Kinas mest populära musikströmningstjänst Tencent Music kommer till USA

Avatar for Fazeel Ashraf

Kinas mest populära musikstreamingtjänst Tencent Music vill publiceras i USA. Det fanns många rykten om att Tencent Music skulle erbjuda sina tjänster till den amerikanska publiken. Nu verkar det trots allt ha varit sanning i dessa rykten.
Tencent Music Entertainment (TME) ansökte om en börsintroduktion över natten och uppskattade det ursprungliga värdet till 1 miljard dollar som kan förändras senare i framtiden. Enligt Spotifys börsintroduktion som den lämnade in i början av 2018 uppskattas Tencent Music till ett värde av 12 miljarder dollar.
Alla är nyfiken på att ta reda på hur mycket aktiekursen kommer att variera från det uppskattade värdet på 12 miljarder dollar.

Det är orättvist att kalla TME en start. Den populära musikstreamingtjänsten har fyra dotterprodukter: WeSing, Kuwo Music, Kugou Music och Q Music. Dessa fyra streamtjänster inkluderar karaoke-appar, normala streamingtjänster och en live-streaming-plattform.

WeSing, Kuwo Music, Kugou Music och Q Music är märkta som Kinas fyra bästa streamingtjänster. Sammanlagt uppgår de till 800 miljoner användare varje månad.
Tencent Music vill konkurrera med tjänster som Spotify, Apple Music, Deezer och Tidal men det har en helt annan affärsmodell. TME är en ganska kraftfull och lönsam affärsenhet.
Medan Spotify erbjuder betalda prenumerationer för sin premiumtjänst och ett gratis annonsbaserat alternativ för att generera intäkter, är Tencent Music helt annorlunda.

Tencent Music tjänar en stor del av sina intäkter genom annonser, musikförsäljning och sociala aktiviteter. År 2017 uppgick musikplattformens intäkter till 1,7 miljarder dollar (11 miljarder RMB Renminbi) med en vinst på 199 miljoner USD (1,3 miljarder RMB Renminbi).
Under första halvåret 2018 har företaget sett mer vinst än förra året. Det har samlat 1,3 miljarder dollar (8,6 miljarder RMB Renminbi) i intäkter med ett vinst på 263 miljoner dollar (1,7 miljarder RMB Renminbi).

Musikabonnemang stod för endast 30 procent av denna försäljning. Resten av vinsten tjänades genom premiummedlemskap och virtuella presenter som skickades till live streamers.
Efter att ha tittat på dessa siffror är det inte konstigt att Ma Huateng, VD för Tencent, blev den rikaste personen i Kina i år.
Majoriteten av den framgången beror på streamingtjänstens länk till andra Tencent-produkter, särskilt WeChat, QQ och Tencent Video.
WeChat har en miljard användare och Tencent Video ger användarna en plattform för att ansluta till andra användare och dela deras musik inom deras sociala krets.

Läs också: Samsung Music ansluter dig nu till ditt Spotify-konto

Dessa strategier har gjort vinsten hög samtidigt som kostnaderna hålls låga. Alla dessa faktorer har bidragit till Tencent enorma framgång. Tencent Musics intäktskostnad är 60 procent, jämfört med nästan 75 till 85 procent för Spotify som måste arbeta mycket smartare och svårare att få in kunder.
Musikströmningstjänsten tror att den kommer att locka fler abonnemangsbaserade kunder över tiden och därmed generera ännu mer intäkter.
Tencent skrev i ett uttalande, ‚ÄĚVi hade en betalningsgrad p√• 3,6 procent under andra kvartalet 2018, vilket fortfarande √§r mycket l√•gt j√§mf√∂rt med betalningsgraden f√∂r onlinespel och videotj√§nster i Kina och andra onlinemusiktj√§nster globalt enligt citerat av iResearch, vilket indikerar en betydande tillv√§xtpotential. ‚ÄĚ
Det återstår dock att se hur denna tjänst kommer att prestera i väst, och vad som kan förändras om någon kan förväntas från musikströmningstjänsten.