra bilen och skulle (förmodligen) insistera pĂ„ att betala mindre för en deltidsuthyrning Ă€n vad de skulle göra för on-demand-turer. Det största problemet med modellen Ă€r tekniskt. Tills sĂ€kra och tillförlitliga sjĂ€lvkörande fordon tillverkas i kvantitet – och tills kontinuerligt uppdaterade kartor över alla landsvĂ€gar, vĂ€gar och stigar i landet finns tillgĂ€ngliga – kommer rittdelningstjĂ€nster troligen att vara begrĂ€nsade till Amerikas stora tunnelbanor.

Ja, det kommer att ske dynamiska förÀndringar och störningar i dagens transportparadigmer, men modellerna pÄ begÀran och resdelning fungerar inte för alla. Dagen kommer dÄ det Àr möjligt att fÀrre mÀnniskor Àger bilar men den tiden Àr fortfarande lÄngt borta.

LÀs mer om autonoma trender pÄ TechCo