Kan barer och restauranger anvÀnda kontaktlös teknik för att öppna dem sÀkert igen?

Kan barer och restauranger anvÀnda kontaktlös teknik för att öppna dem sÀkert igen?

LÀnder runt om i vÀrlden har stammat till slut i en stopp-och-start-vÄg av pandemistÀngningar. Under de senaste tvÄ veckorna började USA vÀnda processen och Äteruppta land för land med lika lite tillsyn som det hade lÄst sig med.

För restauranger, barer och andra affÀrer med en bottenlinje som förlitar sig pÄ att nÄgon tar bort ansiktsmask i ett offentligt utrymme, Àr det en stor frÄga att Äteruppta: kan deras kunder vara sÀkra?

TjÀnster som tillÄter kontaktlös bestÀllning och betalningar kan ha svaret. Men Àven dessa nya tekniker kan ge ytterligare utmaningar.

Kolla in de 10 bÀsta POS-mjukvarutjÀnsterna för restauranger

Hur kontaktlös teknik fungerar

MÄnga restauranger vidtar en rad försiktighetsÄtgÀrder, som att leverera sanitetsredskap med maten, snarare Àn att sÀtta ut dem i förvÀg; minska kapaciteten till 50% för att möjliggöra bÀttre social distansering, och i vissa fall bygga nya uteplatser för att hÄlla kunder utanför slutna utrymmen.

Kontaktlös teknik Àr ytterligare ett stort steg mot att minska risken för virusöverföring. Ett företag, BeerBoard, erbjuder en kontaktlös meny och bestÀllningsplattform som heter SmartMenus.

Oavsett deras tekniskt kunniga kan restauranger enkelt uppgradera till det (BeerBoard avstÄr till och med sin normala $ 200 installationsavgift som en del av sitt pandemisvar). Det gör att kunder kan skanna en enkel QR-kod för att komma Ät menyn pÄ sina telefoner.

Point of Sale-mjukvarutjÀnster, som lÀnge har fungerat som viktig programvara för restauranger, har debuterat sina egna kontaktlösa lösningar. Toast POS har till exempel Toast Tap, som lÄter gÀsterna snabbt eller svepa sina kort för att betala för sin mÄltid.

Dataintegritetsproblem

Under de senaste Ären har allmÀnheten blivit alltmer försiktig med hur appar och webbplatser anvÀnder sina personuppgifter. Facebook Àr en stor förövare tack vare sin Cambridge Analytica-skandal 2018, medan Google stÄr för miljarder i böter frÄn EU.

Restauranger kan samla in personuppgifter, precis som alla andra institutioner, och de personuppgifter som samlas in frÄn kontaktlösa tekniska appar bidrar till en större potentiell exponering. NÀr saker gÄr fel kan nedfallet vara svÄrt. Den brittiska pubkedjan Wetherspoons drabbades till exempel av ett dataintrÄng under 2015 och gick senare sÄ lÄngt att den helt tog bort sin e-postlista med över 700 000 e-postadresser under stramare dataanvÀndningsregler.

Tack vare allmĂ€n motreaktion under de senaste Ă„ren tappar teknikföretagen sina datainsamlingsvanor. De största namnen Ă€r till och med ledande pĂ„ detta – Apples nya uppdateringar av iOS 14 och iPadOS 14 fokuserar pĂ„ implementering pĂ„ enheten som ett sĂ€tt att undvika att samla in sĂ„ mycket data som tidigare.

GÄr restaurangbranschens problem utöver tekniken?

Ironiskt nog har en studie redan knÀckt ett stort antal personliga kunddata för att komma till slutsatsen att mÀnniskor kanske inte ska gÄ ut pÄ restauranger alls just nu.

JPMorgan kammade igenom data frÄn 30 miljoner Chase-kortinnehavare och parade ihop dem med Johns Hopkins Universitys case tracker-data för att avslöja en anslutning. Högre restaurangutgifter i ett visst tillstÄnd korrelerade med en ökning av COVID-19-infektioner tre veckor efterÄt.

Utöver detta sprids viruset lÄngsammare i stater dÀr shoppare valde stormarknader snarare Àn restauranger. Medan studien inte innehöll nÄgon statistik om anvÀndningen av kontaktlös teknik, gör dessa resultat inte mycket för att inspirera kunderna att gÄ ut till deras favoritfÀlt.

Lockdowns kommer inte att sakta ner kontaktlös teknik

Även efter de allmĂ€nt rekommenderade sociala distanseringsĂ„tgĂ€rderna till en T kommer inte kunden att hĂ„lla hundra procent sĂ€ker. Mindre droppar av aerosolstora viruspartiklar kan anvĂ€nda luftströmmar för att fĂ€rdas 20 fot, eller Ă€nnu lĂ€ngre, har forskare funnit.

Dessutom ökar trĂ„nga utrymmen – som inomhusplatser pĂ„ restauranger – oddsen ytterligare.

Det mest omedelbara problemet som restauranger borde tÀnka pÄ Àr att stater Äterinför lÄser efter den snabba ökningen av fall av koronavirus. Den sorgliga verkligheten Àr att detta kan komma omedelbart efter deras efterlÀngtade öppningar.

Texas har redan tagit ledningen och stÀnger alla sina barer frÄn och med idag, samtidigt som man officiellt begrÀnsar restaurangerna till 50% kapacitet. Med tanke pÄ det ökande flödet av fall över hela landet Àr det mer Àn troligt att andra stater kommer att följa efter.

Det Àr dÄliga nyheter för restauranger, sÀrskilt alla oberoende Àgda verksamheter. Men det betyder inte att kontaktlösa tekniska tjÀnster kommer att förlora sin fart. De mÄste bara bjuda pÄ sin tid.

Restauranger kommer sÄ smÄningom att öppnas igen, oavsett om det Àr 2020 eller senare. Och Àven efter att pandemin Àr över kommer det att finnas ett nytt intresse för att undvika potentiella bakterier genom att vÀlja en strömlinjeformad, digital vÀg mot att bestÀlla och betala för mat och dryck. NÀr tiden Àr inne kommer kontaktlös teknik att vara dÀr för att hjÀlpa.