iOS 13.5 beta levereras med koronavirusrelaterade funktioner

iOS 13.5 orsakar stora problem för vissa iPhone- och iPad-anvÀndare
Vad hÀnde nyss? Om det nÄgonsin fanns ett tecken pÄ de konstiga tiderna vi lever i, Àr det en OS-uppdatering som kommer med Covid-19-relaterade funktioner. Det Àr vad som hÀnder med Apples kommande iOS 13.5, som har sett en ny betaversion som innehÄller flera förÀndringar för att bekÀmpa det nya koronaviruset.

Tidigare denna mÄnad tillkÀnnagav Apple och Google sin Covid-19-kontaktspÄrningsplan. Plattformen, inbyggd direkt i deras respektive mobila operativsystem, fungerar sÄ hÀr: Bluetooth upptÀcker nÀr tvÄ personer Àr i nÀrheten, dÄ deras telefoner byter anonyma identifierare (slumpmÀssigt genererade nycklar). Om nÄgon fÄr diagnosen Covid-19 kan de lÄta sin enhet skicka en lista över alla de har varit i kontakt med till molnet. Andra telefoner hÀmtar regelbundet en lista över de som testade positivt i sina omrÄden, och om det finns en match, fÄr Àgarna besked.

Betaversionen av iOS 13.5 innehÄller den första iterationen av API för exponeringsmeddelande sÄ att Apple kan fÄ feedback frÄn folkhÀlsovÄrdsutvecklare. BÄde Google och Apple sÀger att de kommer att slÀppa mer information till utvecklare om programmet imorgon, vilket skulle hjÀlpa till att göra API redo för sin officiella slÀpp i mitten av maj.

FaceID förÀndras ocksÄ i iOS 13.5. AnsiktsigenkÀnningssystemet fungerar inte om nÄgon bÀr en mask, vilket innebÀr att anvÀndare tvingas vÀnta tills systemet misslyckas innan de anger sin PIN-kod. I det uppdaterade operativsystemet visas siffertangenten sÄ snart anvÀndare sveper för att lÄsa upp en iPhone och en mask upptÀcks.

Med sÄ mÄnga mÀnniskor som nu anvÀnder videochattprogramvara för att hÄlla kontakten kan FaceTimes gruppsamtal fÄ en uppdatering. I iOS-beta kan anvÀndarna inaktivera funktionen dÀr personen som pratar förstoras som standard och dÀrmed hÄller den talande personens sida liten. Alla som har anvÀnt sÄdana som Zoom vet att detta Àr ett bÀttre alternativ i stora grupper.

Inte alla beta-funktioner gör det till den slutliga OS-versionen, men förvÀnta dig att dessa hÀlsofokuserade verktyg rullas ut.

Bildkredit: Creativan via Shutterstock