Kan lukt skjuta virtuell verklighet till det vanliga? Nej, men det Àr fortfarande coolt

I flera Är har virtual reality vÀntat i vingarna pÄ det stora ögonblicket. Trots den imponerande tekniken, de prisvÀrda headseten och smarttelefonkompatibiliteten har VR-producenter helt enkelt inte hittat den magiska ingrediensen för att driva dem in i mainstream. Men med flera företag som utformar luktpatroner för att Ätfölja upplevelsen, kunde virtuell verklighet Àntligen ha hittat det saknade stycket i pusslet? Förmodligen inte, men det betyder inte att det inte Àr ganska coolt.

Tekniken Àr inte vad du kan kalla ny. Smell-o-vision, en teknik för att slÀppa dofter under filmer, utvecklades pÄ 1950-talet, men som virtuell verklighet gjorde det aldrig riktigt det vanliga. Med nÄgot sÄ komplicerat som lukt kan det vara svÄrt och ofta distraherande att fÄ det rÀtt. Men med en uppslukande upplevelse som virtual reality, som förbÀttras avsevÀrt med tillÀgg av ljud, verkar lukten som det perfekta nÀsta steget.

De olika tillvÀgagÄngssÀtten som för nÀrvarande finns pÄ marknaden ger ett brett utbud av anvÀndningsomrÄden som du förmodligen inte kunde drömma om du försökte. Du hittar VR-headsetfÀsten som lÄter dig uppleva allt frÄn hav och djungel till eld och blommor. Vuxenindustrin erbjuder pÄfyllning av gasmasker för att förbÀttra upplevelsen. Du kan till och med anvÀnda smÄ patroner som fÄr maten att lukta sÄ verklig att du försöker Àta den.

”TĂ€nk dig om jag placerar dig i en munkbutik och det Ă€r en folkmassa som livar och du kĂ€nner lukten av munkarna i butiken. Kanske skulle detta fĂ„ en större inverkan pĂ„ dig Ă€n att vara i laboratoriet, sĂ€ger Benjamin Li, en postdoktor vid Stanford, i en intervju med Technology Review.

Även om denna typ av teknisk utveckling Ă€r ganska cool, lĂ„t oss vara Ă€rliga: tillagda funktioner Ă€r inte vad som saknas i virtual reality. Förutom att vara lite besvĂ€rligt att stĂ€lla in, ger virtual reality inte den anvĂ€ndarvĂ€nlighet som krĂ€vs av en vanlig produkt. Claustrophobia Ă„t sidan, att lĂ€gga till mer instĂ€llda till denna redan hĂ„rda process kommer att göra lite för att förbĂ€ttra VR: s stĂ€llning i den vanliga vĂ€rlden.

Men det Àr egentligen inte poÀngen. Det finns mÄnga mÀnniskor som arbetar pÄ sÀtt att göra virtual reality mer tillgÀnglig för fler mÀnniskor. Och medan de kÀmpar för att göra det lutar dessa företag sig in pÄ nischmarknaden och utvecklar saker som trots sin överdrivna natur Àr ganska coola. Och om det Àr fel att utveckla teknik som ingen behöver, dÄ vill jag inte ha rÀtt.

LÀs mer om virtual reality hÀr pÄ Tech.Co

Foto: Flickr / re: publica