Internets domÀnnamnssystem gÄr ideellt

Internets domÀnnamnssystem gÄr ideellt

Sedan internetets början har den amerikanska regeringen övervakat den globala databasen med webbadresser för den stora majoriteten av internet. Nu, den 1 oktober 2016, ger de upp det.

Vid det datumet kommer administrationen av domĂ€nnamnssystemet att överföras frĂ„n US National Telecommunications and Information Administration till Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), “en ideell multi-stakeholder-enhet”, rapporterar Next Web.

Varför nu?

Stödets anhĂ€ngare kallar det ett stabiliserande drag, eftersom representanterna som övervakar internetdomĂ€nnamnen – representanter frĂ„n andra lĂ€nder och frĂ„n teknikföretag – nu kommer att bli mer varierande. Eftersom ICANN har kontrakterat med olika enheter vid den amerikanska regeringen för att övervaka domĂ€nnamnssystemet sedan 1998 kommer praktiskt taget ingenting att förĂ€ndras. Quartz analyserar de tekniska orsakerna bakom ansvarsförskjutningen:

”SĂ„ varför Ă€ndra ett system som inte gĂ„r sönder? USA insisterar pĂ„ att de överlĂ€mnar kontrollen eftersom de anser att den privata sektorn Ă€r tillrĂ€ckligt “mogen”. Det finns brĂ„k att Edward Snowdens avslöjanden om USA: s regeringsövervakning 2013 vĂ€ckte obekvĂ€ma frĂ„gor om amerikansk dominans av nyckelinfrastrukturen. Kina och Ryssland har ocksĂ„ stött krav pĂ„ att systemet ska övervakas av FN: s internationella telekommunikationsunion istĂ€llet för ICANN. ”

Regeringen försÀkrar ocksÄ alla att 3,5 miljarder mÀnniskor online kommer att vara opÄverkade av förÀndringen.

Tyckte du att den hÀr artikeln var till hjÀlp? Klicka pÄ en av följande knappar

Ja Nej

Vi Àr sÄ glada att du gillade! FÄ mer levererad till din inkorg precis som den.

Vi beklagar att den hĂ€r artikeln inte hjĂ€lpte dig idag – vi vĂ€lkomnar feedback, sĂ„ om du tycker att vi kan förbĂ€ttra vĂ„rt innehĂ„ll kan du skicka ett e-postmeddelande till [email protected]

Adam Àr författare pÄ Tech.co och har arbetat som teknisk författare, bloggare och kopieringsredaktör under det senaste decenniet. Han Àr ocksÄ Forbes-bidragsgivare i förlagsbranschen (och Digital Book World 2018 finalist) och har medverkat i publikationer inklusive Popular Mechanics och IDG Connect. NÀr han inte Àr limmad till TechMeme Àlskar han att besÀtta över 1970-talets sci-fi-konst.