MSI GL73 8SE recension: affischpojken till prisvÀrd nÀsta generations spel

MSI GL73 8SE recension: affischpojken till prisvÀrd nÀsta generations spel

“GL73 8SE hanterar de flesta spel som en mĂ€stare och kör till och med krĂ€vande titlar med full HD-upplösning @ 60 fps med lĂ€tthet”

NĂ€r NVIDIA presenterade sina RTX 2000-serie Turing-grafikkort förra Ă„ret var nĂ€stan alla i vördnad för den teknik som presenterades pĂ„ scenen av företagets VD Jensen Huang. Även om det inte fanns nĂ„gra tvivel om kvaliteten eller effekten av sjĂ€lva tekniken, uppstod det vissa farhĂ„gor över prissĂ€ttningen av dessa grafikkort, eftersom de prissattes betydligt högre Ă€n föregĂ„ende generationens modeller. NĂ„gra mĂ„nader senare Ă€r de flesta bĂ€rbara datorer som har dessa grafikkort fortfarande utom rĂ€ckhĂ„ll för en majoritet av spelarna men nyligen lyckades jag fĂ„ tag pĂ„ en av de billigare bĂ€rbara datorerna frĂ„n MSI som har den hĂ€r nĂ€sta generationens teknik (mer specifikt RTX 2060), dvs MSI GL73 8SE.

Nu nÀr jag har tillbringat ett par veckor pÄ att testa denna spelmaskin kan jag dela mina tankar om vad den bÀrbara datorn har att erbjuda till sitt pris. Om du letar efter en bÀrbar dator för spel kanske du vill lÀsa detta innan du fattar ditt beslut. Utan ytterligare ado, lÄt oss hoppa in i recensionen.

Design, tangentbord och styrplatta

GL73 8SE har vissa designlikheter med tidigare generationens GL-serien. Men med tanke pÄ de som inte Àr medvetna om andra modeller frÄn mÀrket, kommer jag att förklara den bÀrbara datorn utan att hÀnvisa till sina föregÄngare. FrÄn och med locket kommer GL73-varianten med tvÄ sneda röda rÀnder med MSI-mÀrke i mitten. Det behöver inte sÀgas att man kan sÀga att detta Àr en bÀrbar gaming-dator som bara tittar pÄ locket.

msi_gl73_8se_lid1

Som man kan förvÀnta sig av spelmaskiner Àr MSI GL73 8SE inte en slank enhet. Den bÀrbara datorn mÀter 419x287x33mm och vÀger cirka 2,9 kg (utan batteri). VarumÀrket erbjuder en ryggsÀck med en bÀrbar dator som ska göra det enkelt att bÀra enheten, men det bör noteras att jag inte kunde passa den bÀrbara datorn i min vanliga ryggsÀck. Med detta sagt kan du inte förvÀnta dig att speldjur kommer i kompakt storlek och med tiden har jag gjort fred med detta faktum.

NÀr det gÀller byggkvaliteten Àr den bÀrbara datorn en robust enhet men det finns fortfarande utrymme för förbÀttringar. Det finns en mÀrkbar flex i omrÄdet runt tangentbordet och styrplattan, men vid daglig anvÀndning stod jag inte inför nÄgra större problem med detta. Den matta plastytan kanske inte kÀnns premium, men kommer aldrig heller av sÀmre kvalitet.

msi_gl73_8se_review4Detta leder mig till tangentbordet. Med en tangentkörning pÄ cirka 1,9 mm och vÀl spridda tangenter var att skriva och spela spel med tangentbordet pÄ GL73 8SE en bekvÀm upplevelse. Det bakgrundsbelysta SteelSeries-tangentbordet kommer med tre grader och nÀr tangenterna Àr fÀrgade röda pÄ sidorna fÄr du det signaturspelsutseendet som aldrig lÄter dig glömma att det hÀr Àr en bÀrbar datorspel, gjord frÄn grunden med spelare i Ätanke. Det finns en dedikerad numpad till höger om tangentbordet, en lyx som den hÀr enheten har rÄd med pÄ grund av dess storlek.

msi_gl73_8se_review6

Nu finns styrplattan precis under tangentbordet och ibland upptĂ€ckte jag att jag av misstag utlöste det nĂ€r jag spelade förstapersonsskjutare nĂ€r jag anvĂ€nde WASD-tangenterna och vilade min handflata runt omrĂ„det. Även om det hĂ€r problemet kan kringgĂ„s med Windows-funktionen som möjliggör bĂ€ttre palmavstötning genom att minska kĂ€nsligheten, strĂ€ckte jag mig till varumĂ€rket för att ta reda pĂ„ varför styrplattan placerades nĂ„got pĂ„ vĂ€nster sida nĂ€r det fanns gott om utrymme till höger. Enligt MSI placeras styrplattan precis under mitten av huvudtangentbordet, utan att ta hĂ€nsyn till det utrymme som numpad tar.

Även om företaget har följt samma designstrategi under en tid, skulle jag ha föredragit om styrplattan var mitt i hela layouten. Men som jag nĂ€mnde tidigare Ă€r detta en mycket liten frĂ„ga och kan Ă„tgĂ€rdas via programvara. Jag stod inför mĂ„nga problem med pekplattans lyhördhet initialt och Ă€ven om saker och ting förbĂ€ttrades efter en programuppdatering, fann jag mig fortfarande ibland kĂ€mpar med pekplattan i den hĂ€r aspekten.

msi_gl73_8se_review11

LÄt oss flytta till portarna pÄ MSIC GL 73 8SE. Förutom ventilationsgallerna pÄ vÀnster sida hittar du en RJ-45-port, en HDMI-port, en Mini DisplayPort, en USB 3.1 Type-A-port, en USB 3.1 Type-C-port, ett 3,5 mm hörlursuttag och slutligen ett 3,5 mm mikrofongrÀnssnitt. Till höger hittar du tvÄ USB 3.1 Type-A-portar, en SD-kortlÀsare och laddningsporten. Enkelt uttryckt skulle de flesta spelare uppskatta överflödet av anslutningsportar som erbjuds med denna rigg.

Display och ljud

För mig personligen kan skĂ€rmen ofta skapa eller bryta en enhet. Min granskningsenhet pĂ„ GL73 8SE har en 17,3-tums FHD (1920 × 1080 pixlar) VA-panel med en uppdateringsfrekvens pĂ„ 60Hz, men det finns Ă€ven en valfri 120Hz-skĂ€rmvariant tillgĂ€nglig till ett högre pris. Som du kanske redan har konstaterat vĂ€nder sig GL73 8SE till hardcore-publiken och för vissa mĂ€nniskor kan en skĂ€rm med högre uppdateringsfrekvens vara det föredragna valet. NĂ€r man talar om bildskĂ€rmens kvalitet, som man kan förvĂ€nta sig, Ă€r betraktningsvinklarna ganska begrĂ€nsade och fĂ€rgerna ser inte lika livliga ut som IPS-paneler.

msi_gl73_8se_review9Jag kan dock ge denna aspekt ett pass eftersom vi pratar om en bÀrbar dator med RTX 2060-grafik som Àr relativt prisvÀrda. Visningskvaliteten Àr inte alls dÄlig och texten verkar skarp. Under spelande mÀrkte jag inte ens den lite varma nyansen som VA-paneler brukar ta med.

msi_gl73_8se_review8

Man bör komma ihÄg att pÄ grund av VA-panelen Àr det inte den typ av upplevelse som du skulle gilla bland dina vÀnner att titta pÄ filmer eller musikvideor. NÀr jag kom till ljudupplevelsen förvÄnade GL73 8SE mig. Jag förvÀntade mig inte att den bÀrbara datorn skulle leverera den typ av ljudutgÄng som den lyckades erbjuda. De maximala volymnivÄerna Àr ganska imponerande och ljudet kÀnns aldrig skrÀmmande, vilket Àr bra. Om du gillar att spela vissa spel utan headset Àr det bra med det hÀr MSI-erbjudandet.

HĂ„rdvara och spelprestanda

Detta Àr den aspekt dÀr GL73 8SE kÀnns som hemma. MSI-bÀrbara datorer packas i en 8: e generationens Intel Core i7-8750H-processor klockad vid 2,2 GHz och i kombination med 16 GB RAM. Det finns hybridlagring ombord med en 256 GB SSD och en 1 TB hÄrddisk sÄ att du inte fÄr slut pÄ utrymme och inte fÄr frustrerande lÄnga laddningstider heller. RTX 2060-grafikkortet har 6 GB GDDR6 RAM och har en imponerande kraft som kÀnns tillrÀcklig för att köra nÀstan alla spel med 1080p-upplösning.

msi_gl73_8se_review10 För att testa hĂ„rdvaran spelade jag flera spel pĂ„ den bĂ€rbara datorn, allt frĂ„n PUBG till Apex Legends och Ă€ven Shadow of Tomb Raider. För RTX-upplevelsen (vilket betyder att bara DLSS eftersom strĂ„lspĂ„rning inte Ă€r tillgĂ€nglig Ă€n), som för nĂ€rvarande finns med bara en handfull titlar, spelade jag Metro Exodus. För den hĂ€r titeln bytte jag grafikinstĂ€llningarna till Ultra och aktiverade ocksĂ„ RTX DLSS. Även om det fanns nĂ„gra ramdroppar nĂ€r det var flera muterade varelser som attackerade min karaktĂ€r, imponerade den bĂ€rbara datorn mig med jĂ€mnheten att den hanterade spelet. Det sĂ€tt pĂ„ vilket denna djupa lĂ€rande super-samplingsteknik fick vapen och omgivningar att se ut gav en fantastisk visuell upplevelse.

msi_gl73_8se_metro_exodus1NĂ€r jag kom till de andra spelen som inte stöder RTX, stod jag inför inga stammarproblem eller ramdroppar med den bĂ€rbara datorn vid maximala grafikinstĂ€llningar med bĂ„da PUBG och Apex Legends, som Ă€r ganska krĂ€vande spel. GL73 8SE lyckades konsekvent slĂ„ 60fps vid 1080p upplösning med V-sync pĂ„. PĂ„ en panel med högre upplösning hade jag kanske kunnat skjuta den bĂ€rbara datorn Ă€nnu lĂ€ngre men pĂ„ en 1080p-panel med 60Hz uppdateringsfrekvens verkar denna GPU nĂ€stan som överdriven ibland. Även om flĂ€ktarnas hastighet ökar ganska mycket under intensiva spelsessioner sĂ„g jag inga större uppvĂ€rmningsproblem med den bĂ€rbara datorn. Tack och lov Ă€r Cooler Boost-flĂ€ktlĂ€get inte bara en gimmick och kyler faktiskt ner den bĂ€rbara datorn mycket effektivt.

Programvara, riktmÀrken och batteritid

Min granskningsenhet kom laddad med Windows 10 Home-utgĂ„van med en del förinstallerad MSI-programvara. Det finns till och med en sĂ€rskild fysisk knapp för Dragon Center. Det lĂ„ter dig styra flĂ€kthastigheten, optimera instĂ€llningar för spel med hjĂ€lp av spellĂ€ge och vĂ€lja inom förinstallerade profiler som lĂ„ter dig köra den bĂ€rbara datorn i antingen tyst lĂ€ge eller OC-lĂ€ge (med ökad kĂ€rnklocka och flĂ€kthastighet för att ge det bĂ€sta prestanda). Övergripande, Dragon Center Ă€r en anvĂ€ndbar app som hjĂ€lper dig att hĂ„lla koll pĂ„ hĂ„rdvarustatistiken pĂ„ ett och samma stĂ€lle.

msi_gl73_8se_benchmark3

Precis som jag gör för varje maskin för granskning lÀgger jag MSI GL73 8SE genom nÄgra standardtest för att fÄ en bÀttre inblick i den bÀrbara datorns prestanda i olika anvÀndningsfallsscenarier. MSI-bÀrbara datorn fick 4.806 pÄ PCMark 10, vilket Àr en imponerande poÀng men inte extraordinÀr.
msi_gl73_8se_benchmark_cinebench1

PÄ Cinebench 15, den bÀrbara hanterade 100,23 fps pÄ OpenGL, vilket Äterigen Àr en bra bildfrekvenspoÀng.

msi_gl73_8se_benchmark2

Äntligen pĂ„ CrystalDiskMarkfick enheten genomsnittliga lĂ€shastigheter pĂ„ 1 564,2 Mbps och genomsnittliga skrivhastigheter pĂ„ 2 890,4 Mbps, den senare Ă€r sĂ€rskilt imponerande.

msi_gl73_8se_benchmark1

NÀr det gÀller batteriets livslÀngd finns det inget att skriva hem om. GL73 8SE lyckas erbjuda nÄgonstans runt tvÄ till tre timmar vid regelbunden anvÀndning och lyckades hÄlla mindre Àn tvÄ timmar i BatteryEaterPro testa. SpelbÀrbara datorer Àr traditionellt inte kÀnda för att ge en lÄng livslÀngd pÄ batteriet och för de flesta spelare skulle den genomsnittliga batteribackupen som erbjuds av denna bÀrbara dator vara ett problem.

Dom

Precis som alla som sĂ„g lanseringen av NVIDIA: s RTX 2000-serie förra Ă„ret, var jag glad över att kolla in min första bĂ€rbara dator med RTX 2060, och med all Ă€rlighet gjorde prestandan frĂ„n den bĂ€rbara datorn mig inte alls. Även om det finns vissa omrĂ„den dĂ€r den bĂ€rbara datorn kunde ha varit bĂ€ttre men igen, pratar vi om en maskin som erbjuder RTX-grafik i vad som kan beskrivas som ett överkomligt prisintervall.

Modellen som jag fick testa Àr för nÀrvarande till salu via butiker och online till ett pris av cirka 158 990 Rs i Indien. Till det hÀr priset kommer den bÀrbara datorn att tÀvla mot nystartade ROG Strix SCAR II GL504 (första intryck) och Dell G7, som bÄda levereras med mindre 15,6-tums skÀrmar. Sammantaget, om du letar efter en speldator som Àr framtidssÀker för 1080p-spel, skulle jag sÀga att MSI GL73 8SE Àr ett bra rop.

Redaktörens betyg: 3.5 / 5

Fördelar

Den kraftfulla hÄrdvaran gör den perfekt för 1080p 60 fps-spel Ljudkvaliteten Àr imponerande Erbjuder RTX-spel till ett relativt överkomligt pris

Nackdelar

Batteriets livslÀngd Àr inte imponerande Styrplattan Àr inte lika smidig Stor storlek kan vara ett problem för vissa anvÀndare

Foton av Raj Rout