Hur tekniska företag hanterar globala problem

I ett TED-samtal av MIT Technology Review, chefredaktör Jason Pontin, erbjöd han en Àrlig bedömning av banan för tekniska framsteg frÄn Apollo 11 till den digitala tidsÄldern. Han sa:

“Blithe-optimismen om teknikens krafter har avdunstat eftersom stora problem vi hade förestĂ€llt oss att tekniken skulle lösa, som att Ă„ka till Mars, skapa ren energi, bota cancer eller mata vĂ€rlden har verkat otroligt hĂ„rt.”

Men i samma samtal visade Pontin ett klipp av John F. Kennedy som berÀttade för amerikanerna om andan bakom det bemannade mÄnlandningsuppdraget. JFK-regeringen valde att göra det för att det var svÄrt. Och denna typ av anda gÄr inte förlorad hos nÄgra av vÀrldens frÀmsta tekniska innovatörer. Oavsett om det Àr finansiering av nya företag eller grundandet av ett konsortium, de gÄr vidare frÄn att diskutera till att lösa vad som stör planeten och dess folk.

HÀr Àr nÄgra exempel pÄ den kollektiva ÄtgÀrden som Àger rum inom teknik, liksom de stora frÄgorna de siktar pÄ att ta itu med:

HjÀlpa

Tekniska framsteg, sÄsom elektroniska betalningar, gör det möjligt för bÄde leverantörer och stödmottagare. Enligt experter Àr kontantlindring en mer kostnadseffektiv form av stöd. Det nÄr ocksÄ sina mottagare snabbare, pÄ ett sÀkrare sÀtt. GiveDirectly, med stöd av Google.org, Àr ett bra exempel. Den internationella vÀlgörenhetsorganisationen utnyttjar den befintliga digitala betalningsinfrastrukturen för att underlÀtta penningöverföringar frÄn givare till extremt fattiga familjer i utvecklingslÀnderna.

KlimatförÀndring

Kampen mot global uppvĂ€rmning fortsĂ€tter att dela upp mĂ„nga grupper, sĂ€rskilt beslutsfattare och företagare. Mitt i en atmosfĂ€r av skepsis finns det de som har gĂ„tt frĂ„n att diskutera till att agera. Carbon Engineering, med stöd av Bill Gates, arbetar med att minska koldioxid genom direkt luftfĂ„ngst. Det hĂ€vdar att processen kan ta bort “mycket mer koldioxid per tunnland markavtryck Ă€n trĂ€d och vĂ€xter.”

CBS rapporterade om ett annat tillvÀgagÄngssÀtt, som innebÀr att blockera skadliga strÄlar frÄn solen. Det syftar till att replikera kylningseffekten av Mt. Pinatubo-utbrott i Filippinerna 1991. Vid den tiden sprutade 20 miljoner ton svavel ut i atmosfÀren och orsakade att de globala temperaturerna sjönk med en halv grad Celsius pÄ ett Är.

Katastrofhantering

“RĂ€ddningsinsatser och katastroföverlevande vĂ€nder sig alltmer till mobila enheter för att förbereda sig för, svara pĂ„ och Ă„terhĂ€mta sig efter katastrofer”, sĂ€ger före detta FEMA-administratör Craig Fugate. VĂ€rlden ser detta scenario utvecklas nĂ€r delar av USA hanterar efterdyningarna av orkanen Irma.

Miami-Dade Office of Emergency Management Àr prisvÀrt för deras förberedelser fem dagar innan katastrofen intrÀffade. Med en sÄdan visning av partiskhet mot handlingar kan grupper som dem dra nytta av internetteknik med beprövad kommersiell anvÀndning, sÄsom VoIP-tjÀnster för företag, IoT-innovationer och datahanteringssystem sÄ enkelt som Google Person Finder.

Energi

Vissa förnybara energikÀllor har genererat el men bara för vissa marknadssegment. Utmaningar som kommersiellt vÀrde och krav som ett enormt landomrÄde hÄller dem borta frÄn allmÀnheten. Andra teknologidrivna lösningar inom energisektorn mÄste se dagens ljus. Det Àr om nuvarande generationer nÄgonsin hoppas kunna driva denna planet under de kommande hundra Ären.

Lyckligtvis tittar ett företag pÄ en kÀlla som har potential att skapa utbud lÄngt bortom den tidslinjen. Kanadabaserade General Fusion, med stöd av Jeff Bezos, vill bygga vÀrldens första kÀrnkraftsfusionsenergikraftverk utan vÀxthusgasutslÀpp och katastrofala nedbrytningar. Det berÀttade för World Economic Forum att det finns tillrÀckligt med fusionsbrÀnsle för att upprÀtthÄlla jorden i hundratals miljoner Är.

LÀs mer om socialt medvetna startups pÄ TechCo