Hur teknik förÀndrar sÀttet vi reser pÄ

Hur teknik förÀndrar sÀttet vi reser pÄ

De senaste 20 Ären har tekniken pÄverkat resebranschen mer Àn den har gjort under de föregÄende 100 Ären. Inte bara kan vi resa snabbare, men vi har ocksÄ förmÄnen att fÄ bÀttre och bekvÀmare boende tillsammans med de omfattande verktyg som gör att vi kan göra det oftare Àn nÄgonsin.

Även om denna teknik har blivit en del av vardagen kan det vara lĂ€tt att glömma hur mĂ„nga företag och initiativ som har pĂ„verkat denna marknad.

Delningsekonomins uppgÄng

Alla vet det Uber och AirBnB har skakat transport- och logiindustrin till sina kÀrnor. Inte nöjda med att göra affÀrer i sina primÀra industrier, dessa titaner har förgrenats. Uber erbjuder nu matleveranstjÀnster genom Uber Eats och AirBnB har nyligen lanserat bokbar tematik Upplevelser leds av lokalbefolkningen.

Folk pÄ Couchsurfing har funnits sedan 2004 och de förÀndrade sÀttet mÀnniskor besöker nya stÀder. DÀr du en gÄng var tvungen att hitta ett vandrarhem eller en vÀnlig bar för att umgÄs med andra resenÀrer, erbjöd Couchsurfing folk omedelbar tillgÄng till likasinnade lokalbefolkningen förutom ett gratis stÀlle att bo.

Smartare appar som kÀnner dig

Det finns massor av reseappar som tÀcker alla tÀnkbara aspekter av din upplevelse: frÄn planering, till kartlÀggning till journalföring. Men appar blir mer och mer avancerade varje dag, och kombinerar funktionalitet och smart för att bÀttre kunna betjÀna resenÀren. Med konsolideringen av information och data bör appar nu ha möjlighet att anvÀnda all denna information för att presentera dina resor pÄ ett mycket anvÀndbart och personligt sÀtt.

Reseappar som Eldfluga lovar att göra smarta rekommendationer baserat pÄ din nuvarande situation: vÀdret, tiden pÄ dagen, dina intressen, budgetar och sÄ vidare. Det kombinerar vidare detta med en personlig resedagbok sÄ att du har ett enkelt sÀtt att komma ihÄg dina resor.

Resa utan att resa

Den virtuella verkligheten Àr nu het igen. Med VR-headset billigare och mindre klumpiga Àn nÄgonsin, börjar resmÀrken att utforska denna form av innehÄllspresentation. Thomas Cook erbjuder VR-videor av destinationer och du kan ladda ner appar som Ascape för att utforska samlade listor över VR-innehÄll frÄn hela vÀrlden.

Om VR-headset framkallar illamĂ„ende finns det alltid YouTube att fly till. Med bloggare, resmĂ€rken, turistbrĂ€dor och liknande som anvĂ€nder videor för att visa upp en destination Ă€r det mycket troligt att du kan fĂ„ en kĂ€nsla av en plats eller en viss upplevelse med en enkel onlinesökning. TĂ€nk pĂ„ det som ett virtuellt “försök innan du bokar.”

Överbrygga sprĂ„kbarriĂ€rer

DÀr du en gÄng var tvungen att lita pÄ en översÀttare eller en dÄligt utnyttjad sprÄkbok kan du nu utnyttja översÀttningsteknik som dessa öronproppar genom att Waverly Labs. Anslut en mikrofonutrustad öronsnÀcka och lÄt den andra parten ansluta en: en översÀttningsapp gör sedan magin i realtid! Detta Àr sÄ nÀra som vi för nÀrvarande kan komma till Star Treks universella översÀttare.

Googles ÖversĂ€tt app lĂ„ter dig avfyra din smarttelefonkamera och översĂ€tta text pĂ„ skyltar, menyer och mer i realtid. 52 sprĂ„k Ă€r tillgĂ€ngliga offline sĂ„ att du inte behöver wi-fi eller mobildata.

Reser för affÀrer

Ökningen av den digitala nomaden innebĂ€r nu att mĂ€nniskor reser för nya upplevelser och arbete. Det finns uppskattningsvis 9 miljoner digitala nomader i Europa och 53 miljoner i USA.

Du behöver inte vara en “resebloggare” för att göra detta. Startups gillar Buffert körs pĂ„ avlĂ€gsna team och det finns mĂ„nga affĂ€rer som Ă€r bĂ€rbara: grafisk / UX / UI-designer, utvecklare, författare, redaktör, filmskapare, digital marknadsförare, listan fortsĂ€tter.

Foto: Flickr / Sean MacEntee