iOS Jailbreaking – En fullstĂ€ndig historia

Avatar for Jazib Zaman

Har du nÄgonsin undrat hur bryter iOS-anvÀndare sig frÄn Apples begrÀnsningar och Ätnjuter fördelarna med en Android-telefon ocksÄ? Jailbreaking har varit i branschen ganska lÀnge.

VÄr artikel Àr avsedd att svara pÄ alla dina frÄgor om grunderna och historien om jailbreaking.

Helt enkelt sagt innebÀr iOS-jailbreaking att man genomför en process för att ta bort de begrÀnsningar som Apple infört inom deras iOS-operativsystem. Dessa begrÀnsningar kan baseras pÄ bÄde programvara och hÄrdvarudelar. BegrÀnsningar kan tas bort pÄ bÄda och borttagning av denna begrÀnsning eller jailbreaking har nu blivit ytterst vanligt för alla dina iPhones, iPads och till och med Apple TV.

Studerar grund för Jailbreaking

I grund och botten ger iOS-jailbreaking dig administrativ root-Ă„tkomst till iOS-filsystemen.

Detta lÄter dig ladda ner hundratals ytterligare applikationer eller teman som kan vara otillgÀngliga via den officiella Apple Store. Jailbreaking betyder bokstavligen att bryta enheten ur sitt fÀngelse.

En intressant punkt att notera Àr att en jailbreakad enhet fortfarande kan utnyttja fördelarna med App Store, iTunes, etc. men att ÄterstÀlla enheten med iTunes tar bort jailbreak. SÄ som man kan se kan de viktigaste rÀttfÀrdigandena bakom jailbreaking vara att det görs för att utvidga omfattningen av iPhone som Àr begrÀnsad av Apple.

Det finns ett program som heter Cydia som installeras under de allra flesta fÀngelser.

Jailbreaking

Tidslinjehistoria

År 2007 heter en kille George Hotz som gick med nicket av ‘GeoHot’ lyckades bryta sig in i iOS och lyckades ta bort lĂ„set som begrĂ€nsade hela rĂ€ckvidden för en iPhone eller nĂ„gon Apple-enhet för den delen. Han tog bort lĂ„set som gav AT&T, de enda rĂ€ttigheterna till den allra första iPhone.

Detta enkla hack, som rapporterat, gjorde det möjligt för alla SIM-kort över hela vÀrlden att dra nytta av Apples iPhone.

UngefÀr samma tid presenterade ett team som kallades iPhoneSimFree förekomster av en fungerande upplÄsning som de hade skapat som aldrig avslöjades för allmÀnheten.

Jailbreaking
DĂ€refter lyckades ett annat team som gick under namnet “iPhone Dev Team” med att ge ytterligare en upplĂ„sning och tvĂ„ GUI-versioner till det slĂ€pptes dĂ€refter. Dessa var AnySim och iUnlock Reloaded.

JailbreakingKĂ€lla: IntoMobile

” Tech-jĂ€tten ” svarade

Mot slutet av Ă„ret 2007 gjorde Apple ett officiellt uttalande om att sĂ„dana obehöriga program orsakade dem “irreparabla” skador och komprometterade iPhone-integriteten och uppgav att de framtida versionerna skulle göra enheterna obrukbara.

I kölvattnet av deras svar var uppdateringen 1.1.1 som slÀpptes september mÄnad 2007 Är praktiskt taget obrukbar och gjordes tillgÀnglig via iTunes.

Jailbreakers slutade inte

Under den mĂ„nad som efterföljde den period dĂ„ 1.1.1-uppdateringen kom meddelade teamet ‘iPhoneSIMFree’ att de ocksĂ„ gjorde ett jailbreak pĂ„ 1.1.1-versionen.

Denna jailbreaking var ett riktmÀrke i den bemÀrkelsen att det inte bara tog bort begrÀnsningar, utan avbrickade ocksÄ telefonerna som gjordes obrukbara.

Det fanns ett annat lag som gick under aliaset “iPhone Elite Dev-Team”. I samma mĂ„nad nĂ€r SIMFree-teamet gjorde en jailbreak pĂ„ 1.1.1-uppdateringen slĂ€ppte dessa killar ett verktyg som ger iPhone möjligheten att uppgradera till 1.1.1 utan att deras telefon blir murad.

Sedan slÀppte Apple 1.1.2, och igen införde lÄset som lyfts av alla de slÀppta verktygen.
Mot bakgrund av alla brott och obrott, Steve Jobs sa att,

”Jag Ă€r inte sĂ€ker pĂ„ om vi Ă€r katten eller musen. MĂ€nniskor kommer att försöka bryta in, och det Ă€r vĂ„rt jobb att stoppa dem att bryta in. ”

NÀsta generations fÀngelser: Cydia och Comex möter

År 2008 slĂ€ppte PwnageTool en uppdatering av sitt verktyg, version 2.0, som stödde iPhone 3G. Den hĂ€r uppdateringen började installera Cydia.

Jailbreaking
Cydia, som skulle gÄ in i historien som den mest populÀra appen som underlÀttade jailbreaking, lanserades i februari samma Är som ett open source-alternativ till Installer.app men eftersom det ingick i PwnageTool gjordes det tillgÀngligt för en större publik. av befolkningen.

Jailbreaking
År 2010, JailbreakMe 2.0 slĂ€pptes av Comex för iPhone 4. Allt du behövde göra för att jailbreak din telefon var att-

Du var tvungen att besöka en webbplats via. Safari-webblÀsaren i din telefon. Sedan var du tvungen att klicka pÄ jailbreak-knappen. DÄ var du tvungen att vÀnta nÄgra sekunder.> Enheten fick fÀngelse i tid.

Apple svarade pÄ detta genom att slÀppa iOS 4.3.4 i juli mÄnad 2011 och ta bort denna upplÄsning av Comex.

Sedan kom ‘Absinthe’ och ‘Evasion’

Alla de starka jailbreakersna dĂ€r ute samarbetade för att slĂ€ppa ‘Absinthe’ som var ett jailbreak-verktyg för iPhone 4S som körde iOS 5. En uppdatering av samma, Absinthe 2.0 jailbroke iOS 5.1.1

JailbreakingKĂ€lla: Zeropaid

Teamet ‘evad3rs’ slĂ€ppte ett annat verktyg, ‘undvikelse’ som jailbreakade iOS 6.X och sedan uppgraderade Apple det till 6.1.3.
Jailbreaking
Undvikningsverktyget hade fÄtt en uppgradering ocksÄ, undvikande 7.x som jailbroke Àven iOS 7.0.

Apples sÀtt att avskrÀcka fÀngelser

Nyligen uppdaterade Apple sin supportsida och lade till en grundlig artikel om avskrÀckande frÄn jailbreak. Företaget redogjorde för nackdelarna med obehöriga Àndringar av iOS. Det förklarade hur kringgÄande av Apples sÀkerhetsfunktioner kan ha nÄgra allvarliga konsekvenser. Dessa inkluderar:

SÀkerhetsproblem Instabilitet Minskad batteritid Otillförlitlig röst och data Störning av tjÀnster Möjlighet att tillÀmpa framtida programuppdateringar

Artikeln slutade med ett meddelande om missmod frÄn företaget för att bryta mot iOS-begrÀnsningar. Det klargjorde vidare att varje obehörig modifiering Àr en direkt övertrÀdelse av iOS-slutanvÀndarens mjukvarulicensavtal. Och Apple förbehÄller sig rÀtten att neka sina tjÀnster till alla som hittas med obehörig programvara.

Sammantaget, hur löjligt Apples begrĂ€nsningar kan se ut, har ingen rĂ€tt att bryta sig in i systemet. Apple har konsekvent kommit med uppdateringar för att möta övningen. Som företaget sĂ€ger Ă€r jailbreaking inte annorlunda Ă€n hacking. För en sömlös upplevelse med iOS, stör dig inte med jailbreaks. Även om jailbreaking inte uttryckligen omfattas av illegalitet, avskrĂ€cker företaget det aktivt. Med tanke pĂ„ att företaget anser att det bryter mot licensavtalet blir det desto tydligare att praxis definitivt Ă€r oacceptabelt.

Och det Àr en wrap frÄn oss!