Mindre Àn en tredjedel av amerikanerna förstÄr 5G och dess fördelar

Mindre Àn en tredjedel av amerikanerna förstÄr 5G och dess fördelar

Endast 32,8% av amerikanerna kÀnner att de förstÄr fördelarna med 5G, och nÀstan tvÄ tredjedelar kÀnner sig helt likgiltiga med den nya tekniken, enligt en ny rapport.

Även om denna statistik kanske inte Ă€r förvĂ„nande, kommer de nu mitt i konspirationsteorier kring coronavirus och 5G som har fĂ„tt sprida sig över hela vĂ€rlden. De illustrerar ocksĂ„ bristen pĂ„ tydlig kommunikation frĂ„n stora telekomleverantörer om den nya standarden.

SÄ, hur kom vi hit? Och vad kan man göra för att fixa 5G-situationen?

Inte tillrÀckligt klargjort

BÀrare har inte varit tydliga vid nÄgot tillfÀlle om 5G. I sjÀlva verket, enligt en ny rapport, har de flesta leverantörerna varit ganska trubbiga om den nya standarden och deras erbjudanden. Med sÄ mÄnga 5G-finesser Àr det inte konstigt att konsumenterna kÀnner sig förvirrade.

AT&Terbjuder till exempel för nĂ€rvarande tre versioner av 5G. För det första finns dess 5GE – som faktiskt bara Ă€r 4G LTE. För det andra finns det AT&T 5G, som Ă€r 5G med lĂ„gband, vilket ger vissa prestandaförbĂ€ttringar över 4G. Slutligen erbjuder den 5G Plus, som hĂ€nvisar till mmWave-teknik – de saker som de flesta kĂ€nner igen som sant 5G.

Verizon har tydligen fokuserat pĂ„ mmWave-teknik. Det hĂ€r Ă€r bra. Men de kallar det “Ultra Wideband 5G”, vilket Ă€r ganska meningslöst.

T-Mobile har börjat rulla ut lÄgband 5G. Men det har inte börjat rulla ut mmWave 5G-teknik, trots att man Àger licenser för det.

SprintaÄ andra sidan har inte gjort nÄgonting. IstÀllet förbÀttrar det sina nuvarande erbjudanden.

I alla dessa fall har dock nÄgon 5G-utbyggnad begrÀnsats till stadsomrÄden.

Denna brist pÄ tydlighet frÄn alla nÀtleverantörer vad gÀller exakt vad de rullar ut och var de gör det mÄste ha spelat en roll i mÀnniskors förvirring om den nya standarden.

Fördelarna med 5G

Enligt denna nya rapport Àr amerikanska medborgare i allmÀnhet oklara om vilka fördelar 5G kommer att erbjuda dem. SÄ, lÄt oss rensa upp dem.

De viktigaste fördelarna med 5G Àr trefaldig:

LĂ€gre latens

Latency Àr tiden mellan nÄgon som skickar en signal en pÄ enheten och en annan enhet tar emot den.

För nÀrvarande finns det ett betydande och mÀrkbart gap mellan nÀr ett datapaket skickas, till nÀr det tas emot, och nÀr den ursprungliga enheten fÄr bekrÀftelse pÄ att detta datapaket har mottagits.

Men med ny 5G-teknik kan vi förvÀnta oss betydligt lÀgre latenser. Det betyder att saker som Àr sÄ triviala som onlinespel blir mjukare, men det innebÀr ocksÄ att exempelvis fjÀrrrobotkirurgi blir mer möjligt.

Den hÀr videon, frÄn Qualcomm, som tillverkar 4G- och 5G-chips för smartphones och datorer inklusive de senaste modellerna frÄn Samsung, Oppo och Motorola, förklarar det bra.

FörbÀttrad nedladdningshastighet

Latens Àr inte samma som nedladdningshastigheter.

Men med ny 5G-teknik kan vi förvĂ€nta oss betydligt förbĂ€ttrade nedladdningshastigheter. NĂ€r vi tidigare har provat 5G-teknik har vi varit nöjda – men inte precis blĂ„st bort.

NÀr vi försökte Samsung Galaxy S10 5G, fann vi att vi kunde uppnÄ hastigheter pÄ cirka 60-70Mbps pÄ 5G-band, jÀmfört med 6-10Mbps pÄ 4G-band.

Vad betyder det hÀr? Till en början betyder det att det inte tar sÄ lÄng tid att ladda ner filmer, musik eller appar till ditt mobilnÀtverk. Det hjÀlper ocksÄ till lagfri streaming för spel, filmer och musik.

Ditt hem wifi kommer dock ocksÄ att se fördelarna. Det betyder att dina Netflix-program kommer att buffra mindre, och lÄnga nedladdningar av spel pÄ din Xbox eller PlayStation kommer att vara ett minne blott.

FörbÀttrad kapacitet

5G tech hjÀlper till att öka bandbreddskapaciteten för de nÀtverk du anvÀnder för nÀrvarande.

TĂ€nk pĂ„ det som att lĂ€gga till extra körfĂ€lt pĂ„ en motorvĂ€g – dĂ€r du tidigare kunde montera tre bilar i lĂ€ngden, kan du nu passa fem, sju eller nio.

Detta innebÀr att ditt hem wifi-nÀtverk kommer att kunna hÄlla fler enheter, liksom dina mobiltelefonnÀtverk. SÄ inga fler avmattningar nÀr alla i ditt hus försöker anvÀnda internet, och inga fler avbrott nÀr du gÄr till stora evenemang som sportmatcher eller konserter.

SÄ hÀr fixar du 5G-situationen

Det bÀsta stÀllet att börja Àr att hjÀlpa vanliga konsumenter att förstÄ vad 5G Àr, nÀr de kan förvÀnta sig att fÄ det och dess fördelar.

Telekomleverantörer bör vara tydligare om sina 5G-erbjudanden – sĂ€rskilt AT&T, med sitt enorma utbud av 5G-typer. En nivĂ„ av tydlighet hĂ€r skulle hjĂ€lpa alla – nĂ€tverk och konsumenter – att sjunga frĂ„n samma psalmblad. Felinformation kommer alltid att dyka upp för att stoppa luckorna i den sĂ„ kallade officiella versionen av hĂ€ndelserna.

Alla mÄste ocksÄ vara tydliga med vad 5G Àr det inte. Telekomleverantörer, politiker, komponenttillverkare, produkttillverkare och till och med vissa journalister och teknikinfluencers överbelönar effekterna av 5G.

För att vara tydlig kommer 5G att ha enorma fördelar för mÀnniskor. Men tanken att vi kommer att kunna hantera autonoma bilar över natten (till exempel), som ett resultat av transformativ 5G-teknik, Àr dock helt enkelt fars.

Naturligtvis kan de mÀnniskor som överbelastar fördelarna med 5G inte förestÀlla sig tanken att vissa mÀnniskor inte Àr det upphetsad av teknisk utveckling och till och med se dem med misstÀnksamhet. Genom att lugna retoriken kommer det att göra det möjligt för mÀnniskor att absorbera informationen i en lÄngsammare, mer hanterbar takt och hindra dem frÄn att tÀnka att vÀrlden de kÀnner kommer att vÀndas upp och ner över natten.

Naturligtvis finns det vissa mÀnniskor som ivrigt tror 5G-konspirationer till den punkten att all information som strider mot deras Äsikt kommer att klassas som falsk. Det finns dyrbart lite vi kan göra för att dra dessa mÀnniskor ur sina hÄl.

Den bÀsta lösningen Àr att helt enkelt lansera 5G-teknik framgÄngsrikt. Som ett resultat kommer 5G-konspirationer att avgÄ till samma kyrkogÄrd som Y2K-buggen och chemtrails.