Jony Ive instÀmde inte i Apples AR- och VR-planer

Jony Ive instÀmde inte i Apples AR- och VR-planer
Ryktfabrik: De flesta om inte alla Apple-produkter som slÀpptes under det senaste förflutna var tvungna att gÄ igenom den tidigare designchefen Jony Ive. Men enligt ny information, nÀr det gÀller AR och VR, ville företaget skapa en allomfattande upplevelse som krÀvde koppling till ett nav och ett obekvÀmt headset. Jag ville ha en annan typ av AR-enhet som hade mer massöverklagande och inte krÀvde extra hÄrdvara, samtidigt som man lÀt mÀnniskor vara medvetna om sin omgivning nÀr de anvÀnder den.

I flera Är har Apple undersökt sÀtt att kombinera virtual reality och augmented reality till enheter som Àr lÀtta att anvÀnda och lika slagkraftiga som den ursprungliga iPhone var för mobilindustrin. En ny rapport frÄn Bloomberg beskriver företagets ambitioner, strategi och hur interna filosofiska debatter har lett till förseningar.

NĂ„gra Ă„r in i projektet bestĂ€mde Apple sig för att bygga tvĂ„ separata enheter: AR-glasögon med kodnamnet N421 och ett VR-headset med kodnamnet N301. Utvecklingen av dessa produkter har övervakats av Mike Rockwells Technology Development Group, och VR-headsetet skulle fungera tillsammans med ett nav som skulle ge hög grafisk trovĂ€rdighet och prestanda som Ă€r svĂ„ra att miniatyrisera med nuvarande teknik. Rockwell ville att N301 skulle ha ett “filmhögtalarsystem” och “skĂ€rmar med ultrahög upplösning som gör det nĂ€stan omöjligt för en anvĂ€ndare att skilja den virtuella vĂ€rlden frĂ„n den verkliga.”

Tidigare Chief Design Officer Jony Ive tyckte inte om den riktningen och hÀvdade att enheten, som enligt uppgift liknade ett Oculus-headset, borde ha en enklare design med mindre fokus pÄ att isolera anvÀndare frÄn verkliga livet. Ive ville att Apple skulle göra en mindre, singular enhet (kanske liknar Microsofts Hololens) som skulle lÄta anvÀndarna vara medvetna om sin omgivning, med en AR-upplevelse lagrad ovanpÄ.

Intressant nog var Tim Cook med Ive i frÄgan, men projektet fortsatte fortfarande med smÄ förÀndringar som att nöja sig med mindre grafisk trohet för den första generationen av N301. Ive lÀmnade företaget och avslutade effektivt sin 30-Äriga tjÀnstgöringstid, medan Mike Rockwells team med över 1000 ingenjörer fortsatte arbetet med de tvÄ enheterna.

Bloomberg-rapporten nÀmner ocksÄ att det arbete som görs pÄ navet Àr beroende av samma ARM-plattform som Àr under utveckling för framtida Mac-datorer, eftersom Apple förmodligen planerar att gradvis gÄ över frÄn Intel-processorer i alla sina enheter. VR-headsetet, som förvÀntas dyka upp tidigast 2022, testar för nÀrvarande för att stÀlla in passform och ergonomi, men den största frÄgan Àven för Apples chefer handlar om priset för den nya enheten.

AR-glasögonen skulle komma ett Ă„r senare, och de sĂ€gs likna avancerade solglasögon med “tjocka ramar som rymmer batteriet och chipsen.” Ive var förmodligen ett mycket större fan av den designen. Inte överraskande kommer de ocksĂ„ att ha en stark Siri-integration för röststyrning, men Apple utforskar ocksĂ„ en fysisk fjĂ€rrkontroll.

Alla dessa anstrÀngningar lever fortfarande hos Apple, vilket Àr sÀrskilt viktigt eftersom företag som Intel och Bose viftar med flaggan och stÀnger sina egna anstrÀngningar i förstÀrkt verklighet, och andra som Magic Leap kÀmpar för att hÄlla sig flytande.