Möt Study from Facebook, den nya appen som betalar dig för att spÄra allt du gör pÄ din telefon

Facebook-chef tar grÀva pÄ Apple, kallar företaget en

“Efter att ha skapat mycket kontroverser med Facebook Research försöker Facebook att maskera sin nya övervakningsstrategi med” ansvar “”

Facebook Ă€r inte en som skĂ€ms bort frĂ„n kontroverser nĂ€r det gĂ€ller anvĂ€ndarnas integritet och dataövervakning. Efter alla samtal om sin hĂ€pnadsvĂ€ckande datainsamlingspraxis, stod företaget inför stark motreaktion med sin Facebook Research-datainsamlingsapp. Nu har Facebook strategiserat för att fortsĂ€tta sina datainsamlingshandlingar, samtidigt som man tar pĂ„ sig aspekterna av “transparens” och “ansvar”, med sitt nya program – Study from Facebook.

I grund och botten Ă€r det ett program för marknadsundersökningar för sociala medieplattformar, dĂ€r det syftar till att samla in information om hur anvĂ€ndare fĂ„r tillgĂ„ng till internet och de funktioner de anvĂ€nder mest, och dĂ€refter anvĂ€nder dessa data för att förbĂ€ttra sin egen produkt. Även om detta i sig Ă€r en vanlig process följt av miljontals företag över hela vĂ€rlden, Ă€r det som Ă€r invasivt hĂ€r hur Facebook handlar om det och vilken typ av data den skulle samla in.

Facebook-studie

I det officiella blogginlĂ€gget som publicerades i gĂ„r kvĂ€ll sa Facebook-produktchef Sagee Ben-Zedeff, ”Vi kommer att visa annonser för att uppmuntra mĂ€nniskor att delta i detta marknadsundersökningsprogram. NĂ€r nĂ„gon klickar pĂ„ en annons har de möjlighet att registrera sig och, om de kvalificerar sig, kommer de att bli inbjudna att ladda ner appen.”FortsĂ€tter att förklara insynen och integritetsfokuserad hĂ„llning i programmet, sa Ben-Zedeff,“MĂ€nniskor ser en beskrivning av hur appen fungerar och vilken information de delar med oss ​​sĂ„ att de kan bekrĂ€fta att de vill delta.“

“Vi meddelar ocksĂ„ anvĂ€ndare pĂ„ webbplatsen Study from Facebook och i Play Butiks beskrivning om vilken information vi samlar in och hur den kommer att anvĂ€ndas. Allt detta Ă€r tillgĂ€ngligt innan deltagarna ger information om marknadsundersökningar till appen. Den som anvĂ€nder appen kommer att kompenseras för att bidra till forskningen. Endast personer som Ă€r 18 Ă„r och Ă€ldre kommer att vara berĂ€ttigade att delta vid lanseringen, och alla deltagare kan vĂ€lja bort nĂ€r som helst,” han sa.

Facebook har förtydligat att informationen de samlar in inkluderar vilken typ av appar som Àr installerade pÄ en telefon, hur mycket tid en anvÀndare spenderar pÄ var och en av dessa appar, funktionerna i dessa appar som anvÀnds och plats- och nÀtverksdetaljer. I grund och botten Àr detta ganska likt vad Facebook Research-appen gjorde, förutom att den hÀr gÄngen samlas in data med anvÀndarens tillstÄnd. Dessutom var en av de största pÄstÄendena att Facebook Research-appen samlade in data frÄn tonÄringar, som kanske inte var helt medvetna om vilken typ av integritetsinvasion de genomgick.

Facebook

Facebooks avsikt att “kompensera” anvĂ€ndare för att anvĂ€nda “Study” -tjĂ€nsten Ă€r sannolikt ocksĂ„ av liknande karaktĂ€r som Research, dĂ€r tid som spenderas pĂ„ att ge Ă„tkomst till Facebook och tillhandahĂ„lla hĂ€nvisningar skulle hjĂ€lpa anvĂ€ndare att tjĂ€na en betydande summa pengar. Genom att erbjuda tjĂ€nsten offentligt och med uppenbar transparens behandlar Facebook ocksĂ„ klagomĂ„l för att samla in data utan fullstĂ€ndigt avslöjande och dĂ€rmed tjĂ€na juridisk immunitet mot eventuella stĂ€mningar.

Ben-Zedeff undertecknade med att sĂ€ga, ”Vi planerar att ta samma strategi framöver med andra marknadsundersökningar som hjĂ€lper oss att förstĂ„ hur mĂ€nniskor anvĂ€nder olika produkter och tjĂ€nster.”I takt med att antitrustprocesser fortsĂ€tter att skramla över Facebook och andra stora teknikföretag utvecklas strategierna för att hĂ„lla fast kontroll över branscher lĂ„ngsamt pĂ„ sĂ€tt som skulle krĂ€va mycket strĂ€ngare regler för att kontrollera dem.