LÄngt före iPhone hade Motorola en chans att förÀndra mobiltelefonindustrin

LÄngt före iPhone hade Motorola en chans att förÀndra mobiltelefonindustrin

“Även om ingen kĂ€nner till framtiden, kunde denna $ 7,5 miljarder dollar ha förĂ€ndrat Motorolas förmögenhet.”

Huawei Àr för nÀrvarande vÀrldens nÀst största smarttelefontillverkare och har ocksÄ en stor del av den konkurrenskraftiga kinesiska marknaden 2019. Företaget Àr bland ett fÄtal OEM-tillverkare i vÀrlden som har en egen intern chipverksamhet samt en enorm nÀtverksutrustning segmentet. Men som med mÄnga tillvÀxthistorier hade Huawei ocksÄ sin ödmjuka början. En ny rapport frÄn Financial Times sÀger att Huawei kunde ha varit en del av Motorola om en affÀr 2003 skulle ha Àgt rum. Nyheten om den misslyckade affÀren kom aldrig ut förrÀn idag hÀvdar kÀllan.

huawei-logo1

Som rapporten sĂ€ger var bĂ„de Huawei och Motorola stora aktörer inom industrin för trĂ„dlös nĂ€tverksutrustning i sina respektive lĂ€nder. Och det var vad Motorola var ute efter nĂ€r det jagade Kinas ledande tillverkare av trĂ„dlös utrustning. Motorolas dĂ„varande Chief Operating Officer, Mike Zafirovski, stĂ€llde in ett möte med Huaweis grundare Ren Zhengfei, vars foto togs pĂ„ en strand. AffĂ€ren avancerades eftersom Ă€ven en avsiktsförklaring undertecknades för Motorola att köpa Huawei för en rapporterad 7,5 miljarder dollar vid den tiden. Men nĂ€r Zafirovski flyttade till VD-positionen i Motorola hĂ€nde inte affĂ€ren eftersom priset pĂ„ affĂ€ren ansĂ„gs vara för högt för det dĂ„varande relativt okĂ€nda kinesiska varumĂ€rket. “Det Ă€r inte klart om Huawei kunde ha rĂ€ddat Motorola eller att Motorola i slutĂ€ndan skulle ha förstört Huawei.” sĂ€ger en kinesisk chef i Hong Kong som var medveten om situationen.

Efter att affĂ€ren avbröts levererade Motorola, som var ett vĂ€lkĂ€nt globalt varumĂ€rke, nĂ„gra hitprodukter som den ikoniska RAZR och DROID-serien som tog Android i rampljuset 2009. SĂ„ smĂ„ningom förvĂ€rvades Motorola av Google för 12,5 miljarder dollar i 2011 efter stora förluster och sedan till Lenovo. Å andra sidan har Huawei fortsatt sin uppgĂ„ng bĂ„de i Kina och över hela vĂ€rlden bĂ„de som smarttelefontillverkare och som tillverkare av nĂ€tverksutrustning. Företaget var nyligen i rampljuset efter att ha avslöjat sin första hopfĂ€llbara 5G-telefon – Mate X – vid MWC 2019 i Barcelona.