iPhone-transporter sjunker över 20 procent nÀr Huawei fortsÀtter tillvÀxtmarschen i EMEA: IDC

iPhone-transporter sjunker över 20 procent nÀr Huawei fortsÀtter tillvÀxtmarschen i EMEA: IDC

“MarknadsnedgĂ„ngen i Europa, Mellanöstern och Afrika har lett till ett kraftigt fall pĂ„ nĂ€stan 23 procent för Apple, medan Nokia-försĂ€ndelser minskade med över 32 procent”

Apple fortsÀtter att möta tyngden av en global avmattning pÄ smarttelefonleveranser Àven pÄ marknader utanför Kina. Uttalandet har bekrÀftats av marknadsundersökningsföretaget IDC, som slÀppte smarttelefonsÀndningsdata för Europa, Mellanöstern och Afrika för första kvartalet 2019. Enligt uppgifterna skickades totalt 83,7 miljoner smarttelefonenheter under Q1 2019, medan telefonerna sÄg 45,9 miljoner enheter levereras. Det totala vÀrdet före leverans av smarta smartphones uppgick till 26,78 miljarder dollar, vilket Àr en minskning med 10 procent jÀmfört med första kvartalet 2018.

Apple sÄg dock mycket kraftigare nedgÄngar Àn marknadsgenomsnittet. Enligt rapporten sÄg Apple en nedgÄng med över 20 procent med hÀnsyn till alla marknader. I leveransdata frÄn Europa levererade den bara 7,8 miljoner iPhones, jÀmfört med de 10,2 miljoner telefoner som den hade levererat under första kvartalet 2018. Detta har lett till en nedgÄng pÄ nÀstan 23 procent pÄ den europeiska marknaden, vilket har lett till att deras marknadsandel minskat frÄn 18,6 procent till 14,7 procent. HMD Global, som marknadsför smartphones med varumÀrket Nokia, levererade endast 2,2 miljoner smartphones i Europa, en minskning med 32,6 procent frÄn första kvartalet 2018.

IDC EMEA Smartphone-sÀndning

De största vÀlgörarna i höst i Europa har varit de kinesiska OEM-tillverkarna. Med det amerikanska förbudet som intrÀffade efter första kvartalet sÄg Q1 2019 en av Huaweis starkaste kvartalsprestanda nÀr den levererade 13,5 miljoner smartphones pÄ den europeiska kontinenten, en ökning med 66 procent jÀmfört med samma period Äret innan. Inte bara sÄg det en kraftig ökning av leveranser, men har ocksÄ gÄtt över Apple i absoluta leveransnummer. Medan Xiaomi fortfarande Àr ett relativt mindre varumÀrke i Europa, har det gÄtt över HMD Global i leveransnummer, ökat till 2,9 miljoner levererade telefoner och en 33,2 procent ökning av marknadsandelen.

Med det amerikanska förbudet som trÀder i kraft under andra kvartalet ÄterstÄr det att se hur Huaweis siffror pÄverkas nÀr det gÀller Q2 2019-rapporter, som beror pÄ ett par mÄnader. Xiaomi kommer sannolikt att fortsÀtta sin uppÄtgÄende stigning nÀr det gÀller marknadsandelar, medan Apple kanske inte ser nÄgon paus i marknadsstatistiken förrÀn sin iPhone-lansering 2019, pÄ grund av mot slutet av tredje kvartalet 2019. Eftersom företaget fortsÀtter att kÀmpa pÄ de större marknaderna dÀr det var redan etablerat, hoppas Apple att se förbÀttrad statistik för de jÀmförbart lÀgre volymmarknaderna med iPhones frÄn 2019.