Medan Minneapolis Burns startar Trump en brandbekÀmpning med sociala medier

Medan Minneapolis Burns startar Trump en brandbekÀmpning med sociala medier

VerkstÀllande ordern

Som du kan förestĂ€lla dig, tog den ökĂ€nda tunnhudade presidenten Trump inte vĂ€nlighet för att bli offentligt faktakontrollerad pĂ„ hans valplattform. Först var Trump verklighetstro och tog till (var annat Ă€n?) Twitter för att klaga pĂ„ att den sociala mediejĂ€tten “censurerade” hans innehĂ„ll pĂ„ grundval av politisk partiskhet. Hans anhĂ€ngare föll ner pĂ„ intet ont anande Twitter-anstĂ€llda, hans assistenter attackerade plattformen för sociala medier pĂ„ nationella nyhetsstationer, och upprörningsmaskinen svarade i sin tur. Skulle det vara slutet pĂ„ det? Inte den hĂ€r gĂ„ngen.

PÄ torsdag undertecknade presidenten en verkstÀllande order som syftar till att försvaga de sociala medieföretagens rÀttsliga stÀllning. Mer specifikt begrÀnsar verkstÀllighetsbeslutet det rÀttsliga skydd som ges till sociala medieföretag som beskrivs i avsnitt 230 i Communications Decency Act. Detta förhindrar att de Ätalas för innehÄllet som publiceras pÄ deras plattformar. MÄnga anser att denna lag Àr grundstenen för yttrandefrihet online. Men tydligen Àr presidenten fÀrdig med att haka ord om dessa upplevda slÀttar.

”NĂ€r stora, kraftfulla företag i sociala medier censurerar Ă„sikter som de inte hĂ„ller med, utövar de en farlig makt”, lĂ€ste ordningen. “De slutar fungera som passiva anslagstavlor och borde ses och behandlas som innehĂ„llsskapare.”

Enkelt uttryckt vill Trump behandla företag i sociala medier som utgivare som Àr ansvariga för vad som publiceras och hur de svarar pÄ det. Hans argument Àr att faktakontroll och radering av uppenbart falskt och stötande material liknar politiskt motiverad censur.

Sociala medieföretag kan ha olika Äsikter om tanken pÄ censur och faktakontroll, men deras samförstÄnd var ensidigt emot denna verkstÀllande ordning.

Till och med Zuckerberg sjĂ€lv uppgav i en intervju med Fox News att censurera en plattform för att förhindra censur Ă€r “inte rĂ€tt reflex.”