Jony Ive lÀmnar iPhone bakom för att starta eget företag, tar Apple som kund

Jony Ive lÀmnar iPhone bakom för att starta eget företag, tar Apple som kund

“Efter en legendarisk 27-Ă„rig körning lĂ€mnar Ivy Apple för att starta ett nytt företag, kallat LoveFrom”

Jony Ivy, mannen bakom designen av nĂ€stan alla Apple-produkter lĂ€mnar Cupertino-teknikjĂ€tten för att bilda sitt eget designföretag. Efter att ha tillbringat nĂ€stan tre decennier pĂ„ Apple kommer Ivy nu att bilda ett oberoende designföretag, LoveFrom. I synnerhet kommer Apple att vara en av de största kunderna för Ivy’s nya företag. Medan ett exakt datum inte har avslöjats lĂ€mnar han Apple nĂ€r övergĂ„ngen Ă€r klar senare i Ă„r.

Jony IvyJony Ivy (vÀnster) / Tim Cook (höger)

Ivy började pĂ„ Apple 1992 och utsĂ„gs till Senior Vice President för Industrial Design 1997. Hans samarbete med Steve Jobs efter att grundaren Ă„tervĂ€nde till Apple 1997 var bland de största bidragsgivarna till företagets Ă„terkomst till form under de följande Ă„ren. Med Jobs ledde Ivy designen av den godisfĂ€rgade iMac 1998, vilket rĂ€ddade Apple och hjĂ€lpte det att Ă„terupprĂ€ttas som ett stort innovativt företag pĂ„ PC-marknaden. Framför allt var iMac framgĂ„ng för varumĂ€rket att introducera produkter som MacBook, iPod och senare iPhone – som alla designades av Ivy. Inte bara hĂ„rdvaran, Ive har haft stor inverkan pĂ„ programvaran nĂ€r han ledde redesignen av företagets mobilprogramvara med iOS 7 2013. Dessutom ledde han utformningen av företagets nya campushuvudkontor, Apple Park.

Medan han meddelade nyheterna sa Apples VD Tim Cook, “Jony Ă€r en unik figur i designvĂ€rlden och hans roll i Apples Ă„terupplivning kan inte överdrivas, frĂ„n 1998: s banbrytande iMac till iPhone och den oövertrĂ€ffade ambitionen med Apple Park, dĂ€r han nyligen har lagt sĂ„ mycket av sin energi och omsorg”.

Jony Ivy i ett uttalande sa, ”Efter nĂ€stan 30 Ă„r och otaliga projekt Ă€r jag mest stolt över det bestĂ„ende arbete vi har gjort för att skapa ett designteam, en process och en kultur hos Apple som Ă€r utan kollegor. Idag Ă€r den starkare, mer livfull och mer begĂ„vad Ă€n nĂ„gon gĂ„ng i Apples historia. Teamet kommer sĂ€kert att trivas under utmĂ€rkt ledning av Evans, Alan och Jeff, som har varit bland mina nĂ€rmaste medarbetare. Jag har det största förtroendet för mina designkollegor pĂ„ Apple, som förblir mina nĂ€rmaste vĂ€nner, och jag ser fram emot att arbeta med dem i mĂ„nga Ă„r framöver. ”

I och med att tjĂ€nsten som Chief Design Officer nu Ă€r öppen har Apple fördelat Ives ansvar. Företagets Vice President för Industrial Design Evans Hankey och Vice President för Human Interface Design Alan Dye kommer nu att rapportera direkt till Chief Operating Officer Jeff Williams. Apple COO, som har varit inblandad i designen av Apple Watch, kommer att göra det “Spendera mer av sin tid pĂ„ att arbeta med designteamet i deras studio.” Dessutom har Apple meddelat en ny Senior VP of Operations, Sabih Khan, som Ă€r en 24-Ă„rig Apple-veteran. Khan kommer ocksĂ„ att rapportera till Williams.