Julian Assange kommer inte lÀngre att fungera som chefredaktör för WikiLeaks

Avatar for Fazeel Ashraf

Julian Assange, den gÄtfulla och kontroversiella grundaren av WikiLeaks kommer att avgÄ som chefredaktör. Assange hade bott i Ecuadors Londons ambassad de senaste 6 Ären.

Nu har den ecuadorianska regeringen beslutat att stÀnga av sin internetÄtkomst i sex mÄnader.
Av dessa skÀl kunde han inte uppfylla sina skyldigheter som chefredaktör. Den islÀndska journalisten Kristinn Hrafnsson kommer att ersÀtta Assange som chefredaktör. Hrafnsson har arbetat flera olika roller under sin tid pÄ WikiLeaks.

Hrafnssons senaste uppgifter var en talesperson. Hrafnsson har arbetat pÄ WikiLeaks i 7 Är mellan 2009 och 2016. SÄ Assange vet att Hrafnsson Àr en man som man kan lita pÄ.

Assange har inte varit helt avskuren frÄn organisationen eftersom han fortfarande kommer att arbeta som förlÀggare. Det betyder att Assange fÄr det sista ordet i vilken berÀttelse som slÀpps och ocksÄ kommer att hantera sin personal.

Hrafnsson sa till WikiLeaks, “Jag fördömer behandlingen av Julian Assange som leder till min nya roll men jag vĂ€lkomnar möjligheten att sĂ€kra fortsĂ€ttningen av det viktiga arbetet baserat pĂ„ WikiLeaks-ideal.”

Assange hade arbetat utanför Ecuadors ambassad sedan 2012. Han fick tillstÄnd av dÄvarande president för Ecuador Rafael Correa. Den ecuadorianska regeringen trodde att Assanges pÄstÄenden om att hans liv var i fara Àr sanna.

Detta beror pÄ att grundaren hade lÀckt ut klassificerad information om nÄgra av de mÀktigaste mÀnniskorna i vÀrlden inklusive amerikanska politiker.

Han Àr fÄngad pÄ ambassaden eftersom den brittiska polisen har all rÀtt att gripa honom pÄ grund av att han hoppade över borgen 2012.

LÀs ocksÄ: Ryska hackare planerar en ny attack mot skadlig programvara

WikiLeaks steg till framtrÀdande 2010 nÀr det lÀckte ut Collateral Murder-videon, en 39-minuters skottfilm av en 2007-flygelattack i Bagdad utförd av ett team av tvÄ amerikanska AH-64 Apache-helikoptrar.

Filmen ansÄgs klassificerad men Chelsea Manning, den amerikanska soldaten som lÀckte filmen till WikiLeaks, vittnade 2013 om att den inte var klassificerad. Bilderna visar hur amerikanska soldater skrattar Ät civila medan de skoningslöst sköt ner dem.

Samma Är, inom nÄgra mÄnader, slÀppte WikiLeaks ocksÄ krigsloggar i Afghanistan och krigsloggar i Irak.

Den nuvarande presidenten för Ecuador Lenin Moreno Àr mindre Àn entusiastisk att hjÀlpa den australiensiska hackaren. Moreno tror att det kommer att Àventyra Ecuadors relationer med andra lÀnder och Àventyra Ecuadors rykte.

Associated Press fick chansen att prata med Moreno pÄ torsdagen vid sidan av FN: s generalförsamling. Presidenten bekrÀftade att Assange har förbjudits att anvÀnda internet pÄ grund av sitt spioneringsarbete som gör andra lÀnder upprörda.

Moreno gav en offert till AP, ”Jag förstĂ„r att han för nĂ€rvarande inte har tillgĂ„ng till internet för att hindra honom frĂ„n att göra det igen. ”

Han tillade vidare: “Men om Mr. Assange lovar att sluta avge Ă„sikter om politiken för vĂ€nliga nationer som Spanien eller USA, har vi inga problem med att han gĂ„r online.”

Endast tiden kommer att visa om Assanges nya roll kommer att lindra spÀnningen mellan honom och Ecuadors nuvarande regim. Moreno nÀmnde ocksÄ att han snart kommer att samarbeta med den brittiska regeringen för att komma överens om villkoren för Assanges frislÀppande.