Jio lÀgger till 9,3 miljoner abonnenter i januari 2019, Vodafone-Idea förlorar över 3,5 miljoner: TRAI-data

Jio4GVoice-appen döptes om till JioCall före GigaFibers fasta linjeservice

“TRAIs senaste abonnentrapport visar att trots en relativt stall i telekomabonnenternas tillvĂ€xt i Indien fortsĂ€tter Jio sin stadiga uppĂ„tgĂ„ende stigning”

TRAIs mÄnatliga prenumerationsrapport för januari 2018 har slÀppts och resultaten Àr i linje med den trend som har faststÀllts under de senaste mÄnaderna. Jio har fortsatt sin störande nÀrvaro i den indiska telekombranschen med ytterligare en mÄnad med kraftig eskalering i antalet abonnenter, och medan nÀstan alla operatörer överskrids Àr det till den högsta kostnaden för Vodafone Idea Limited.

TRAI jan 2019 - i text 3

Enligt rapporten tillförde Jio totalt 9,32 miljoner nettobonnenter under januari 2019. Detta inkluderar nya kunder och anvÀndare som porterar frÄn andra operatörer sÄvÀl som de som kanske har avslutat prenumerationen pÄ Jio ocksÄ. Detta fortsÀtter i samma linje som de föregÄende mÄnaderna, dÀr Jio i december hade lagt till totalt 8,56 miljoner abonnenter i sitt nÀtverk. Med detta stÄr Jios marknadsandel inom den indiska telekomindustrin pÄ 24,49 procent frÄn och med januari 2019, upp frÄn 23,82 procent föregÄende mÄnad.

TRAI jan 2019 - i text 1

Saker och ting Àr inte lika rosiga för Vodafone-Idea Limited, som trots att de fortfarande Àr det största telekomoperatörspartnerskapet i Indien ser en stadig nedgÄng i antalet abonnenter varje mÄnad. I januari 2019 förlorade Vodafone-Idea 3,59 miljoner abonnenter frÄn sitt nÀtverk, med sin totala marknadsandel minskad till 35,12 procent. Under föregÄende mÄnad hade Vodafone-Idea tappat 2,33 miljoner abonnenter frÄn sitt nÀtverk och fortsatte dÀrmed den stadiga förlusten av abonnenter som den gÄr igenom. Sammantaget har Vodafone och Idea tillsammans tappat cirka 13 miljoner abonnenter pÄ bara fyra mÄnader.

TRAI jan 2019 - i text 2

DÀremot har Jio lagt till över 27 miljoner abonnenter och fÄtt mer Àn dubbelt sÄ mycket som vad Vodafone-Idea har tappat under samma tidsperiod. Saker och ting har varit ungefÀr statiska nÀr det gÀller marknadsandelar, Àven om den statliga operatören BSNL har sett en ökning av antalet abonnenter för sent. Bara i januari uppgav TRAIs uppgifter att BSNL har lagt till 986 000 abonnenter i sitt nÀtverk, vilket tar sin totala ökning upp till 1,9 miljoner anvÀndare under fyra mÄnader och en marknadsandel pÄ 9,76 procent.

Bharti Airtel har förblivit ganska statisk, trots att 103 000 anvÀndare har lagt till sitt trÄdlösa nÀtverk. Dess marknadsandel ligger pÄ 28,8 procent, vilket Àr en minskning frÄn 29,2 procent sedan oktober 2018. Detta Äterspeglar ocksÄ den övergripande kÀnslan av stagnation i den indiska telekomindustrin. Det totala antalet abonnenter pÄ telekom, inklusive trÄdbundna och trÄdlösa anvÀndare, ökade med 0,49 procent och nÄdde 1,2 miljarder i januari 2019. Landsbygdsabonnenter har sett en negativ trend med minskande antal anvÀndare, vilket Àr förvÄnande eftersom landsbygden i Indien förvÀntas öka frÀmst bidra till den totala tillvÀxten av teletjÀnster framöver.