Kan vi Àntligen alla vara överens om att Apple Car inte hÀnder?

 Apple bokför monsterintÀkter med 88,3 miljarder dollar i intÀkter;  FörsÀljningen av iPhone saknas

Jag har aldrig gung-ho pÄ utsikterna till att en Apple-mÀrkesbil nÄgonsin kommer pÄ vÀgen, Ätminstone inte inom den komprimerade tidsramen som mÄnga analytiker tycktes entusiastiskt kÀmpa för. Under de senaste mÄnaderna har spÀnningen förknippad med tanken pÄ Apple att kliva in i fordonsvÀrlden förblindat mÄnga för de otaliga komplexa utmaningar som Àr involverade i att forska, utveckla och slutligen föra en bil till marknaden.

FrĂ„n en Bloomberg-rapport som hĂ€vdade att Apple ville börja bilproduktionen 2020 till en Ă€nnu högre Wall Street Journal rapport som hĂ€vdade att Apple stĂ€llde in ett “mĂ„lsĂ€ndningsdatum för 2019”, började analytiker och andra inom teknikmiljön snabbt att se idĂ©n om en Apple Car inte som om men som en frĂ„ga om nĂ€r. För att vara sĂ€ker var det aldrig nĂ„gon hemlighet som Apple undersökte starkt utsikterna för att utveckla en elbil, men Apple hĂ€ller ofta FoU-dollar i projekt som i slutĂ€ndan aldrig gĂ„r i mark, med företagets ryktade HDTV som ett utmĂ€rkt exempel.

MISS INTE: Det hÀr Àr den kÀftande iPhone 7 och iPhone 7 Plus-kameragranskningen du har vÀntat pÄ

I flera mÄnader har jag hÀvdat att Apple utvecklat sin egen elbil gjorde lite eller ingen mening för en mÀngd ekonomiska och logistiska frÄgor. För bara nÄgra dagar sedan, New York Times rapporterade att Apple avskedade dussintals anstÀllda frÄn sitt bilforskningsteam mitt i en förÀndring av projektets fokus. Enligt Times kommer Apples bilinitiativ, nu ledt av Apples chef Bob Mansfield, att fokusera mer pÄ sjÀlvkörande bilteknik i motsats till utvecklingen av en fysisk Apple-mÀrkt bil.

Med tanke pÄ detta tÀnkte jag att det kunde vara en lÀmplig tid att kort köra varför Apple, enligt min uppskattning, skulle vara dumt att slÀppa sin egen bil.

För det första Àr det frÄgan om pengar. Apples allt om bottenlinjen och marginalerna inom bilindustrin Àr notoriskt lÄga Àven för lyxbiltillverkare som BMW. Medan Apple vanligtvis har marginaler i intervallet 35-40%, anses marginaler inom 8-10% inom bilindustrin imponerande.

TĂ€nk pĂ„ ett magiskt scenario dĂ€r Apple framgĂ„ngsrikt lyckades tillverka och sĂ€lja 315 000 bilar 2020. Jag kallar detta ett ”magiskt” scenario eftersom 315 000 sĂ„lda bilar omedelbart skulle förvandla den mytiska Apple Car till ett topp 10-sĂ€ljande fordon i USA

FörestÀll dig nu att Apple, förutom att sÀlja 315 000 bilar, ocksÄ kunde sÀkra marginaler som BMW gillar. Som en snabb referenspunkt var vinsten som BMW hade för varje bil den sÄlde 2013 cirka 4442 dollar.

Även om Apple lyckas sĂ€lja 315 000 bilar och tjĂ€na en generös vinst pĂ„ 5 000 dollar per sĂ„ld enhet, blir det 1,57 miljarder dollar under 12 mĂ„nader. Med tanke pĂ„ Apples djupa fickor Ă€r det inte precis en nĂ„lmotor. Kom ihĂ„g att Apple under sitt senaste kvartal hade en vinst pĂ„ 7,8 miljarder dollar. Kom ocksĂ„ ihĂ„g att med 17 miljoner Apple Music-abonnenter genererar företagets musikstreamingtjĂ€nst cirka 2,4 miljarder dollar i intĂ€kter över 12 mĂ„nader. Om vi ​​antar att 45% av det Ă€r ren vinst Ă€r det cirka 1 miljard dollar i vinst.

Allt som sagt kommer Apple verkligen att spendera miljarder dollar pÄ bilutveckling och tillverkning nÀr vinstnivÄerna realistiskt sett inte ens skulle komma nÀra att matcha vad det Ästadkommer med Apple Music?

Ett mer realistiskt scenario skulle kunna fĂ„ Apple att sĂ€lja 2020 lika mĂ„nga bilar som Tesla levererade 2015, det vill sĂ€ga nĂ„gonstans i bollparken pĂ„ 50 600 enheter. Även om Apple kan sĂ€kra en Ă€nnu mer generös vinst pĂ„ 8 000 dollar per bil, Ă€r det en nettovinst pĂ„ 404 miljoner dollar per Ă„r. Återigen, det Ă€r chump förĂ€ndring för Apple.

För att vara tydlig Àr den bakomliggande frÄgan inte huruvida Apple kan slÀppa en bil eller tjÀna pengar, det Àr huruvida de genererade vinsterna Àr tillrÀckligt höga för att motivera Apples intrÀde pÄ en otroligt konkurrenskraftig marknad fylld med etablerade och sofistikerade spelare.

En annan frÄga som inte verkar fÄ mycket spel i pressen Àr att det inte Àr helt klart vilken typ av innovation eller differentiering Apple kan leverera i bilutrymmet. Till skillnad frÄn mobilmarknadens tillstÄnd 2006 saknar bilindustrin innovativa och sofistikerade biltillverkare som kontinuerligt levererar imponerande innovationer pÄ en konsekvent basis. Apples iPhone 2007 tÀvlade mot laggard-produkter frÄn BlackBerry och Nokia. En Apple Car, dÀremot, skulle gÄ i ansprÄk med framÄtblickande företag som Tesla, Porsche, BMW och Mercedes-Benz. I sÄ fall, vad skulle skilja en Apple Car frÄn resten av förpackningen?

För nÄgra mÄnader sedan sa jag följande:

En hypotetisk Apple Car skulle inte gÄ in i en bransch som plÄgas av bakÄt-tÀnkande företag mer Àn gÀrna bara luta sig tillbaka och sola i Àra av tidigare framgÄngar. TvÀrtom skulle de gÄ in i en livlig och mycket konkurrenskraftig bransch som bestÄr av etablerade med decennier av design- och tillverkningskunskap. De skulle gÄ in i en bransch som, uppriktigt sagt, inte nödvÀndigtvis behöver den berömda Apple-touch.

BMW. Audi. Mercedes. Porsche. Det hÀr Àr lyxmÀrken som redan förkroppsligar etos med Apples produktdesign.

PÄ en annan anteckning har vi inte ens berört logistikfrÄgor som var kommer Apple att sÀlja dessa bilar? Var Àr den nödvÀndiga infrastrukturen? Var kommer reparationer att göras? Dessutom krÀver en hel del arbetskraft att utveckla en bil frÄn grunden. Och medan Apples befintliga bilteam uppskattades ligga i intervallet 800-1000 (före ovannÀmnda uppsÀgningar), anser att BMW har mer Àn 100 000 anstÀllda över hela vÀrlden. Tesla har för nÀrvarande upp till 14 000 anstÀllda.

Som Jason Snell av Sex fÀrger pÄpekat för ett par mÄnader sedan, Apples forskning om att utveckla en elbil var och förblir just det, forskning.

NÀsta steg i denna process Àr inte att anstÀlla tusen personer och planera ett slÀppdatum. Det Àr förmodligen att inrÀtta ett team för att undersöka alla frÄgor som Àr involverade i att komma in pÄ detta omrÄde. Finns det nÄgot hÀr? Vilka Àr problemen med att komma in i en ny bransch? Vad behöver vi skapa för oss sjÀlva och vad köper vi frÄn leverantörer? Gör vi detta sjÀlva eller med partners? Ska vi köpa nÄgon eller investera i nÄgon? Bygger vi verkligen en bil eller bara delsystem för en bil? Och Àr det hÀr en dÄlig idé som vi bör glömma nÄgonsin har hÀnt?

Med detta i Ätanke bör rapporter om att Apple flyttar fokus pÄ sitt bilprojekt inte komma sÄ mycket av en överraskning.