Möjlighet: Mars-roveren som försvann har hittats

Avatar for Fazeel Ashraf

Möjlighet, Mars Rover hade varit ur kontakt sedan 10 juni. Den har Àntligen lokaliserats efter flygbilder frÄn Mars explorer som dök upp online. En massiv dammstorm hade uppslukat möjligheten och hade tagit bort dess kraftkÀlla; solen.
Stormen har Àntligen gÄtt ner, varför vi fick se den lilla Àventyraren. Det Àr dock oklart om det fortfarande Àr operativt eller inte. Bilderna fÄngades av The Mars Reconnaissance Orbiter.

Orbiter tar regelbundet hisnande bilder av den röda planeten. Rymdfarkosten var i rutinuppdrag nÀr den flög över Perseverance Valley förra veckan. I Perseverance Valley hittade det Opportunity i ett stillastÄende tillstÄnd.

Detta var ingen vanlig storm utan en fullvÀrdig raseri. Det drabbade mÄnga regioner pÄ planeten, inte bara Perseverance Valley. Naturkatastrofen hade gjort Mars i frenesi och förvandlat sin röda nyans till kol.
Att klara av stormen (perfekt analogi med situationen om jag sjÀlv sÀger det) Àr en del av jobbet för Opportunity, men det hÀr var ingen vanlig storm. Det varade i flera mÄnader och kan vara den vÀrsta storm som Opportunity har mött hittills.
Den 10 juni var sista gÄngen Opportunity kontaktade jorden. Vid den tiden blev stormen sÄ extrem att roveren var tvungen att gÄ djupt in i ett vilolÀge. Den höll sig varm via sina plutoniumdrivna vÀrmare. Men NASA Àr osÀker pÄ om de Àr funktionella eller inte.
LÀs ocksÄ: Ytterligare en milstolpe; TvÄ japanska robotar landade framgÄngsrikt pÄ en rörlig asteroid
Opportunity driver en daglig rutin systemkontroll för att se om det finns nÄgot batteri kvar i reserverna eller om det tar emot nÄgot via solstrÄlar. Denna kontroll utförs av rovers djupt inbÀddade sÀkerhetskrets.
Eftersom stormen var sÄ allvarlig kunde Opportunity inte ladda batterierna via solen och tvingades gÄ i vilolÀge, bara sÄ att den kunde överleva.

Direktör för Mars Exploration Program vid NASA, Jim Watzin, kommenterade situationen: ”Nu nĂ€r solen skiner genom dammet kommer den att börja ladda batterierna. Och sĂ„ nĂ„gon gĂ„ng under de kommande veckorna kommer det att ha tillrĂ€cklig kraft för att vakna och ringa tillbaka till jorden. Men vi vet inte nĂ€r det samtalet kommer. ”

Det finns mÄnga saker som kunde ha gÄtt fel under denna katastrof. Dammet kunde ha tÀckt solpanelerna i tjockt sot, dammet kunde ha trÀngt in i motorn och fastnat, och stormen kunde ha orsakat en elektrisk gnista i det interna systemet.
Men teamet pÄ NASA Àr fast beslutet att inte ge upp hoppet. De kommer att göra allt för att fÄ roveren att fungera igen.
Teamet har pingat signaler till den lilla utforskaren och kommer att fortsÀtta denna övning Ätminstone de nÀrmaste veckorna. Men NASA försÀkrar att detta inte kommer att vara sista gÄngen de kommer att höra frÄn Opportunity. NASA planerar att fortsÀtta att försöka kommunicera till januari nÀsta Är.
Även i vĂ€rsta fall bör NASA kĂ€nna sig stolt över vad de har Ă„stadkommit. Möjligheten var tĂ€nkt för en 90-dagars körning, och den överlevde den brutala planeten i 14 Ă„r. Det hĂ€r Ă€r en prestation.
Tills vi hör om Opportunity igen!