Microsoft beskriver sin vision om ett “modernt operativsystem” i Computex-blogginlĂ€gget

Microsoft varnar anvÀndare för spridning av skadlig programvara via Excel-bilagor

“Microsoft beskriver faktorer som sömlösa bakgrundsuppdateringar, enhetlig molnbaserad anslutning och flera ingĂ„ngsgrĂ€nssnitt som nĂ„gra aspekter av detta” moderna operativsystem “”

Det har gĂ„tt ett tag sedan rykten om ett nytt operativsystem ‘Lite’ frĂ„n Microsoft har upprĂ€tthĂ„llits pĂ„ internet. Nu, utan att göra nĂ„gon direkt anspelning pĂ„ Windows eller Lite i nĂ„gon form, har Microsoft detaljerat sin vision om ett “modernt operativsystem”, som de förvĂ€ntar sig kommer att vara nödvĂ€ndigt för att driva framtida bĂ€rbara datorer. Med tanke pĂ„ att det har blivit piggybacked pĂ„ Microsofts officiella Computex-blogginlĂ€gg har rykten tagits upp om att de framtrĂ€dande funktionerna som Microsoft lyfter fram om detta mystiska “moderna operativsystem” kommer att vara vad en framtida version av Windows, helt oberoende av nuvarande Windows 10, skulle vara baserad pĂ„.

För att beskriva detta “moderna operativsystem” har Microsoft detaljerat en uppsĂ€ttning “aktiverare” som kommer att lĂ€gga grundstenen, eller baskĂ€rnan, till detta mystiska framtida operativsystem samt en uppsĂ€ttning “delighters”, som skulle bidra som konsumentfunktioner. Den första bland listan Ă€r “sömlösa uppdateringar” – Microsoft sĂ€ger att i ett idealiskt operativsystem i framtiden skulle alla systemuppdateringar hĂ€nda i bakgrunden och inte krĂ€va nĂ„got mĂ€nskligt ingripande. Inte bara skulle detta förbĂ€ttra anvĂ€ndarupplevelsen, det skulle ocksĂ„ lösa en enorm frĂ„ga för Microsoft, dĂ€r ett stort antal Windows-drivna system blir offer för onda cyberattacker. Med Microsofts egna ord skulle uppdateringsprocessen i detta framtida operativsystem vara “deterministisk, pĂ„litlig och omedelbar utan avbrott.”

Microsoft-byggnad

Microsoft sÀger ocksÄ att detta ideala framtida operativsystem skulle anvÀnda en separat installationsplats, liksom segregerade berÀkningsregioner (borta frÄn appar och anvÀndardata), för att lÀgga till ett nytt lager av sÀkerhet mot potentiella cyberattacker. Det skulle ocksÄ ha en fundamentalt annorlunda uppstartsarkitektur frÄn nuvarande Windows, som kör alltför mÄnga processer för att starta helt sömlöst. Detta kan krÀva att Microsoft tÀnker igenom hela modellen för ett stationÀrt operativsystem, vilket gör det mycket nÀrmare mobila system och dÀrmed höjer jÀmförelser med ChromeOS. Anslutning Àr en enhetlig faktor för sÄdana operativsystem, som borde kunna ansluta till alla Wi-Fi- och nÀtverksnoder.

Andra aspekter som ingĂ„r i Microsofts inlĂ€gg inkluderar molnanslutning (och dĂ€rmed behovet av konstant internetĂ„tkomst), en AI-processanvĂ€ndare för att automatisera grundlĂ€ggande uppgifter, blĂ€ddra pĂ„minnelser frĂ„n synkroniserade konton och de vanliga uppgifterna för en virtuell assistent, kompatibilitet med flera ingĂ„ngar grĂ€nssnitt som beröring, röst, ögonspĂ„rning etc., och sist av allt, “formfaktors smidighet”. OmnĂ€mnandet av det senare Ă€r knappast en överraskning, eftersom de som Google redan har erkĂ€nt att olika formfaktorenheter Ă€r en nĂ€ra sĂ€kerhet i framtiden, vilket ger upphov till spekulationer om livskraften hos ett Microsoft OS som överensstĂ€mmer med skiftande enhetsformer , samtidigt som den totala anvĂ€ndarupplevelsen förenas.

Windows 10 Creators FB

Även om detta ganska mycket lĂ„ter som en lĂ€mplig summering av ett alltid anslutet operativsystem som skulle driva framtida datoranordningar, nĂ€mner Microsoft inte om det redan Ă€r investerat i att göra en, eller nĂ„gra detaljer om det. Nick Parker, Microsofts VP för konsument- och enhetsförsĂ€ljning, avslutar berĂ€ttelsen om Microsofts “moderna operativsystem” med att sĂ€ga: ”Dessa möjliggörare och tĂ€ndare stöder vĂ„r vision för ett modernt operativsystem, de kommer att ge grundlĂ€ggande element för en utveckling av PC-ekosystemet och göra det möjligt för partners att leverera morgondagens mer mĂ€nskliga inriktningar. Microsoft investerar för att möjliggöra dessa moderna OS-upplevelser och för att leverera nya som utnyttjar kiselframsteg, kraftfulla datorer, molnet och kraften i AI. ”

Med tanke pĂ„ att Microsoft redan har bytt till Chromium för sin nya Edge-webblĂ€sare och det faktum att ett nytt, anslutet operativsystem skulle vara starkt beroende av kĂ€rnwebblĂ€sarkoden, Ă€r det troligt att det vi sĂ„ smĂ„ningom skulle se frĂ„n Microsoft skulle vara en Windows-anpassning av Googles Chrome OS. Med detta sagt förvĂ€ntar vi oss inte att se eller höra mycket om Microsofts hemliga ” moderna OS ” -företag, Ă„tminstone fram till 2020.