Kostnaden för att bygga vindkraftparker till havs har aldrig varit lÀgre

Kostnaden för att bygga vindkraftparker till havs har aldrig varit lÀgre

De som tvivlar pÄ fördelarna med förnybara energikÀllor anger vanligtvis sina kostnader och kallar dem oöverkomliga. Men samma attityd vilde mÄnga tillbaka nÀr datorer var lika stora som ett helt rum: Den enorma datorkostnaden innebar att ingen nÄgonsin skulle fÄ en personlig. Flash framÄt femtio Är, och vi har persondatorer pÄ storleken pÄ klockor. Vi kan se en liknande tipppunkt med att en vindpark gÄr ner i förhÄllande till den energi den genererar.

Idag sĂ€ger experter att tvĂ„ brittiska vindkraftparker till havs kan byggas till en kostnad av ÂŁ 57,50 per genererad megawattimme – ett nummer som Ă€r mycket lĂ€gre Ă€n priset pĂ„ ÂŁ 92,50 / megawattimmar pĂ„ Britians nya kĂ€rnkraftsanlĂ€ggning, Hinkley Point C.

Dags att omvÀrdera

Vince Cable, ledaren för brittiska liberaldemokrater, krÀver en omprövning av deras energiplaner, med tanke pÄ kÀrnkraftverk som kommer att öka i framtiden pÄ tre nya platser: Wylffa i Wales, Sizewell i Suffolk och Bradwell i Essex.

“Den spektakulĂ€ra nedgĂ„ngen i havskostnadskostnaderna Ă€r extremt uppmuntrande och visar behovet av en radikal omprövning av regeringen av Storbritanniens energiförsörjning,” sa Cable till The Guardian.

OcksĂ„ i artikeln citerades energianalytiker Cornwall Insight och sa “epoken av förnybara energikĂ€llor som den mest kostnadseffektiva tekniken har kommit” och Economist Intelligence Unit, som sĂ€ger att priserna indikerar “banan för billigare förnybar teknik Ă€r oĂ„terkallelig”.

Analytiker verkar vara överens: kostnaden, rĂ€ckvidden och marknadspenetrationen för förnybar energi Ă€r alla större Ă€n förutsagt. De som hĂ€vdar havsbaserade vindkraftsparker tio mil ut till havs Ă€r “en ögonblick” har Ă€nnu inte tystnat, men man kan pĂ„peka att smogen som en kombination av vind och kĂ€rnenergi undviker Ă€r mycket sĂ€mre.

Nu behöver vi bara börja arbeta med den bÀrbara kallfusionsenheten frÄn slutet av Back to the Future.

LÀs mer om framsteg inom förnybar energi hÀr pÄ TechCo.