NedgÄngen pÄ iPhone-försÀljningen kan vara vÀrre Àn vÀntat

Ny rapport pekar pÄ dramatiskt förbÀttrade skÀrmar i kommande iPhones

Det Àr ingen hemlighet att iPhone-försÀljningen 2016 kommer att minska för första gÄngen i historien, frÀmst pÄ grund av ett förvÀntat försÀljningsunderskott under det aktuella marskvartalet. Knappast en prognos som endast bedrivs av analytiker, till och med Apples VD Tim Cook medgav att en nedgÄng i iPhone-försÀljningen var att förvÀnta sig.

“Vi tror att iPhone-enheter kommer att minska under kvartalet”, sade Cook under företagets konferenssamtal i januari. ”Vi tror inte att de kommer att sjunka till de nivĂ„er du kommer att prata om. Vi kommer inte att projicera efter det kommande kvartalet. ”

Det Ă€r dock inte allt som dyster och undergĂ„ng för Apple. Eftersom iPhone 7 sannolikt kommer att bli en monsterhit, tillsammans med den förestĂ„ende lanseringen av iPhone SE, har mĂ„nga intagit stĂ„ndpunkten att den förvĂ€ntade nedgĂ„ngen i iPhone-försĂ€ljningen mycket vĂ€l kan vara inget annat Ă€n en aberration. ÄndĂ„ tĂ€nker vissa analytiker att Apples försĂ€ljningsnedgĂ„ng pĂ„ iPhone inte kommer att vara sĂ„ subtil som Tim Cook annars skulle ha investerare tror.

MISS INTE: Sammanfattning av Galaxy S7: Samsung har gjort ett mÀsterverk

Med tanke pÄ denna punkt sÀnkte Pacific Crest Securities-analytikern Andy Hargreaves nyligen sitt kursmÄl pÄ Apple-aktier pÄ grund av pÄgÄende oro kring Apples förmÄga att kickstarta iPhone-försÀljningen.

“Även om inte mycket verkar ha förĂ€ndrats sedan mitten av januari”, förklarade Hargreaves för investerare, “vĂ„ra efterfrĂ„gan och utbudskontroller verkar mer överensstĂ€mmande med försĂ€ljningsvolymen i slutet av Apples guidade sortiment.”

De Wall Street Journal rapporter:

Herr Hargreaves Àr bland dem som förvÀntar sig en nedgÄng i försÀljningen. Faktum Àr att hans prognos ligger under konsensusuppskattningar.

Under den aktuella perioden minskade Mr. Hargreaves sin intĂ€ktsberĂ€kning till 50 miljarder dollar frĂ„n 51,3 miljarder dollar – den lĂ€gre delen av Apples vĂ€gledning och under Street-konsensus pĂ„ 52,3 miljarder dollar. Han trimmade ocksĂ„ sin iPhone-prognos för kvartalet. Han rĂ€knar nu med att 47,5 miljoner enheter kommer att sĂ€ljas, jĂ€mfört med sin tidigare uppskattning pĂ„ 49 miljoner.

Naturligtvis bör alla rapporter om “undergĂ„ng och dysterhet” iPhone-försĂ€ljningsscenarier tas med ett saltkorn. Återigen, med iPhone SE i horisonten och iPhone 7 kommer att slĂ€ppas om nĂ„gra mĂ„nader, stĂ„r det anledningen till att Apple Ă€nnu inte Ă€r klar med att slĂ„ iPhone-försĂ€ljningsrekord. Dessutom tillade Tim Cook ocksĂ„ att mer Ă€n 60% av konsumenterna som Ă€gde en iPhone nĂ€r iPhone 6 slĂ€pptes Ă€nnu inte har uppgraderats till iPhone 6 eller 6s. Med andra ord finns det enorma delar av iPhone-Ă€gare som för nĂ€rvarande anvĂ€nder iPhone 5s och 5-enheter som verkar vara beredda att uppgradera. Och vem vet, kanske mĂ„nga av dessa konsumenter vĂ€ntar helt enkelt pĂ„ en avancerad 4-tums iPhone-modell, nĂ„got som Apple Ă€ntligen kommer att leverera med iPhone SE senare denna mĂ„nad.

Som en sista punkt Ă€r det ocksĂ„ vĂ€rt att notera att Andy Hargreaves har varit en av de mest aggressiva och högljudda Apple-björnarna pĂ„ Wall Street under de senaste Ă„ren. Mer Ă€n sĂ„ har hans meritlista inte exakt lĂ€mnat sina kunder att simma i pengar. Som ett snabbt exempel sa Hargreaves i januari 2013 att han inte lĂ€ngre tror att “efterfrĂ„gemiljön stöder en vinstutsikter som kan driva AAPL vĂ€sentligt högre under de kommande 12 till 24 mĂ„naderna.” Vid den tidpunkten handlade Apples aktier till ett splitjusterat pris pĂ„ cirka 71 dollar per aktie. 25 mĂ„nader senare handlades Apple-aktier pĂ„ $ 130-nivĂ„er, vilket representerade en vinst pĂ„ 83% under den tidsram som Hargreaves förvĂ€ntade aktier skulle minska eller ligga pĂ„ ungefĂ€r samma nivĂ„.