MIT: s nya teknik kan vara ett genombrott för diagnos av depression

Avatar for Amnah Fawad

Forskare vid MIT har kommit fram till en lösning som kan diagnostisera depression mycket exakt.

Med en stÀndigt ökning av sjÀlvmordsfrekvensen globalt har diagnosen psykiska tillstÄnd redan frÄn början blivit allt viktigare. MÀnniskor tvekar ofta att konsultera terapeuter eller till och med prata om det öppet. För nÀrvarande, nÀr mÀnniskor uppmuntras att bryta tabun för att prata om mental hÀlsa genom olika myndigheter, kÀnns det fortfarande att vi inte gör tillrÀckligt.
I vissa fall söker personer som lider av ett mentalt tillstÄnd hjÀlp precis nÀr de Àr pÄ vÀg att ge upp. En del av dem ger efter för elÀnde och tar dÀrför livet.

Vad handlar det om?

För att tillhandahÄlla en kanal som rymmer alla typer av patienter har forskare vid MIT kommit fram till en lösning. De har skapat en nervnÀtverksmodell som kan kÀnna depression genom att analysera patientens muntliga sÄvÀl som ljudrespons. Det gör det genom att leta efter mönster i personens svar. GrÀva lite djupare frÄn MIT: s pressmeddelande.
Det som Àr Ànnu mer spÀnnande Àr att det inte behöver specifika frÄgor för utvÀrdering. Oavsett vilken typ av frÄgor som stÀlls sÀger maskinanalyserna och kÀllorna att resultaten Àr ganska korrekta.

Fortfarande förvirrad hur gör det det?
HÀr Àr vad vi vet hittills:
I grund och botten utvĂ€rderas dina dagliga interaktioner holistiskt. PĂ„ grundval av allt görs en rapport. Forskarna sĂ€ger att de förstĂ„r fullt ut att varje patient Ă€r unik. DĂ€rför Ă€r tankeprocessen bakom tillverkningen av denna neurala modell att fokusera pĂ„ de svar som patienten har pĂ„ ” kontextfria ” frĂ„gor. Detta ser till att Ă€ven i fall dĂ€r patienten Ă€r extremt kĂ€nslig och vaken gör frĂ„gorna dem inte obekvĂ€ma. Och detta Ă€r mycket viktigt eftersom varje patients komfortnivĂ„ Ă€r högsta prioritet för en mer exakt diagnos.
Projektet har fÄtt stor uppmÀrksamhet och rykten sÀger att det kan locka investerare. Detta Àr ett projekt av sitt slag.

Vad tycker vi

Roboterapeuten kan visa sig vara ett genombrott inom sĂ„vĂ€l terapi som teknik. Även terapeuterna kan anvĂ€nda det som ett hjĂ€lpmedel. Oavsett om den anvĂ€nds ensam eller med nĂ„gon annan form av terapi, ger tekniken exakta resultat sĂ„ mycket som möjligt.
Detta Àr bara ett steg som kan öppna mÄnga dörrar inom terapifÀltet.
Besök igen för fler uppdateringar!