Intel berÀttade bara för oss nÀr dess nya 5G-modem kommer att börja visas i telefoner

Intel 5G modem announced

Intel har beslutat att pÄskynda tidtabellen för lansering och distribution av sitt nya XMM 8160 5G-modem, som företaget sÀger att det kommer att göras tillgÀngligt för tillverkare sex mÄnader tidigare Àn planerat. De kommer att fÄ modemet nÄgon gÄng under andra halvan av nÀsta Är, enligt ett tillkÀnnagivande idag, med modemet som förvÀntas ge 5G-anslutning till telefoner, datorer och bredbandsaccessportar nÄgon gÄng under första halvÄret 2020.

Bland fördelarna som Intel sĂ€ger att det nya chipet ger Ă€r kraft, storlek och skalbarhet i ett paket som Ă€r mindre Ă€n ett amerikanskt öre. Modemet kommer ocksĂ„ att stödja den nya standarden för 5G New Radio fristĂ„ende och icke-fristĂ„ende lĂ€gen samt 4G, 3G och 2G Ă€ldre radioer i en enda chipset. “Intel XMM 8160 5G-modemet gör det möjligt för tillverkare av enheter att designa mindre och mer energieffektiva enheter”, förklarade företaget i dagens tillkĂ€nnagivande. “Detta kan uppnĂ„s utan extra komplexitet, energihantering och formfaktorjusteringar av tvĂ„ separata modem för 5G och Ă€ldre anslutningar, vilket kommer att introduceras i tidigt konkurrerande 5G-modem.”

Meddelandet fortsÀtter med att notera att modemet erbjuder avancerad teknik som behövs för att stödja nytt millimetervÄgspektrum samt sub 6 GHz 5G NR-stöd, inklusive FDD- och TDD-band frÄn 600 MHz till 6 GHz. Modemet stöder ocksÄ topphastigheter pÄ upp till 6 gigabit per sekund, vilket gör det tre till sex gÄnger snabbare Àn de senaste LTE-modem som finns idag.

Intel avslöjade i september att dess teknik kommer att anvÀndas av Nokia och Ericsson i den första serien av 5G-distributioner globalt, enligt ZDNet. I slutet av september tillkÀnnagav Intel ocksÄ en serie nya 5G-utvecklingar i Kina tillsammans med tillverkare som bland annat Huawei, ZTE, Tencent och China Mobile.

Som GrÀnsen antecknar i en bit om dagens nyheter, Intels modem kommer inte exakt att stÄ ensam. Minst 18 andra stora företag, frÄn Samsung till Nokia, Sony, Xiaomi, HTC och mer, arbetar alla med Qualcomm och dess Snapdragon X50 5G NR-modem, och Samsung och Huawei arbetar bÄda med versioner av sina egna 5G-modem.

“Det intressanta outlierna hĂ€r Ă€r dock Apple”, fortsĂ€tter den biten. ”Företaget bytte nyligen till att anvĂ€nda Intel-modem uteslutande för sina iPhone XS- och XR-telefoner 2018 (specifikt Intels XMM 7560-modem). Och Apple planerar enligt uppgift att hĂ„lla fast vid Intels marker för varje gĂ„ng det gör hoppet till 5G. Det sĂ€gs vara med sina iPhone-modeller frĂ„n 2020, vilket Ă€r vettigt om Intel slĂ€pper modemet till hĂ„rdvarupartner i slutet av 2019. ”