Jony Ive var enligt uppgift bedrövad av Tim Cooks brist pÄ intresse för produktdesignprocessen

Jony Ive var enligt uppgift bedrövad av Tim Cooks brist pÄ intresse för produktdesignprocessen

“Tim Cook visade enligt uppgift mycket lite intresse för produktutvecklingsprocessen och fokuserade istĂ€llet pĂ„ verksamheten”

Förra veckan meddelade Jony Ive, mannen bakom utformningen av nÀstan alla Apple-enheter, att han lÀmnar Cupertino-teknikjÀtten. Han kommer att lÀmna företaget nÀr övergÄngen Àr klar senare i Är. Strax efter tillkÀnnagivandet, en rapport av Wall Street Journal föreslog att Ive lÄngsamt hade lÀmnat Apple i flera Är dÄ varumÀrket flyttade sina prioriteringar frÄn produktdesign till verksamhet.

Jony Ivy

Rapporten hĂ€vdar att Ive var “utslĂ€ppt” av Apples VD Tim Cook, som visade mycket lite intresse för produktutvecklingsprocessen. Speciellt antyder publikationen att Cook ibland sĂ„g nya Apple-produkter för första gĂ„ngen i det praktiska omrĂ„det efter lanseringshĂ€ndelserna. Ive blev alltmer frustrerad eftersom varumĂ€rkets styrelse befolkades av regissörer som inte hade bakgrunder relaterade till Apples kĂ€rnverksamhet.

Rapporten föreslĂ„r att efter att Ive hade befordrats till Chief Design Officer pĂ„ Apple 2015, gav han inte mĂ„nga input till designteamet. Det nya ledarskapet – i form av Alan Dye och Richard Howarth – befallde inte samma respekt frĂ„n laget som Ive gjorde.

I synnerhet visade Ive entusiasm för designteamet för Apple Watch mestadels. Efter att bÀrbarheten hade skickats slutade han enligt uppgift till och med att möta eller trÀffa mÄnga timmar senare och fattade fortfarande inte avgörande beslut. Ives frÄnvaro ledde enligt uppgift till att flera viktiga designmedlemmar lÀmnade varumÀrket under de senaste Ären.

”För mötet i batteriet i januari 2017 eskorterade Apples sĂ€kerhet prototyper upp frĂ„n huvudkontoret i ett lufttĂ€tt pelikanfall. Teamet presenterade en mĂ€ngd funktioner för Ives godkĂ€nnande, inklusive hur man övergĂ„r frĂ„n lĂ„sskĂ€rm till startskĂ€rm. Trycket var pĂ„ att slutföra funktioner innan telefonens höstavtĂ€ckning. Teammedlemmarna blev besvikna. Jag har inte lyckats ge dem den vĂ€gledning de behövde. Det var en grov utvecklingscykel, ” lĂ€ser rapporten.

Dessutom tillÀgger rapporten att Ive inte ingick avtal med nÄgra Apple-ledare om hur man placerar Apple Watch. Han ville lansera bÀrbara produkter som modeaccessoar, inte som en förlÀngning av iPhone. Framför allt har företaget bara sÄlt en fjÀrdedel av Watch-enheterna under det första Äret. Dessutom sÄldes inte tusentals modeller av Apple Watch Edition i guld pÄ 17 000 dollar.

Efter att ha lĂ€mnat Apple kommer Jony Ive att bilda ett oberoende designföretag som heter LoveFrom. AnmĂ€rkningsvĂ€rt kommer Apple att vara bland LoveFroms en av de största kunderna, vilket kommer att ske per WSJ rapporten kommer att betala det ”Miljoner dollar per Ă„r för att fortsĂ€tta arbeta med Apple”.