MediaTek, KaiOS-partner inför 4G-funktionstelefoner under andra kvartalet 2019

MediaTek KaiOS - featured

“Partnerskapet kommer att se MediaTek leverera sina senaste budgetchipsuppsĂ€ttningar, medan det webbaserade KaiOS blir det valda operativsystemet.”

MediaTek och KaiOS har meddelat ett strategiskt partnerskap som kommer att se att de tvĂ„ företagen stöder varandra i ekosystemet för internetaktiverade funktionstelefoner. Partnerskapet, som anges i pressmeddelandet, kommer att se KaiOS integreras i MediaTeks 3G- och 4G-fĂ€rdiga chipsets. Detta Ă€r ett drag som fungerar för bĂ„da företagen – MediaTeks budgetchips Ă€r inriktade pĂ„ enheter med lĂ„g effekt, medan KaiOS specialiserar sig pĂ„ att driva budgetenheter samtidigt som de innehĂ„ller viktiga webbtjĂ€nster.

De chipsets som MediaTek tillkĂ€nnagav för att vara en del av detta samarbete inkluderar MediaTek MT6752, som Ă„tföljs av ett 3G-modem, och den nyare MediaTek MT6731, som Ă€r ihopkopplad med ett 4G-modem för LTE-anslutning pĂ„ lĂ„geffekttelefoner. Den nya MT6731-plattformen stöder dual-4G standby-lĂ€ge, vilket i grunden gör den till den perfekta kandidaten för enheter som Jio Phone – ett segment som har massiv tillvĂ€xtpotential i Indien och andra liknande marknader. BĂ„da chipsets kommer att finnas i enheter, beroende pĂ„ deras klassificering inom budgetintervallet för funktionstelefoner.

MediaTek KaiOS - presenterad

KaiOS har under tiden presenterats i den populĂ€ra Jio Phone i Indien samt Nokia 3310 4G. Den Ă€r byggd pĂ„ en öppen kĂ€llkod Linux-kĂ€rna och Ă€r byggd för att vara ett webbaserat operativsystem som faktiskt följer upp Mozillas avbrutna web OS-anstrĂ€ngningar med Firefox OS. Även om det inte Ă€r öppet detaljerat har KaiOS sin egen webbappbutik och erbjuder viktiga funktioner som WhatsApp för att ha telefoner med internetanslutning.

Sebastien Codeville, VD för KaiOS Technologies, sa i ett pressmeddelande, ”PĂ„ grund av vĂ„rt arbete med MediaTek kommer vi att kunna ansluta fler mĂ€nniskor pĂ„ viktiga marknader dĂ€r MediaTek har en stark nĂ€rvaro, som Indien, Sydostasien och Afrika. Genom samarbete som detta kan vi Ă€ntligen erbjuda ett brett utbud av prisvĂ€rda enheter som kan stödja avancerade applikationer och funktioner pĂ„ dessa marknader.“

De första enheterna under detta partnerskap kommer enligt uppgift att komma ut pÄ marknaden före andra kvartalet 2019. I pressmeddelandet nÀmns att dessa enheter krÀver bara 512 MB RAM-minne och till och med sÄ lite som 256 MB i fall av vissa Lite-enheter. Med en marknad som fortfarande Àr rik pÄ funktionstelefoner och vÀxer stadigt nÀr det gÀller internetanslutning, förvÀntar vi oss ocksÄ att se en massa av dem i Indien.