Inkludering kommer inte att böja knÀet till Google Engineer Anti-Diversity Rant

Under helgen hade ett internt dokument pĂ„ Google effektivt blivit viralt inom teknikföretagets personalstyrka. Notatet, skrivet av en av Googles ledande mjukvaruutvecklare, förklarar grundligt och kanske alltför mycket att teknikföretagets mĂ„ngfaldsinitiativ mĂ„ste ersĂ€ttas till förmĂ„n för program som frĂ€mjar ”ideologisk mĂ„ngfald”. TyvĂ€rr lĂ€ste inte memot pĂ„ det sĂ€ttet.

The Rant

Det tio-sidiga minnet, med titeln Googles ideologiska ekokammare (en fullstÀndig kopia erhölls av Gizmodo) hÀvdade att Àven om mÄngfald kan vara en bra sak Àr det dÄligt att frÀmja mÄngfald, i sÄ mÄnga ord. I samma ton som en mÀnsklig rÀttighetsaktivist som krÀver mer manligt fokuserad uppskattning pÄ fars dag insisterar författaren pÄ att initiativ som frÀmjar kvinnor och minoriteter i sig Àr orÀttvisa och att könsskillnaden existerar av goda skÀl: biologi.

”Filosofiskt tror jag inte att vi borde göra godtycklig socialteknik bara för att göra det tilltalande för lika delar av bĂ„de mĂ€n och kvinnor … Skillnader i fördelningar av egenskaper mellan mĂ€n och kvinnor kan delvis förklara varför vi inte har 50 procentrepresentation av kvinnor inom teknik och ledarskap. Diskriminering för att nĂ„ lika representation Ă€r orĂ€ttvist, splittrande och dĂ„ligt för företagen. ”

Och sedan fördubblade han de negativa effekterna av att frÀmja mÄngfald och sade:

“Att diskriminera bara för att öka kvinnors representation i teknik Ă€r lika missvisande och partisk som att mandat ökar för kvinnors representation i hemlösa, arbetsrelaterade och vĂ„ldsamma dödsfall, fĂ€ngelser och skolavbrott.”

Statistiken

För rekordet Àr mÄngfald inte dÄligt för företagen. Det Àr faktiskt tvÀrtom. Enligt uppgifter frÄn McKinsey övertrÀffar företag med en könsskild arbetskraft vanligtvis sina motsvarigheter med 15 procent, medan företag med en etniskt skiftande arbetskraft oftast övertrÀffar sina motsvarigheter med 35 procent. VÄgar jag sÀga, det kan anses vara bra för affÀrer.

Svaret

Memotet, som fortsÀtter att förklara de personliga och biologiska skillnaderna mellan mÀn och kvinnor pÄ djupet (alltid ett gott tecken), fick omfattande motreaktioner frÄn Googles anstÀllda, och mÄnga tog till sociala medier för att fördöma den lilla anti-mÄngfalden.

Även Ari Balogh, CTO pĂ„ Google, kĂ€nde behovet av att internt ringa in via ett inlĂ€gg pĂ„ Google+ till hela företaget:

”Att bygga en öppen, inkluderande miljö Ă€r kĂ€rnan i vem vi Ă€r och det rĂ€tta att göra. ‘Nuff sa,’ skrev Balogh.

Notatet fick sÄ mycket dragkraft att Googles nya vice president för mÄngfald, integritet och styrning, Danielle Brown, kÀnde att hon var tvungen att utfÀrda ett uttalande. Efter att ha intagit positionen för nÄgra korta veckor sedan kom uttalandet lÄngt innan hon planerade att etablera sin nÀrvaro hos teknikjÀtten.

”MĂ„ngfald och inkludering Ă€r en grundlĂ€ggande del av vĂ„ra vĂ€rderingar och den kultur vi fortsĂ€tter att odla,” skrev Brown. “Vi Ă€r entydiga i vĂ„r tro pĂ„ att mĂ„ngfald och inkludering Ă€r avgörande för vĂ„r framgĂ„ng som företag, och vi kommer att fortsĂ€tta att stĂ„ för det och vara engagerade i det under lĂ„ng tid.”

KnÀet

Denna typ av oenighet Ă€r vanlig i diskussionen om mĂ„ngfald. Oavsett om det Ă€r positiva Ă„tgĂ€rder eller mĂ„ngfaldsinitiativ, har majoriteten (i det hĂ€r fallet vita mĂ€n) svĂ„rt att komma överens med den upplevda ”orĂ€ttvisa” att öppet frĂ€mja kvinnor och minoriteter inom teknik. Faktum Ă€r att en tidigare Google-ingenjör sa till moderkortet att vissa anstĂ€llda tror att initiativ som detta har en negativ effekt över hela linjen.

“Jag kĂ€nner att det finns en hel del pushback frĂ„n vita dudes som verkligen kĂ€nner att mĂ„ngfald sĂ€nker fĂ€ltet”, sa de anonymt till moderkortet pĂ„ grund av Googles strikta avtal om icke-avslöjande.

Men denna typ av oenighet, oavsett hur vÀltaligt skriven, pÄstÄs forskad eller viralt sprids, kommer inte att avskrÀcka de av oss som vill stÀnga minoritets- och könsskillnaderna i teknologisamhÀllet. Bortsett frÄn den framgÄng det medför handlar inkludering om att utvidga de framsteg som industrier som teknik kan pÄverka. Initiativ som öppet frÀmjar mÄngfald Àr inte utformade för att kvÀva ett företag. De Àr utformade för att skapa innovativa nya idéer, höja de som har makten till högre standarder och inspirera dem som inte tror att teknik Àr för dem att prova. Och om du verkligen Àr en del av tech-communityn, vet du att tech Àr för alla, inte bara vita killar.